Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv

Litt om november

I november feiret vi to bursdager. Først feiret vi barnehagens bursdag. Dagen begynte med bursdagsleker på de forskjellige avdelingene. Så fikk vi besøk av to morsomme karer som fortalte en variant av eventyret «Jeg fant, jeg fant!» med teaterstykket. Til lunsj fikk barna pølser og frukt. Den andre bursdagsfeiringen hadde vi hjemme hos Ole. Vi feiret Oles 4-årsdag, med å leke med hans leker, spise pølser og kake. Alle barna var veldig fornøyde med begge bursdagsfeiringene.

Alle fire avdelinger hadde skummelfest, festen ble arrangert av studentene. Nesten alle barna kledde seg ut, først danset vi og lekte på avdelingene. Etter hvert gikk vi på fellesrommet hvor vi hadde litt «skumle» oppgaver, sanselek, kaste på blink i gresskar, kaste ringer på heksehatt og krype i mørk tunell. Barna koste seg og hadde det gøy. Studentene laget lunsj til barna: pølsemumie, skumle grønnsaker og god frukt.

På slutten av november hadde vi brannøvelse. Øvelsen var forberedt og vi snakket med barna om hele prosedyren før vi satte på alarmen. Barna var raskt ute og ingen ble redde.

Sosial kompetanse/tema

Temasamlingene i november handlet om konfliktløsning/selvkontroll. Krøsus hjalp Ulven og Keiserinnen til å løse konflikten. På avdelingen hadde vi fokus på at barna skal lære seg selvkontroll i situasjoner som krever det. Det er lite konflikter på avdelingen, men vi øver på å løse alle uenigheter og konflikter på en god måte. Vi jobber med det hele tiden og hele året. Barna øver på å ordne selv, noen ganger klarer de det selv og noen ganger må vi hjelpe dem. Vi voksne hjelper barna til å se og forstå andre og prøve å hjelpe hverandre. Ofte opplever barna konfliktsituasjoner ulikt, derfor øver vi på å lytte til hverandre og hva barna kan gjøre for å bli venner igjen. Vi har hatt mange gode og noen morsomme samtaler med barna om følelsen «flau». Noen er flaue av å møte nye mennesker, andre blir flau av å gjøre noe som man ikke burde gjort, men nesten alle barna på avdelingen var enige i at det er flaut å møte nye mennesker.

Fagområdet «Kunst, kultur og kreativitet»

Vi har tegnet, klippet og limt hele måneden. Barna liker formingsaktiviteter. Vi har begynt med juleverksted, barna sprudler av glede når vi pakker gaver de har laget til dere foreldre.

Vi har lest mange bøker og hørt på forskjellige eventyr, noen av eventyrene er innspilt som film/lydbok. Det synes barna er veldig spennende å høre på. Vi har begynt med julebøker/-historier. Vi synger mye og hver dag, nå går det mest i julesanger, men vi lærer noen nye sanger også. Barna har blitt veldig gode på å synge.

Etter barnas ønske hadde vi pysjamas-fest på regnbuen. Vi begynte med pysjamas-disco, pysjamas-fargelegging og avsluttet med kino. I samlingsstunden viste barna fram sine pysjer og kosedyrene sine.

Fagområdet «Natur, miljø og teknologi»

Nå når alle blader har falt ned fra trærne og snøen har vist seg i en kort periode, kunne vi se store forandringer i naturen. Vi har erfart hva som skjer med sanden i sandkassen når det ble kaldere. Vi har fylt engangshansker og ballonger med vann og latt det ligge over natten ute. Hva skjedde med vannet? – wow, det ble til is!

Mat i november – FISK

Fisk har vi spist i oktober. Men i november hadde vi også mange gode måltider, bursdager med pølser, gode dessert med frukt, grønnsaker og pasta med kjøttpølser, rosagrøt, og rundstykker med godt pålegg.

Pepperkakebaking og -pynting hadde vi også. For en bake-gjeng vi har på regnbuen! Vi smakte på deigen, vi kjevlet og vi formet de mest fantastiske pepperkaker.

Desember

Jula er i gang, vi baker, vi lager og vi koser oss! Det skjer mye i desember, men vi passer på at det er nok tid til lek og moro. Vi har og skal ha god stemning og en koselig førjulstid i desember. Det er viktig å følge med på kalenderen i MyKid.

