Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv for Trollstua

 

 

Måneden som gikk

 

I november hadde vi to brannøvelser. Den første var en forberedt øvelse, der vi gikk gjennom hele prosedyren for barna før vi satt på alarmen. Etter en drøy uke hadde vi en uforberedt øvelse som kom overraskende på både voksne og barn. Barna var raskt ute, og stilte på rekke på møtestedet. Denne gangen var det ingen barn som ble redde.

Det ble en fin kinodag på Trollstua. Barna fikk erfaring med å delta i en avstemning der flertallet bestemmer. Vi viste klipp fra 4 filmer før barna fikk legge en stemmeseddel i konvolutten med den filmen de ønsket å se. Valget var hemmelig.

Så samlet vi oss og talte opp stemmene. Vi brukte klosser for å visualisere statistikken. Da det ble likt mellom to ble det omvalg der de voksne fikk være med å stemme. Bamse, og tyvenes by vant hårfint, og alle var fornøyde. Fruktkiosken ble en suksess! Tusen takk for bidraget!

 

 

Fagområde «Kunst, kultur, kreativitet»

 

Barna har fått ulike erfaringer med dramatisering og teater. Karius og Baktus er fortsatt de mest populære. Dukkene er framme daglig og barn i alle aldre spiller dukketeater eller leker med dem. Tidligere i høst foregikk dette med voksen støtte, og hjelp til å holde gangen i historien, men nå er det flere av barna som kan alle sangene, de fleste replikkene og handlingsforløpet, og styrer teateret selv.

Siden barna har vært så engasjerte i dukketeater og rollelek denne høsten hadde vi dukkeverksted og lagde hånddukker. De fleste barna ville lage dukke. De stappet vatt i en sokk, og fikk prøve å sy både hår og knappe-øyne med nål og tråd. Høydepunktet ble da vi satte opp teaterscene etterpå, og barna lagde forestilling for hverandre. Da var de minste barna også med og fikk låne dukker.

Det har også vært mye rollelek på avdelingen. Familieleker, brannmann, politi og sykehus er mest populært. Vi har varierte utkledningsklær som inspirerer til lek. Barna liker også å leke Bamse, lille Hopp og Skallmann i lekehuset vi har arvet fra Emmie og Felix.

 

 

Kosthold i Søråsen:

 

Takk for mange spennende frukter til felles fruktbuffèt på kinodagen vår! Det ble mange nye smaker for barna, og de fleste smakte på alt. Så ble det å fylle sin kopp med favorittene og ta med seg inn til filmen.

Vi har fortsatt å øve på ulike smaker. Vi har hatt smøreoster med forskjellig smak som vi har servert innimellom på salte kjeks. Det har ført til at det har vært spennende å smake på nye ting. Til og med ost med chilismak!

 

 

DESEMBER

Det er mange aktiviteter i desember, og annen viktig informasjon, så viktig at dere leser det under. Alt står også i kalenderen i MyKid.

 

Juletradisjoner i Søråsen

Vi har mange år med faste juletradisjoner. Her beskrives noen av dem:

 

Hver mandag Adventstund på fellesrommet for alle i barnehagen. Vi tenner lys, synger julesanger og Merete leser fra boka «Gubben og katten feirer jul»

 

Hver onsdag Juleverksted for barna over 3 år (småbarnsgruppa har eget juleverksted)

 

1.     desember: Juletretenning kl. 8.00:

Vi møtes ved inngangen og synger noen julesanger, tenner lysene på treet og deler ut pepperkaker og varm solbærtoddy. En koselig markering. Foreldre leverer barna inn etterpå, eventuelt gi tydelig beskjed til personalet hvis du går når vi er ute.

 

5. desember: Maxibarna på tur til Sætern gård. Det blir julegrøt og nisseaktiviteter.

Ta med ekstra votter, og nok klær. Barna er ute hele dagen, og det er gjerne kaldt i skogen.

 

6. desember: Tur til Sandvika for hele barnehagen. Vi spiser pizza-lunsj på Egon før vi går og ser på «Teddybjørnens jul» på kino. Vi blir hentet og kjørt i egen buss, og har leid vår egen kinosal.

VIKTIG: Barna må ha med en REN og VARM jakke og ull/fleecebukse. (Vi bruker ikke utedressene på denne turen)

 

8. desember: Julebord for barna! Vi har felles fest med dans og julebordmat sammen med alle barna på Musehullet. Det blir medisterpølser, medisterkaker, saus, poteter, gulrøtter, surkål og rødkål og tyttebærsyltetøy. Til dessert blir det is med bringebærsaus og strøssel. Barna kan pynte seg denne dagen. (NB: Vanlig utetid etter julebordet)

 

9. desember: Vi går på bursdagstur til Brage i Kleivveien. Han blir 5 år!

 

12. desember: Vi går på bursdagstur til Konrad på Skallum. Han blir 5 år!

 

13. desember: Luciaarrangement for alle i hele barnehagen. Ta med i egen navnet pose: Hvit skjorte/stor t-skjorte til å ha utenpå uteklær. Heng på plassen til barnet om morgenen, så ordner vi. Vi har glitter til håret, og lys.

