Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Vurdering av barnehageåret 2024 -2025

Vurdering av barnehageåret 2024 - 2025

Tusen takk for hyggelig sommerhilsen fra dere foreldre, som vi fikk på sommerfesten. Dette setter vi stor pris på.

Vurdering av barnehageåret 2024-2025

Her kommer vurderingen av barnehageåret som har gått. Den bygger på tilbakemeldinger fra dere foreldre, årets brukerundersøkelse, samtaler med de eldste barna og personalets refleksjoner og vurderinger.

Vi ønsker Olav, Ole, Alfred, Inga og Vilde lykke til videre på skolen. Vi kommer til å savne dere på Regnbuen!

Barnegruppa – vennskap, humor, glede

Gjennom hele året har barnegruppen på Regnbuen utviklet seg til å bli en sterk og sammensveiset gruppe. Fra de yngste barna som startet året som nysgjerrige 1–2-åringer, til de eldste som har fungert som både veiledere og rollemodeller, har vi sett en tydelig utvikling – både sosialt og i lekekompetanse. Barna har blitt godt kjent med hverandre gjennom lek, samarbeid og felles opplevelser.

Vennskap, glede og humor er grunnleggende elementer som bidrar til barns trivsel, utvikling og læring. Vi voksne på Regnbuen opplever barnegruppen som engasjert, humoristisk, kreativ og full av lekelyst. Barna kjeder seg sjelden – de tar initiativ, viser omsorg og finner hverandre i lek på tvers av både alder og kjønn. Vi ser en gruppe med høy sosial og leke kompetanse, der barna støtter og inkluderer hverandre. Alle barna på avdelingen har venner, og det er vanlig at de leker på tvers av aldersgruppene.

De yngste barna har blitt tryggere på seg selv og sine vennskap, mens de eldste har utviklet større ansvarsfølelse i lek og hverdagsaktiviteter. Vi har vært vitne til mange fine øyeblikk der de eldre barna deler erfaringer, viser omsorg og tar lederroller i leken. Det har vært et tydelig fokus gjennom året på å skape et inkluderende og trygt fellesskap – noe som har styrket gruppedynamikken og barns opplevelse av tilhørighet.

I løpet av året har vi også hatt særlig fokus på sosial kompetanse og relasjonsarbeid. Vi har øvd på å ta hensyn til andres tanker og ideer, og på hva det vil si å være en god venn. Vi har jobbet med å ville hverandre vel, at alle skal ha innflytelse i leken, å respektere andres lek, og å akseptere ulike meninger og ønsker. Barna har også øvd på å glede seg på andres vegne, være vennlige mot hverandre og bruke dialog som verktøy ved uenighet.

Vi voksne har vært aktive i lek og samspill, og har støttet barnas behov og ulikheter. Vi har vært til stede, veiledet, og deltatt i leken sammen med barna – med mål om å fremme fellesskap, mestring og gode relasjoner.

Barnas kommentarer:

  • «Alle barna er vennene mine. Jeg har mange venner.»
  • «Jeg liker å leke på puterommet sammen med vennene mine.»
  • «Jeg leker med alle som vil leke med meg – også venner fra andre avdelinger.»
  • «Veldig mange har lyst til å leke med meg.»
  • «Det er gøy å spille spill med de voksne – spesielt når de taper mot oss barna!» 😊

Videre arbeid
Vi vil fortsette å arbeide med å fremme vennskap, glede og humor på avdelingen, da dette bidrar til å skape en positiv og støttende atmosfære hvor barna trives og utvikler seg på en helhetlig måte.

Arbeid i mindre lekegrupper vil fortsatt være en sentral metode, da det gir barna bedre forutsetninger for å bevare gode lekprosesser, etablere vennskap, løse konflikter, ta hensyn til andres ideer, øve på turtaking og utvikle empati.

Vi vil også ha et kontinuerlig fokus på å bevare det gode miljøet og den positive stemningen i avdelingen gjennom det kommende barnehageåret. Når nye barn og voksne kommer inn i gruppa, bringer det med seg nye personligheter og dynamikker – noe som stiller krav til tilstedeværende, støttende og relasjonskompetente voksne.

Det er viktig å ta imot de nye barna på en varm og inkluderende måte, slik at de raskt kan oppleve tilhørighet både i avdelingen og i småbarnsgruppen.

Sosial kompetanse / Tema
I løpet av året har vi hatt et særlig fokus på utvikling av sosial kompetanse, og vi har fulgt barnas progresjon i håndteringen av daglige sosiale dilemmaer og konflikter. Fra høstens utfordringer knyttet til å dele leker og fordele plass i leken, til vårens samarbeid, turtaking og empatiske handlinger, har barna utviklet viktige ferdigheter innen kommunikasjon, selvregulering, empati og fellesskap.

