Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
November

Månedsskriv

Måneden som gikk

Oktober måneden har vært en helt fantastisk høstmåned, med mye sol, litt vind og regn. Barna koste seg ute i det fine været, men på slutten av måneden la alle små merke til at det begynner å bli kaldt ute. Gode og varme klær er noe vi ble enige om at er en nødvendig del av påkledningen.

 Denne måneden spilte vi mange forskjellige bordspill, her øver vi på å vente på tur, sette ord på det vi ser, telle og memorere.

Tusen takk for så god deltakelse på Forutaksjonen. Barna gledet seg til å vise dere hva har vi laget. Bolle-cafeen vår ble en suksess, og alle som ville fikk boller, te og frukt. Barnas kunst ble sendt hjem dagen etter, vi håper dere koste dere like mye som oss på Forutaksjonen. Vi vil snart motta beskjed fra Forut om hvor mye vi samlet inn i Søråsen denne dagen, det legges ut i MyKid.

Sosial kompetanse

I oktober jobbet vi med følelsen «å være lei seg» og «å være redd». Vi snakket mye om følelser i samlingsstundene og i de ulike hverdagssituasjonene. Vi har snakket med barna om hvordan det føles å være redd, og hva man kan være redd for. Mange av barna fortalte om at de ofte blir redd på kvelden, når de legger seg, eller midt på natta. Men heldigvis er mamma og pappa der og trøster dem. Vi har snakket om hvordan det føles å være lei seg, hva skjer med kroppen når man er lei seg. Det kom mange gode og noen morsomme fortellinger fra barna. «Jeg blir lei meg når jeg ikke får lov å sove sammen med mamma, men når jeg er redd, da får jeg lov til det. Jeg er redd for å sove alene ofte.»😊

Vi har hatt temasamling om Keiserinnen og hønene. Temasamlingen handlet om følelsene "trist” og” redd”. Mer om det kan dere lese på nyhetsbrevet om temasamlingen.

Etter temasamlingen har vi snakket om at vi kan bli redde og lei oss på grunn av forskjellige ting, og at man kan hjelpe seg selv ved å snakke med venner eller mamma og pappa.

Vi jobber mye med barna om å snakke vennlig til hverandre og involvere alle i leken. Vi jobber kontinuerlig med sosial kompetanse på avdelingen. Vi oppfordrer barna til å hjelpe hverandre og prøve å trøste hverandre når noen er lei seg.

Fagområdet: «Kropp, bevegelse, mat og helse»

Vi har snakket mye om kroppen og hvordan den fungerer. Hvorfor trenger vi skjelett? Og hvem er sjefen over kroppen vår? Vi fant ut at hjernen er en stor geleklump som må beskyttes, derfor har vi hodeskalle som en slags hjelm, som sitter rundt hjernen. Et av barna sa: «ha, jeg visste ikke at min hodet er en hjelm» 😊.

Vi har hatt mange spontane og planlagte aktiviteter som utfordrer grovmotorikken: Hinderløyper, har`n, stiv heks, danseleken og rett og slett mye sykling. Vi ristet på trærne og prøvde å fange bladene før de traff bakken. Vi har lekt i skogen, klatret i små trær og balansert. Det har vært en del fotballkamper mellom Mari og noen av guttene på avdelingen. Jeg (Inga) fikk tydelig beskjed av barna, at Mari er mye bedre til å spille fotball enn jeg 😊.  Noe jeg er helt enig i. I sandkassen skapes det byer med veier og tuneller, det lages kaffe, kaker, supper og is av sand.

Finmotorikken hos barna ble stimulert med tegning, klipping og liming, og vi har laget høst-kroner. Vi hadde tegneskole med alle barna, hvor vi brukte pastellkritt til å skape kunstverk til inntekt for Forut. Barna brukte sine små fingre til å håndtere kniv for å skjære poteter og pølser, og barna laget rundstykker og boller.

Fagområdet: Natur, miljø og teknologi

Vi har sunget sanger om høsten, og snakket om hvordan naturen rundt oss har forandret seg. Hver dag snakker vi om hva vi skal kle på oss når vi går ut. Vi har snakket litt om hva dyrene gjør om høsten og hvor det har blitt av insektene. Når vi flyttet plantekassene våre og jorda i dem, fant barna noen morsomme larver og insekter, noe som skapte filosofiske diskusjoner mellom barna og studentene Ina og Susan.

Studentene hadde et opplegg med noen av barna om høst og blader, noe barna syntes var gøy. Opplegget avsluttet de med å lage blad-avtrykk i skogen. Et av barna sa: «Skal vi male i skogen? Ha, jeg har aldri gjort det før»

Vi har snakket en del om hvor maten vår kommer fra, før den kommer til butikkene. Og jeg må si at mange av barna husket at vi har snakket om det før, og visste at det finnes bønder som passer på dyr, eller har jord hvor «brødene vokser», - som et av barna sa. Vi har sett på bilder og filmer fra Forut barneaksjon. Vi sammenlignet maten barna spiser der, og den maten vi har i barnehagen. Mange av barna sa at vi har god mat i barnehagen og hjemme. Vi har snakket med barna om forskjell på sunn og usunn mat, og hva som er bra for å holde kroppen frisk. I barnehagen spiser vi grove rundstykker eller brød, grønnsaker og frukt hver dag.

