Måneden som gikk – mars
Sosial kompetanse
I mars har det handlet om positiv sosial atferd og inkludering. Vi har hatt vekt på å ta hensyn til andre og å gjøre hjelpsomme og nyttefulle handlinger for hverandre. På musehullet har vi en prateglad gjeng, og det er mange som ønsker å ta ordet i lek, samtaler og samlingsstund, så vi øver mye på å se og lytte til hverandre. Når alle snakker samtidig, er det ingen som blir hørt, og det blir mest bare støy. Skal vi kommunisere er vi nødt til å vente på tur, og høre hva andre har å si før vi deler vårt. Det er også sånn at alle skal få mulighet til å dele sine tanker, og da må de som gjerne snakker mye øve på å slippe andre til. I dette ligger også tålmodighet.
Positiv sosial atferd og tålmodighet er noe vi har fokus på hele tiden, men når vi har temasamlinger knyttet til bestemte områder har vi noe konkret å knytte det opp til med barna. Vi bruker temasamlingene som grunnlag til refleksjon og samtale med barna. «Husker dere mellom-bukken på flyplassen, hun var ganske utålmodig... lurer på om hun kunne gjort noe annerledes?». Da kan barna være med å komme med forslag og innspill til hva som er lurt å gjøre hvis man selv må vente på tur. Så er vår jobb å hjelpe dem å huske på det når de står i ventesituasjoner selv. Vi støtter dem i å finne verktøy de kan bruke for å bli mer selvstendige, vi ønsker å lære barna strategier for å håndtere ulike situasjoner mest mulig selv. Det samme gjelder å inkludere i lek. Dette var også noe mellom-bukken mestret dårlig i temasamlingen. Men det gir mulighet til fine samtaler etterpå; hvordan liker vi selv å bli møtt av venner som leker? Hva kan vi gjøre når vi ser at noen går alene? Hva er lurt å gjøre når man vil bli med på en lek?
Vi voksne har en viktig oppgave i å være gode rollemodeller for barna. De speiler våre handlinger og måten vi prater med hverandre på. Når vi ønsker et varmt og inkluderende klima som fremmer gjensidig respekt, empati, samarbeid, deling og hjelpsomhet, så er dette egenskaper vi voksne må vise gjennom handling og væremåte. I tillegg setter vi ord på det for barna når vi ser at de gjør det samme. Vi gjør dem oppmerksomme på de positive handlingene de gjør, og det man legger vekt på er det man får mer av.
Fagområde «antall, rom og form»
Denne måneden har vi hatt ekstra fokus på «antall, rom og form». I det ligger hverdagsmatematikk som telling og mengde, kategorisering, sortering, romforståelse og geometri. Vi har hatt perler på musehullet denne måneden, og dette er populært hos flere. I løpet av perioden har perlingen avansert fra å fylle et brett, til å perle egenkomponerte mønster og følge tegninger. I dette ligger det mye matematikk, barna må holde styr på hvor mange perler av en farge de trenger for å følge et bestemt mønster og hvor på brettet perlen må plasseres for at mønsteret blir riktig. I tillegg må de sortere ut farger. Det krever tålmodighet og konsentrasjon. Noen kan sitte lenge med dette, andre sitter i kortere perioder av gangen. Det er gøy å se utviklingen fra sist vi hadde perler hos oss, hvor selvstendige mange har blitt i å følge bestemte tegninger, og hvordan tilfeldig perling utvikler seg til symmetriske mønster.
I «antall, rom og form» ligger som sagt også romforståelse og en forståelse av seg selv i rommet. Når man har lyst til å bli med i en lek, handler det ikke bare om hvordan man henvender seg muntlig til de som leker, det handler også om hvordan man kommer inn i et rom med seg og kroppen sin. Vi øver på med barna hvordan man kan komme inn i en lek/et rom på en god måte når andre er der. Barna lærer hvordan deres kropp påvirker et rom. Når en lek er i gang på for eksempel klosserommet, da passer det ikke å komme ramlende inn med armer og bein i alle kanter og rase det som er bygget. Det handler om å respektere de andre som er i rommet, og forstå at min kropp påvirker andre.
Fagområde «natur, miljø og teknikk»
I løpet av mars forsvant siste rest av snø og is på uteområdet, og nye vårtegn springer fram nesten for hver dag. Vi har hatt varierende temperatur, fra overraskende varme dager til kaldere dager igjen. Dette gir god øvelse i å lære seg hvordan å best kle seg for å ha det bra ute. Vi er ulike, og trenger dermed ulik mengde klær på oss for å være komfortable og ha det bra. Vi fortsetter å øve med barna på å kjenne etter selv hva de trenger av klær etter vær og temperatur. Det er ofte en smitteeffekt dersom et par tar av seg jakka, da vil gjerne alle ta av seg jakka. Da handler det om å lære å kjenne sin egen kropp og hvor varm/kald man selv er, og å huske på å kle på seg igjen dersom man blir kald.