Sosial kompetanse: «Selvkontroll»

Vi fortsetter med konflikthåndtering og på å mestre seg selv, når sinne er på vei. Barna skal lære å mestre aggresjon. Vi skal snakke og øve på hvordan man kontrollerer egne aggressive og egoistiske impulser.  Å tilgi andre mennesker og å være i stand til å oppgi sinne er ikke lett, men øvelse gjør mester. Vi voksne skal hjelpe barna i vanskelige situasjoner og å finne handlingsalternativer.

Vi skal øve på å vente på tur, for eksempel når man snakker om julekalender eller i konfliktsituasjoner. Vi ønsker at eventuelle kalendergaver blir igjen hjemme. Dette for å dempe fokuset på å få ting og for å jevne ut ulikhetene på gavene. Vi vet det er mange ulike adventskalendere der ute, og vi ønsker ikke å bidra til noe press om gaver hver dag. Derfor ønsker vi at barna ikke har med seg leker i barnehagen (ikke fra kalenderen, og ikke andre leker) i førjulstiden. Dette har vi snakket med barna om allerede, så de er klar over det.

Det er kun ett barn som trekker kalender hver dag. Det er kun ett (maxi)barn som skal gå foran i Luciatoget, og det er kun ett barn som får mandelen i grøten på nissefesten. Vi skal øve på å glede oss over de andres gleder istedenfor å bli misunnelige. Husk: Det er ikke urettferdig, bare forskjellig.

Fagområdet: «Kunst, kultur og kreativitet»

Det blir juleverksteder og andre juleaktiviteter hele desember. Barna kommer til å få med seg alt de lager i desember hjem rett før juleferien.

20. desember får vi besøk av et teater: «Askeladdens Jul»

Fagområdet «Nærmiljø og samfunn»

15. desember kommer vi til å dra til Sandvika. Den store felles opplevelsen bytur til Sandvika. Vi blir hentet med buss i barnehagen, kjøres til Kadettangen og så går vi og ser på byen, vi spiser på Egon restaurant, går på kino og ser på «Kardemomme By».

LITT OM ARRANGEMENTENE I DESEMBER – følg også med i kalender i MyKid

Adventsstund på fellesrommet med alle i barnehagen mandager kl 9:30

Juletretenning fredag 1 .desember. Vi møtes på forsiden og synger noen julesanger, tenner lysene på treet og serverer pepperkaker og varm solbærtoddy. Foreldre leverer barna inn etterpå, eventuelt gi tydelig beskjed til personalet hvis du går når vi er ute.

6. desember Maxi på tur til Sæteren gård. Det blir julegrøt og nisseaktiviteter. Ta med ekstra votter og nok klær. Barna er ute hele dagen, og det er kaldt i skogen.

Julebord fredag 8. desember for alle barna på Regnbuen og Trollstua. Vi dekker langbord på fellesrommet med duk og servietter og spiser festmat sammen. Før vi spiser samles vi til litt snacks, leker og dans sammen med Smørøyet. Det er fint om barna pynter seg litt denne dagen.

Lucia den 13. desember kl.15:45. Ta med i egen navnet pose: Hvit skjorte/stor t-skjorte til å ha utenpå uteklær. Heng det på plassen til barnet om morgenen, så ordner vi. Vi har glitter til håret og lys.

Foreldre møter opp i lille skogen bak barnehagen (markert med lys) kl.15:45. Barna går Luciatog og synger for dere kl.16:00. Etterpå serverer vi lussekatter og gløgg ved juletreet. (Det blir fullt på parkeringsplassen denne dagen. Vær ute i god tid, eller la bilen stå om mulig)

Torsdag 15. desember Tur til Sandvika for hele barnehagen. Vi spiser pizza-lunsj på Egon før vi går og ser på «Kardemomme By» på kino. Vi blir hentet og kjørt i egen buss, og har leid vår egen kinosal.

Nissefest tirsdag 19. desemberBarna kan gjerne kle seg ut som nisser. Vi samler oss til fellessamling, hvor barna synger for hverandre og vi ser et lite juleeventyr. Vi spiser julegrøt med mandel på avdelingen. Det blir vanlig utetid for de store barna. Alle barna samler seg rundt juletreet og synger julesanger, før vi går inn. Så kommer julenissen.

20. desember – Askeladden friteater kommer til oss i Søråsen og spiller «Askeladdens jul»

22. desember: Siste dag før juleferie.

Vi minner om at vi har stengt hele romjulen og har planleggingsdag 2. januar. Vi ses igjen onsdag 3. januar.

HUSK å skrive i MyKid hvis ditt barn tar ferie tidligere, slik at vi kan planlegge