Fagområdet: Nærmiljø og samfunn

Vi har vært på biblioteket, og har sett på vårt nærmiljø. Turen til biblioteket på Bekkestua er ikke lang, men veldig spennende, vi så: to t-baner som passerte hverandre, lastebiler som tutet til oss, kraner som flyttet på store gjenstander, og en av brannbilene var ute fordi det var øvelse på brannstasjonen. Tenk å ha så kort vei med så opplevelsesrik tur, som avsluttes med lesing av mange spennende bøker.

Som nevnt tidligere i teksten har vi jobbet med Forut barneaksjon, hvor vi ble kjent med Hamphless fra Malavi. Vi har sammenlignet hus, biler og veier og annet som vi så på filmene om Hamphless med det vi har her i Norge. Mange av barna kommenterte forskjellen mellom vår barnehage og Hampless sin barnehage/skole.

Mat i oktober – Fisk

Vi skulle hatt månedsmat bål, men det hadde vi i slutten av september. Det skjedde noen endringer i oktober, vi hadde månedsmat – Fisk. Vi har snakket med barna om forskjellige fisker og fiskeretter. Denne gangen «fisket» vi fra butikken: piggvar, uer, dorado, krabbeklør, argentinske reker og vanlige reker.  

Barna var med på hele prosessen med å rense doradoen. Vi så på det lille hjertet til fisken, vi sammenlignet øye til doradoen og reken. Barna luktet, kjente på, og nusset fiskene og skrelte reker. Det var mange morsomme grimaser og kommentarer. Det som overrasket oss mest, var at nesten alle barna smakte på, og fisken ble spist opp. Imponerende!

 November

Vi begynner måneden med å feire 33-årsdagen til Søråsen barnehage! Vi arrangerer bursdagsleker for barna og det kommer teater på besøk til oss. Teateret heter «Jeg fant, jeg fant». Vi skal servere pølser og frukt.

Sosial kompetanse/tema

Denne måneden handler det om konfliktløsning og kompromisser. Barna skal lære å «kompromisse» for å løse konflikter og samarbeide. I Søråsen lærer vi barna å løse konflikter i en 5-trinns konfliktløsningsmetode:

1: Oppklaring. Hva har skjedd (Alle får fortelle sin versjon uten avbrytelser)

2. Løsningsforslag (Alle får komme med sine forslag til løsninger)

3. Vurdering av løsningsforslag (Er det løsninger som er gode for begge parter?)

4. Valg av løsning (ved hjelp av voksen velger barna en løsning)

5. Evaluering etter en stund

(ikke glem denne delen. Det er her refleksjon og læring skjer)

Temasamlingen vil også handle om følelsen «Flau». Dette vil vi lese mer om i heftet «Grønne tanker, glade barn» og snakke mer med barna om.

Fagområdet: Kunst, kultur og kreativitet

Denne måneden skal vi holde på med ulike formingsaktiviteter som maling, klipping og liming. Barna skal få erfare ulike typer musikk, og bli kjent med forskjellige fortellinger og eventyr. I slutten av november begynner vi med julepynt og juleverksted. Vi skal også lære nye sanger.

Fagområdet: Natur, miljø og teknologi

Årstid: Høst, dyr i skogen og natur. Se hva som skjer i skogen om høsten. Undre seg, og forstå og respektere naturen. Se etter dyrespor.

Naturfenomen: Når det blir dager med kuldegrader skal vi utforske hva som skjer med vannet når det blir kaldt.

Bærekraftig utvikling: Nedbryting, plast. Vi skal snakke om plast, og barna skal se noen filmer med Planetpatruljen.

Mat i november – Fisk

Det hadde vi på slutten av oktober. Men vi kan anbefale dere hjemme å utforske, spise fisk som dere har aldri spist før, og rense fisken sammen med barna.

Vi i barnehagen kommer til å ha en ekstra lunsj med en deilig fiskerett, kanskje blir det fiskepinner eller fiskekaker. Vi skal snakke om det med barna og barna får bestemme hva de ønsker å spise.

Litt info
Vi begynner med noen juleforberedelser i november. Det blir ikke laget en egen kalender med det som skjer i førjulstiden, så det er viktig at dere følger med på kalenderen i MyKid.
Onsdag 1.november Søresån 33 år

Bursdagsleker på avdelingene; Teater: Jeg fant, jeg fant kl.10:30. Pølser og frukt til lunsj.

Juleverksted
Onsdag 22 november begynner vi med juleverksted på egen avdeling (barna fra 3 år og oppover).

Juletretenning – arrangement med foreldrene
Fredag 1. desember tenner vi lysene på grantreet på forsiden kl 8.00. Dere foreldre er velkomne til å være med. Barna synger en julesang og vi serverer pepperkaker og varm solbærsaft.

Lucia onsdag 13. desember kl 15.30 - arrangement med foreldrene
Mer informasjon kommer når det nærmer seg.