Sakte, men sikkert våkner naturen til liv etter vinteren og med det følger dyre- og insekts-liv. Det er mange av barna som er interessert i og nysgjerrig på insekter, så hver dag er vi ute og ser om vi kan finne flere og nye insekter. De første dagene i mars fant vi ingen ting, men nå mot slutten har de begynt å dukke opp.
Det har begynt å komme knopper på trærne og noen blomster har begynt å spire. Det er fristende å plukke det som vokser fram for å blande i vann/søle og lage diverse matretter, så vi snakker mye med barna om å la trær og blomster vokse i fred en god stund til før vi kan begynne å plukke til sommeren. Det er også forskjell på det som vokser vilt og fritt i skogen, og det som er plantet i blomsterbedene. Skogen er på vei ut av vinterdvale, og vi må behandle den med respekt. Det er spennende å følge med på fra uke til uke hvor mye som vokser opp og fram.
Fagområde «nærmiljø og samfunn»
Vi har vært i to bursdagsturer denne måneden, til Olivia og Ludvig. Det er alltid gøy å få komme hjem å feire bursdag, og barna på musehullet er en veldig fin gjeng å ha med seg på tur. Vi ser ofte at lekeøkten før lunsj er preget av høyt energinivå og at det kan være vanskelig å lande i leken fordi det er så mange spennende leker å utforske, mens etter lunsj vet barna mer hva som finnes og finner lettere roen og lander bedre i lek.
Arbeidet med å skifte ventilasjonsanlegget i barnehagen er godt i gang, og da hele det gamle anlegget skulle løftes ut av et hull i taket med en svær heisekran måtte vi kle på oss og gå ut for å få med oss begivenheten. Vi har også bygningsarbeidet tett på oss i hverdagen da stillaset er på utsiden av avdelingen vår, og vi kan følge med på hvor mange som jobber med å skifte et ventilasjonsanlegg og hva slags materialer som trengs til en slik jobb.
Kosthold i Søråsen
Siste fredag i mars hadde vi mat på bål. På forhånd hadde vi snakket med barna om hva man kan lage på bål, og brannsikkerhet rundt det å tenne bål i skogen. Da regnbuen lagde mat på bål satt de igjen med en del rester som de delte med oss. Det var mange som ville smake, og noen som takket nei takk. Det var såpass mange i avstemningen som ønsket å lage det samme som regnbuen, og dermed endte vi på det, nemlig stekt ris med laks og grønnsaker. Til dessert stekte vi havrelapper. Det ble veldig vellykket, vi fryktet litt at også vi hadde lagd alt for mye mat, men alt ble spist opp. Det skjer noe magisk når man spiser lunsj ute i naturen. Selv de som i utgangspunktet var skeptiske ba om flere porsjoner (ikke personer ;)). Alle spiste ikke alt, men alle fant noe de likte godt og ville ha mer. Andre igjen sleiket skålen ren.
Før vi gikk ut i skogen var noen med å forberede maten, mens andre hjalp til med ved-sanking og båltenning. Det var ikke lett å få fyr i bålet denne dagen pga vind, men barna hjalp til med å skjerme bålet for vind så Martin til slutt fikk fyr.
Måneden som kommer – april
Sosial kompetanse
I april legger vi ekstra vekt på det å kjenne på glede ved egen og andres mestring. Når barna føler glede ved egen og andres mestring er det med å styrke deres selvfølelse, empati og samhold i gruppa. For at vi skal ha et positivt klima rundt oss, må vi klare å glede oss over det andre får til uten å bli misunnelig, det handler om å ville vennene sine vel. Det er også viktig å huske på at man sammenlikner seg selv med seg selv, og ikke med andre. Vi mestrer ulike oppgaver i ulik takt, og det er derfor viktig å se på egen fremgang og utvikling, og ikke sammenlikne det med hva andre får til. Vår oppgave som voksne er å hjelpe barna å sette ord på det som skjer, og hjelpe dem å se andres mestring som motivasjon heller enn misunnelse. Vi voksne skal anerkjenne innsats og oppmuntre barna til å støtte hverandres suksess.
Vi skal også ha fokus på å ha en positiv innstilling til å lære noe nytt. Vi vil hjelpe barna å få erfaring med og reflektere rundt at man kan både glede seg og grue seg når man skal gjøre noe nytt og at begge deler er helt normalt. Men det er også viktig å huske på forskjellen om noe er skummelt eller farlig. Det kan være litt skummelt å gjøre noe man ikke vet om man mestrer, men det er som regel ikke farlig. Vi jobber med de positive tankene rundt det å gjøre noe nytt, så man ikke blir hengende fast i de vanskelige tankene.
