Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Kosthold i Søråsen

I Retningslinjer for mat og måltider i barnehager står det at «Barnehagen bør legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat».  

Vi legger til rette for måltider som fremmer helse.        
Vi bidrar til at barna får gode vaner når det gjelder kosthold.        
Vi er en naturlig arena hvor barna på en naturlig måte kan tilegne seg kunnskaper og gode holdninger når det gjelder mat, måltider og hygiene.       
Vi legger til rette for et sosialt fellesskap hvor gode vaner dannes.  

I det daglige vil det bli servert smøremat med grovt brød, variert pålegg, grønnsaker/frukt og melk/vann. En gang i måneden vil vi ha fokus på ulike temaer som f.eks. grønnsaker, fisk, kjøtt ol. Barna lærer om ulike typer mat, de får smake noe nytt og får et forhold til maten, hvordan den ser ut og hvor den kommer fra (se plan). Avdelingene bruker i tillegg fredagene til turer og annet som også kan bety matlaging sammen med barna.     

Til informasjon: Maten som serveres i Søråsen barnehage er gratis for foreldrene, det betales ikke kostpenger eller turpenger i tillegg til foreldrebetalingen.  

Daglig kosthold i Søråsen barnehage

 

Mål:

Hva:

Lunsj

 

Barna skal få muligheten til å spise variert sunt kosthold daglig. Ha et sosialt fellesskap, hvor gode vaner dannes.

-grovt brød (hjemmebakt brød/rundstykker/scones)

-variert pålegg

-grønnsaker (variert etter sesong)

-frukt (variert etter sesong)

-melk/vann

3-mat

 

 

Barna skal få muligheten til å spise variert sunt kosthold daglig. Ha et sosialt fellesskap, hvor gode vaner dannes.

-brød, knekkebrød

-kornblanding (med yoghurt uten sukker, frukt/bær)

-grønnsaker (variert etter sesong)

-frukt (variert (variert etter sesong)

-smoothie (frukt/grønnsak)

-vann

Årskalender for temamat i Søråsen barnehage

 

Mål:

Hva

August

 

Barna lærer om og får muligheten til å spise ulike bær og frukter.

Høste av sesongens bær og frukt.

Bær og frukter, eks. rørte bær, saft, juice, tørket frukt

September

 

Barna lærer om og får muligheten til å spise ulike grønnsaker.

Høste av sesongens grønnsaker

Grønnsaker; eks. grønnsakssuppe, grønnsaksfat, potetsuppe, grønnsaksjuice

Oktober

 

Barna lærer å lage sunn mat på bål

Mat på bål, fisk, kjøtt, grønnsaker

November

 

Barna lærer om sunn mat, blir med på hele prosessen (rense).

Barna lærer om fisk.

Fisk i ulike varianter, grønnsaker

Desember

 

Barna lærer om juletradisjoner.

Julemat, grønnsaker

Grøt

Januar

 

Barna lærer å lage suppe fra bunnen.

Suppe laget fra bunnen + grønnsaker

-          Vi lager mat til hverandre

Februar

 

Tradisjon i forbindelse med fastelavn/karneval.

Barna lærer om hvor kjøtt kommer fra

Kjøtt, kylling + grønnsaker

Mars

 

Påskestemning/tradisjon

Barna lærer om egg.

Egg + grønnsaker, bruke hele egget, egg i forskjellige varianter, eks. kokt egg, omelett

-          Vi lager mat til hverandre

April

 

Barna lærer å lage sunn mat på bål

Mat på bål, fisk, kjøtt, grønnsaker

Mai/juni

 

Barna lærer om mat fra andre land

Eks. indisk, kinesisk, meksikansk, fransk + grønnsaker

Kjøtt, kylling, grønnsaker

-          Vi lager mat til hverandre