Et konkret eksempel på dette er hvordan barna etter hvert har håndtert konflikter i leken. Tidlig i barnehageåret oppsto det mange små uenigheter, men vi har sett en tydelig utvikling i barnas evne til å bruke språket til å løse konflikter, vise forståelse for andres perspektiver og finne løsninger i fellesskap. Ett fint øyeblikk som illustrerer dette, var da en 6-åring delte plastelina med en yngre venn – et tydelig uttrykk for empati og omsorg.

Gjennom året har vi lagt til rette for at barna kunne øve på å balansere egne ønsker opp mot andres behov. Vi har sett at barna i økende grad viser vilje og evne til å hjelpe hverandre, samarbeide i grupper, sette ord på følelser og vise forståelse for andre.

Temaarbeid
I år har vi hatt 12 felles temasamlinger med utgangspunkt i fortellingen om Bukkene Bruse, hvor figurene møter ulike utfordringer relatert til sosial kompetanse. Hver samling har hatt et spesifikt tema, som positiv sosial atferd, selvkontroll, selvhevdelse, inkludering, konflikthåndtering, å glede seg over andres mestring, samt etiske dilemmaer.

Årets temaarbeid ble avsluttet med en felles «Vårfest» og utelunsj med grillmat, hvor fellesskap og glede sto i sentrum.

Vi har videreført og fordypet temaene gjennom hele året via rollelek, samtaler, samlinger på avdelingen og gjennom litteratur. Det har vært særlig fokus på arbeid med følelser – hva ulike følelser betyr, hvordan vi kan kjenne dem igjen hos oss selv og andre, og hvordan vi kan håndtere vanskelige følelser på en god måte.

Barnas kommentarer:

  • «Jeg har lært å leke med alle vennene.»
  • «Minste bukken er rampete og skriker mye!»
  • «Det morsomste er temasamlingene.»
  • «Mellomste bukken og minste bukken krangler mye, men de blir venner igjen.»

Videre arbeid
Vi vil fortsette å ha et sterkt fokus på utvikling av sosial kompetanse. Sosial kompetanse er avgjørende for barns trivsel, læring og helhetlige utvikling i barnehagen. Det handler om barnas evne til å samhandle positivt med andre, regulere egne følelser, løse konflikter og bygge gode relasjoner.

Vi planlegger å gjennomføre nye temasamlinger hvor de voksne tar ulike roller for å levendegjøre og konkretisere temaene knyttet til sosial kompetanse. Denne gangen vil vi ta utgangspunkt i bøkene om Tambar er et troll, som gir et gjenkjennelig og engasjerende rammeverk for å utforske temaer som turtaking, selvkontroll, inkludering og empati.

Vi vil også videreføre arbeidet med «Tett på» – et helhetlig kompetanse- og kvalitetsutviklingssystem utviklet av Bærum kommune. Gjennom «Tett på» ønsker vi å styrke barnehagens praksis basert på nyere forskning om kvalitet i barnehagen. Målet er at personalet skal bli enda bedre rustet til å fremme barnas trygghet, trivsel, læring og språkutvikling i det daglige arbeidet.

Samspill med varme, tilstedeværende og stimulerende voksne er selve kjernen i barnehagekvalitet. Dette danner grunnlaget for barnas utvikling, mestring og livslange læring.

Lek
Da jeg spurte noen av barna hva de gjør i barnehagen, svarte alle: «Vi leker!»
Lek er en grunnleggende og sentral del av barns liv og læring i barnehagen. Gjennom lek utvikler barna seg sosialt, emosjonelt, fysisk og kognitivt – på en naturlig, engasjerende og meningsfull måte.

Barna på Regnbuen leker gjennom hele dagen – og i mange ulike former:

  • Rollelek, hvor barna later som de er andre personer eller dyr, utvikler kreativitet, språk og sosiale ferdigheter.
  • Konstruksjonslek, for eksempel bygging med klosser og annet materiell, stimulerer finmotorikk, samarbeid og romforståelse.
  • Sosial lek, samspill med andre barn, styrker evnen til samarbeid, turtaking, konfliktløsning og empati.

Etter nyttår har det blitt populært for barna å leke på andre avdelinger, noe som har ført til nye vennskap og nye erfaringer. På Regnbuen er puterommet en stor favoritt – et rom fylt med store byggeklosser, som inviterer til grovmotorisk lek og felleskapsfølelse. Her får barna utfordret kroppskontroll, koordinasjon og sosialt samspill.