Vi voksne skal gi støtte som hjelper barna å mestre oppgaver, for så å gradvis redusere støtten og la barna utvikle selvstendighet. Voksne skal ha engasjerte samtaler med barna der de stiller åpne spørsmål, aktivt lytter og bygge videre på barnas tanker og ideer. Dette ligger under arbeidet vårt med «tett på» og kvalitetsutvikling av oss voksne.
Temasamlingen for dette tema har vi allerede gjennomført. Bukkene Bruse har vært i Syden. Der var Bæver´n på sesongarbeid som hotellvert og bartender. Bæver´n var veldig usikker på seg selv om hun klarte å blande paraplydrinker og hadde mest lyst til å gi opp. Bukkene Bruse var støttende og oppmuntrende, de heiet på og da Bæver´n til slutt gjennomførte med suksess var hun veldig stolt og glad. Etterpå fikk bukkene servert lunsj – sushi. Store og lille-bukken var ikke fremmed for å prøve noe nytt, mens mellom-bukken syns det var vanskelig. Hun ville ikke innrømme det først, men med støtte og forståelse ville hun også prøve til slutt – og det var ikke farlig!
Fagområde «antall, rom og form»
Vi fortsetter å sette ord på hverdagsmatematikken i alle mulige situasjoner. I tillegg vil vi ta frem flere spill og tilrettelegge for ulike samarbeidsoppgaver. Barna skal få flere erfaringer med begreper som over, under, gjennom, ved siden av, først, sist osv. Når vi leker og går tur i skogen bruker vi mange av disse begrepene. Vi fortsetter å beskrive geometriske former og antall som oppmuntrer til at barna blir nysgjerrige.
Fagområde «natur, miljø og teknikk»
Vi fortsetter å følge med på utviklingen i skogen fra vinter til full vår. I løpet av april skal vi ha en lang påskeferie, og da blir det spennende å se hvor langt våren har kommet etter det. Etter påske skal vi også begynne så smått å tenke på forberedelser av plantekassene våre, hva vi skal så i år, og når vi kan begynne å så ute.
Kosthold i Søråsen
Før påske skal vi ha en dag der vi lager mat basert på egg. Vi skal lære med om egget og hvor det kommer fra. Vi skal lære om ulike egg og snakke om hva man kan bruke det til.
Ellers følger vi kostholdsplanen vår med grovbrød og hjemmebakte rundstykker med diverse pålegg, rosagrøt på onsdager, og frukt og grønt hver dag.
Diverse informasjon:
Fredag 11.april inviterer vi til påskefrokost i barnehagen fra kl 08-09. Vi serverer hjemmebakte rundstykker og pålegg ved levering på avdelingene.
Onsdag 23.april og torsdag 24.april er det utedugnad i barnehagen fra kl 16-20.
Dette er en dugnad barna kan være med på. Hver familie har ti dugnadstimer i året, fire av disse brukes som regel på innedugnad, resten på utedugnaden. Når dere kommer to voksne regnes timer på begge to - altså vil to voksne som jobber i tre timer gi 6 dugnadstimer. Det blir hengt opp en liste på døra hvor dere kan melde dere på den dagen som passer.
Vanlige oppgaver på utedugnad er utvendig vask av hus og asfalt, påfyll av sand, bark og singel, vende bark, rake bort løv, beskjære trær og busker.
Det blir servert suppe og rundstykker så dere får litt påfyll i kroppen før dugnadsånden slår inn. Erfaringsmessig er det lurt å ha med en matpakke til barna i tillegg da de ofte blir sulte underveis.
Vi minner også om at dere selv har ansvar for barna deres når de er med på dugnad.
Påskeferie uke 16 – barnehagen er stengt hele uka.
MyKid:
Maxi-gruppa har en del aktiviteter fremover, husk å følge med under «ukeplaner» i MyKid om barnet ditt skal på tur og trenger sekk med mat og drikke. Sjekk værmelding for dagen så barna får på/med nok varme klær til å være ute lenge de dagene det er tur.
Været er fortsatt varierende, så pass på at barna har det de trenger av skiftetøy og varme klær og yttertøy som passer temperatur og været ute.
I mai kommer det noen inneklemte fredager, vi ber om at dere registrerer i Mykid om barnet deres kommer eller har fri disse dagene.
Minner om:
Sommerferie.
Du legger inn de ukene ditt barn skal ha FERIE eller KOMMER i MyKid innen fredag 11.april.
Barnehagen er stengt uke 30 og 31 (mandag 21.juli – fredag 1.august).
I uke 29 er åpningstiden 08:00-16:00.