Foreldre møter opp i lilleskogen bak barnehagen (markert med lys) kl. 15.45. Barna går i Luciatog og synger for dere kl. 16.00. Etterpå serverer vi lussekatter og gløgg ved juletreet. (Det blir fullt på parkeringsplassen denne dagen. Vær ute i god tid, eller la bilen stå om mulig)

 

15. desember: Askeladden friteater kommer til oss i Søråsen og spiller sitt nyoppsatte stykke: «Nissefar og Kongens julegave»

 

20. desember: Nissefest for alle i barnehagen: Barna kan komme utkledd som nisser. Det blir grøt med mandel, fellessamling, julespillet, og sang rundt juletreet. Nissen kommer kl. 14.30

 

23. desember: Siste dag før juleferie. Vi minner om at vi har stengt hele romjulen, og har planleggingsdag 2. januar. Vi sees igjen tirsdag 3. januar.

 

Husk å skrive i MyKid hvis ditt barn tar ferie tidligere, slik at vi kan planlegge. (gaver skal pakkes klareJ)

 

 

 

Jul på Trollstua

 

Det er mye på planen i desember, men vi legger stor vekt på rolige dager og mye tid til lek i små grupper hver dag. Vi har tilbud om juleaktiviteter for de som ønsker det, og vi har faste rutiner og utetid hver dag. Vi har også noen faste tradisjoner på avdelingen i desember:

 

Husnissen Det bor en liten nisse på loftet. Han følger med på oss året rundt, men er mest ivrig i juletiden. Da serverer vi han pepperkaker opp i lufteluka, og til gjengjeld setter han stjerneklistremerker på kalenderen vår innimellom. Blir det stjerne, betyr det at han har gjemt en liten overraskelse. 

 

Kalender

Barna har bakt hver sin pepperkake, og valgt seg en dato. Hver dag får ett barn spise sin pepperkake, og får et hjerte med noen fine ord fra husnissen.

 

Julesanger og julebøker

 Vi leser fortellinger om jula for barna. Vi lærer disse sangene i jula:

o   Nå tennes tusen julelys (1. og siste vers)

o   Vi tenner våre lykter når det mørkner

o   Luciasangen

o   På låven sitter nissen

o   Den lure nissen (Fra Jul i svingen)

o   Så går vi rundt om en enebærbusk

o   O´jul med din glede

 

Omtenksomhet og giverglede

Dette er et viktig budskap som vi håper dere hjelper oss med. Vi ønsker at barna skal oppleve førjulstiden med forventninger. Forventninger som ikke handler om hva man skal få eller ønske seg, men heller om hva man kan GI og glede andre med. Vi snakker mye med barna om dette, og har planlagt noen aktiviteter:

 

Julekort

Barna lager julekort til familien, der de skriver hva de setter pris på med hver og en av dere. Julekortet blir levert hjem før jul

 

Julegaver

Barna lager julegaver og pakker dem inn og skriver hvem de vil gi dem til. Dere får med gavene hjem siste dag før jul.

 

Glede seg med andre

Det er kun ett barn som trekker kalender hver dag. Det er kun ett (maxi)barn som skal gå foran i Luciatoget, og det er kun ett barn som får mandelen i grøten. Vi skal øve på å glede oss over de andres gleder istedenfor å bli misunnelige. Husk: Det er ikke urettferdig, bare forskjellig J

 

I tråd med disse målene har vi bestemt at barna i hele desember har egne leker liggende igjen hjemme. Vi vet det er mange ulike adventskalendere der ute, og vi ønsker ikke å bidra til noe press om gaver hver dag. Derfor ønsker vi at barna ikke har med seg leker i barnehagen (ikke fra kalenderen, og ikke andre leker) i førjulstiden.

 

 

Hygiene og smittevern

Det har vært endel sykdom på Trollstua i det siste, og desember er dessverre høysesong for smitte av både omgangssyke og andre sykdommer. Vi har tiltak for å begrense dette:

Alt barna baker er mat som blir stekt

Vi pynter ikke pepperkaker til felles servering

Vi har gode rutiner for håndvask

Barna lærer å ta på kun den maten de skal spise selv

Vi minner om å holde armen foran når vi hoster.

Vi minner om disse tiltakene som dere foreldre skal følge opp:

Barnas vannflasker skal hjem til vask hver dag.

Vask barnas hender eller bruk antibac-skum når barna kommer om morgenen.

Hold barna hjemme i 48 timer etter symptomer på omgangssyke for å unngå å smitte andre.

 

Utetøy

Nå er det mye sølete vær ute. Regntøy, votter og dresser blir veldig skittent. For barna og personalets trivsel ønsker vi at dere tar med skitne klær hjem og skyller/børster av, slik at det er ok for oss å håndtere dagen etter.

Det er ikke nødvendig med full vask i maskinen, men en klesbørste eller liten skyll i dusjen er bra nok

 

Kildesortering

Nå har vi endelig begynt å kildesortere i Søråsen. Barna lærer å kaste mat i grønn pose, plast og papir i egen beholder.