I tillegg har vi hatt stor glede av bordspill og kortspill dette året. Slike aktiviteter gir barna trening i:

  • Kognitive ferdigheter: problemløsing, hukommelse, konsentrasjon og oppmerksomhet
  • Sosiale ferdigheter: samarbeid, regelforståelse og kommunikasjon
  • Emosjonelle ferdigheter: tålmodighet, selvregulering og det å håndtere både tap og seier
  • Motoriske ferdighete: språkstimulering og førmatematisk forståelse

Som tidligere nevnt, deltar de voksne aktivt i barnas lek.
Vi:

  • Tilrettelegger for et trygt, variert og inspirerende lekemiljø
  • Observerer barnas lek for å forstå deres behov og interesser
  • Deltar i leken for å støtte læring og sosial utvikling
  • Veileder i konfliktsituasjoner og oppmuntrer til inkluderende og positiv lek

Barnas kommentarer:

  • «Jeg leker hele tiden, jeg leker med mange venner.»
  • «Jeg liker å leke i sandkassa.»
  • «Jeg liker å spille fotball.»
  • «Jeg liker å sykle.»
  • «Jeg liker å spille sjakk med voksne og venner – det har jeg lært i barnehagen.»

Videre arbeid

Vi vil fortsette å skape et trygt, inkluderende og stimulerende lekemiljø der alle barn føler seg velkomne og ivaretatt. Vårt mål er å styrke barnas lekekompetanse ved å være lekende og tilstedeværende voksne, som støtter og veileder når det trengs.

Gjennom aktiv deltakelse i leken bidrar vi til å fremme barnas helhetlige utvikling og legge et godt grunnlag for livslang læring og positivt samspill.

Små lekegrupper med en voksen har stor betydning for kvaliteten i leken, og vi vil videreføre dette arbeidet. Vi vil også oppmuntre barna til å besøke andre avdelinger for å skape variasjon, nye relasjoner og inspirasjon i leken.

For å tilby mangfold og variasjon i lekemateriellet, vil vi fortsette å bytte noe av leketilbudet mellom avdelingene. Tilgang til ulike typer leker stimulerer ulike ferdigheter, interesser og uttrykksformer hos barna.

Fagområdene / Læring

Gjennom året har vi jobbet systematisk med alle de sju fagområdene i rammeplanen, som til sammen støtter barnas helhetlige utvikling. Fagområdene dekker et bredt spekter av kunnskap, ferdigheter og holdninger som er viktige for barns læring og utvikling.

Vi har hatt fokus på ett fagområde i to måneder av gangen, og laget mål, planer, aktiviteter og pedagogiske opplegg med utgangspunkt i dette. Mål og innhold er tilpasset barnas alder og utviklingsnivå, slik at alle får oppleve mestring og utfordringer på sitt eget nivå. Arbeidet med fagområdene dokumenterer vi fortløpende gjennom månedsskrivene i MyKid.

Gjennom hele året har vi brukt åpne spørsmål for å stimulere barnas nysgjerrighet og kritiske tenkning, som for eksempel: «Hva skjer i naturen når det regner?» og «Hvordan kan vi ta vare på plantene våre?» Barna har fått rom til å reflektere, uttrykke egne tanker og undre seg i fellesskap, noe som styrker både språkferdigheter og evnen til å resonere.

Spesielt engasjerende har det vært å følge barnas nysgjerrighet og undring knyttet til naturfenomener – som vær, vind og livssykluser. Hva som skjer i fuglekassen og hvordan plantene vokser, har vært en rød tråd gjennom året. Barna har fått mange konkrete og praktiske erfaringer med naturens rytmer. I disse samtalene har vi også integrert etiske og filosofiske perspektiver, for eksempel når barna har reflektert over spørsmål som «Er det rett å ta noe fra andre?» og «Hva betyr det å være en god venn?»

Barna har også fått oppleve andre kulturer, blant annet gjennom matlaging. Vi har for eksempel laget samosa og afrikansk fruktsalat, som ikke bare bød på spennende smaker, men også skapte gode samtaler om kultur, tradisjoner og hvordan mennesker lever ulike steder i verden.

På avdelingen har vi hatt bokstaver og tall tilgjengelig, noe som har inspirert barna til lekeskriving, telling og lekelesing. Vi har lært nye sanger, laget rim og regler, tegnet, klippet, limt og eksperimentert med vann.

Vi har gått på turer i nærmiljøet og trent på å ferdes trygt i trafikken. Vi har besøkt biblioteket på Bekkestua, vært på tur til Krokvollen, Sandvika og på bondegård. Barna fikk også hilse på ulike dyr da vi fikk besøk fra reptilparken, hvor de ble kjent med reptilenes levevaner.

Vår lille skog har vært et fast turmål, hvor vi har hatt måltider på bål, observert skogens dyr og insekter, og lekt fritt. Vi har hatt fokus på miljø og bærekraftig utvikling – blant annet gjennom arbeid med holdninger til forbruk, eiendeler og matsvinn.

Barnas kommentarer:

  • «Jeg har lært å skrive navnet mitt.»
  • «Jeg har lært å snu tunga 😊
  • «Jeg har lært å lage fart på huska selv.»
  • «Jeg har lært å telle.»
  • «Jeg har lært å spille fotball.»

Videre arbeid

Vi vil fortsette å ha fokus på ett fagområde om gangen, fordelt over to måneder. Alle de sju fagområdene vil være synlige gjennom året, med pedagogiske opplegg og aktiviteter tilpasset barnas alder og forutsetninger. Dokumentasjon vil fortsatt publiseres i månedsskrivene på MyKid.

Vi kommer til å videreføre arbeidet med fagområdene Natur, miljø og teknologi og Nærmiljø og samfunn. Målet er å utvikle barnas forståelse for naturens sammenhenger, bærekraftig utvikling, teknologi og samfunnet de er en del av.

Vi vil integrere fagområdene naturlig i barnas hverdag gjennom lek, prosjekter og temaarbeid – og legge til rette for at barna kan erfare, undersøke, stille spørsmål og reflektere i møte med et mangfold av impulser og erfaringer.

Kosthold

Vi har gjennom året fulgt vårt årshjul for kosthold. Hver måned har vi laget en ny rett fra bunnen av – ofte sammen med barna. På menyen har det vært blant annet mat på bål, stekte grønnsaker, fiskemiddag, blomkålsuppe, rødbetsuppe, stekt kylling og indrefilet av svin, julemat, eggelunsj, mat fra Afrika, ulike frukt- og grønnsakssmaker, taco-lunsj og sunn, hjemmelaget is.

På Regnbuen har vi mange barn som er glade i å lage mat eller bidra på kjøkkenet. Barna har skrelt grønnsaker, kuttet frukt, formet rundstykker og blandet ingredienser. Gjennom slike aktiviteter får barna utviklet både finmotorikk og matglede, og de blir kjent med ulike råvarer og tilberedningsmåter.

I løpet av året har vi også hatt faste matvaner som gir struktur og trygghet i hverdagen. To ganger i uken har vi bakt og spist grove rundstykker. På onsdager har vi servert rosagrøt, og ellers har vi spist grovt brød med variert og næringsrikt pålegg. Smoothie har også vært et populært innslag.

Kosthold og ernæring har vært en naturlig del av det pedagogiske arbeidet vårt, både som tema i samlingsstunder og som praktisk erfaring. Matlaging har også vært en døråpner til kulturelt mangfold – for eksempel gjennom å lage samosa og fruktsalat, som ga barna mulighet til å smake, sanse og utforske mat fra andre deler av verden.

Barnas kommentarer:

  • Om rødbetsuppe: «Jeg har aldri smakt lilla suppe før – den er god!»
  • Om eggemuffins: «De muffinsene er veldig gode, giga gode 😊
  • Om bålmat: «Jeg liker lukten av bål og å spise sammen med venner.»
  • Om mat fra andre land: «Samosa er veldig god – kan jeg spise ti tusen? 😊

Videre arbeid

Vi vil fortsette å følge årshjulet for kosthold i Søråsen barnehage, og vil fortsette å lage næringsrik mat sammen med barna minst én gang i måneden. Barna vil fortsatt være aktivt deltakende i både forberedelser og tilberedning.

Å skape positive matopplevelser i tidlig alder legger et viktig grunnlag for gode og varige matvaner. Gjennom deltakelse, samtaler, utforsking og fellesskap rundt måltidene ønsker vi å styrke barnas bevissthet og glede rundt mat, smak og ernæring.

Barnas medvirkning

Gjennom hele året har vi jobbet bevisst og aktivt med barnas medvirkning. På Regnbuen får barna mulighet til å påvirke sin hverdag og delta i beslutninger som angår dem. Dette styrker deres selvstendighet, ansvarsfølelse, selvtillit og forståelse for demokratiske prosesser.

I det daglige har vi mange samtaler med barna, der de får uttrykke meninger, ønsker og ideer. Vi legger til rette for medvirkning gjennom planlegging av turer, valg av aktiviteter, avdelingsdager og månedens matrett. Barna får også velge hvilke bøker vi skal lese, og delta i små og store avgjørelser i hverdagen.

For at barna skal forstå at deres stemme har verdi og faktisk gjør en forskjell, synliggjør vi deres medvirkning ved å sette ord på valgene de har tatt og beslutningene de har påvirket. På den måten blir medvirkning konkret, gjenkjennelig og meningsfull for barna.

Barnas kommentarer:

  • «Jeg bestemmer hva jeg skal leke... og med hvem.»
  • «Jeg elsker når voksne leser, og vi leser mye.»
  • «Noen ganger velger vi bøker, noen ganger de voksne, og noen ganger stemmer vi på hvilken bok vi skal lese.»
  • «Jeg bestemmer selv hvilken avdeling jeg vil gå og leke på.»
  • «Jeg bestemmer selv hva jeg skal ha på rundstykkene – da tar jeg brunost og salami 😊

Videre arbeid

Vi vil fortsette å legge til rette for barnas medvirkning i det daglige. Barna skal få valgmuligheter og oppleve at deres mening teller – for eksempel ved å være med på å bestemme hvilken bok som skal leses, hva slags mat vi skal lage, hvor vi skal gå på tur, eller hvilken lek vi skal ha.

Vi vil også være tydelige i dialogen med barna om hvordan deres innspill og valg har betydning. Dette styrker barns forståelse for sammenhengen mellom valg og konsekvens, og gir dem en opplevelse av å bli hørt og tatt på alvor.

Gjennom daglige samtaler og refleksjoner skaper vi et miljø preget av tillit, respekt og medvirkning – noe som bidrar til økt trivsel og et godt psykososialt barnehagemiljø.

Foreldresamarbeid

På Regnbuen opplever vi et godt samarbeid og en åpen dialog med dere foreldre. Vi setter stor pris på tilbakemeldingene fra Brukerundersøkelsen, som viste en svært god score. Dette er en veldig hyggelig og verdifull tilbakemelding fra dere, og vi tar den med oss videre i vårt arbeid.

Som følge av Brukerundersøkelsen har vi valgt ut noen områder vi ønsker å bevare, samt noen vi ønsker å forbedre. Ett av tiltakene er heftet om det psykososiale miljøet, som vi har laget for å synliggjøre ansvar og forventninger både til foreldre og personale. Dette heftet har som mål å skape et trygt og positivt miljø for barna, og bidra til å motvirke mobbing. Det skal gjøre det enklere for både foreldre og ansatte å snakke om og dele informasjon om miljøet i gruppen og barnehagen, slik at vi kan jobbe sammen for barnas beste.

En viktig del av heftet er prinsippet om "Be-tilbake", som sikrer at alle barn som ønsker det, blir invitert med hjem til noen av de andre barna. Dette skaper et inkluderende fellesskap og gir barna muligheter til å knytte nærmere bånd.

Gjennom året har vi hatt flere arrangementer hvor dere foreldre har deltatt, noe som har vært veldig hyggelig for både barna, personalet og dere som foreldre. Takk for at dere har bidratt til å gjøre disse arrangementene vellykkede.

Videre arbeid

Vi vil fortsette å arbeide for å opprettholde det gode samarbeidet med dere foreldre, og vi ønsker å ha en lav terskel for samtaler når det er behov for det. Foreldresamarbeid er en viktig komponent for å sikre barnas trivsel, utvikling og læring, og vi vil fortsette å være åpne for dialog og samarbeid for å støtte barna på best mulig måte.

INFORMASJON

Bilder av barna i MyKid

Bildene vi har tatt av barna og som ligger i MyKid, vil bli slettet i sommer. Dersom dere ønsker å ta vare på bildene, kan de lastes ned før fristen. Vi lagrer ingen bilder av barna i barnehagen. Fristen for nedlasting er 15. juli 2025. Etter denne datoen vil bildene bli slettet permanent.

Regnbuen neste barnehageår

Personalet:
Inga, Ida, Natalia, Janet og Bodil

Barnegruppen:

  • 4 maxibarn født 2020
  • 5 barn født 2021 (1 ny jente) 
  • 4 barn født 2022 (1 ny gutt)
  • 2 barn født 2023 (1 ny gutt)
  • 2 barn født 2024 (1 ny gutt og 1 ny jente)

 Ferieavvikling og sommeråpent

I juli vil det være sammenslåing av avdelinger for de barna som er her i uke 28 og 29. Det vil bli sendt ut mer informasjon og en plan om dette til de det gjelder. 

Barnehagen er helt stengt i uke 30 og 31.

Vi takker for et flott barnehageår og ønsker dere alle en riktig god sommerferie! Vi gleder oss til å møtes igjen i august!