Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
November

Månedsskriv

Litt om oktober

Det har vært en høstlig måned med sol, regn og vind. En dag kommenterte et barn blader som falt fra trærne: «Se! Det regner blader!».

Forut barneaksjon, tur i nærmiljøet, baking, formingsaktiviteter og mye lek og moro.

Vi avsluttet måneden med en «Skummelfest», noe barna gledet seg til, og de koste seg masse med leker, fine kostymer og «skummel mat». Vi spiste lasagne til lunsj, brennmanet-gelé, og grønn monstersmoothie. 

Sosial kompetanse

Vi har jobbet med følelsene ’å være lei seg’ og ’å være redd’. Vi har hatt samlingsstunder hvor vi snakket om følelser, hvordan det kjennes i kroppen, hvordan vi ser ut når vi er redde eller lei oss. Flere barn fortalte at de er redde når det er mørkt på rommet, eller midt på natta, og da roper de på mamma eller pappa. Vi har lest «Den store boka om følelser» der hovedkarakteren Selma opplever alle følelser. Barna har vært veldig engasjerte i samtalene om følelser.

Vi har hatt temasamling om Lille Hopp og ulven. Temasamlingen handlet om følelsene "trist” og” redd”. Lille Hopp har vært veldig trist og lei seg fordi Skallmann er bortreist. Lille Hopp avleder seg selv ved å bråke og lage støy, og ulven som har ligget og sovet blir veldig skremt av de høye lydene.

Etter temasamlingen har vi snakket om at vi kan bli redde og lei oss på grunn av forskjellige ting, og at man kan hjelpe seg selv ved å snakke med venner eller mamma og pappa. Eller som et barn sa: «Vi må gi en klem til den som er lei seg».

Fagområde: «Kropp, bevegelse, mat og helse»

Vi har snakket mye om kroppen og hvordan den fungerer. Hvorfor trenger vi skjelett? Og hvem er sjefen over kroppen vår? Vi fant ut at babyer har flere knokler enn voksne, noe som barna syns var veldig rart. Et barn sa: «Ha, jeg trodde at voksne har mange knokler fordi de er store». Vi har snakket om bakterier, og hvorfor det er viktig å vaske hendene etter at vi har vært på do, og før vi spiser. Vi har lest bok om basilusker og hvordan de smitter.

Vi har bakt rundstykker og smakt på maten til apekatten Monki fra Forut barneaksjon (kokt ris, kokt potet, klementiner, melk og bringebær)


Fagområdet ”Natur, miljø og teknologi”

Vi har sunget sanger om høsten, og snakket om hvordan naturen rundt oss har forandret seg. Hver dag snakker vi om hva vi skal kle på oss når vi går ut. Vi har snakket om hva dyr gjør om høsten, og vi har hatt en lek hvor barna måtte gjette fra et bilde hvem som bor i de ulike hiene. Mange var overrasket når de så hvordan et pinnsvin-hi så ut.

Vi har lekt mye med vann ute, vi har laget vannrenner og prøvd å lage basseng av regnvann i sandkassen. Det er ikke så lett å forstå hvorfor vannet blir borte i sandkassa. Vi har sett på filmer fra Forut barneaksjon, vi har sett hvordan de som bor i Nepal henter vann, hvordan de pusser tenner og hvordan mammaen til Biswas vasker ham. Vi har sett på hvordan folk fra Nepal spiser, og hva de spiser. Vi har snakket om maten vi spiser, og hvor den kommer fra. Flere av barna sa at maten kommer fra butikken. Vi har bakt rundstykker og snakket hvordan mel blir til mel, og hva vi trenger for å lage rundstykker

Fagområdet: «Nærmiljø og samfunn»

Vi hadde en fantastisk tur til Krokvolden. På vei til Krokvolden fokuserte vi på trafikkregler, og vi besøkte huset til Olav.

Vi har jobbet mye med Forut barneaksjon. Vi har sett på hvordan barna lever i Nepal og hvordan det ser ut i barnehagen til Biswas. Da jeg fortalte at i Nepal må mange barn jobbe, og at de er ganske små når de blir sendt ut for å arbeide, så spurte et barn: «Men hva gjør de voksne hvis barna må jobbe?» Barna viste stor interesse for fortellingene og filmene om Nepal. Flere av de eldre barna sa at vi er heldige som bor «her hjemme».


November

Vi begynner måneden med å feire 32-års dagen til Særåsen barnehage! Vi arrangerte bursdagsleker for barna, og hadde Reptilparken fra Oslo på besøk. Det var veldig spennende og litt skummelt å se på slanger og alle kryp. Vi spiste pølser og is til lunsj.

Sosialkompetanse: «Selvkontroll»

Denne måneden handler det om konfliktløsning og kompromisser. Barna skal lære å «kompromisse» for å løse konflikter og samarbeide. Når det er konflikt skal vi voksne snakke med alle berørte i konflikten: - alle skal fortelle hva som har skjedd, - barna skal komme med forslag til løsning, - bli enige omforslaget, - og sammen skal vi finne en god løsning.

Temasamlingen handler om følelsen ”flau” og hvordan bli mindre flau.

Fagområde: «Kunst, kultur og kreativitet»

Denne måneden skal vi holde på med ulike formingsaktiviteter som maling, klipping og liming. Barna skal få erfare ulike typer musikk, og bli kjent med forskjellige fortellinger og eventyr.

Fagområde: «Natur, miljø og teknologi»

Årstid: Høst, dyr i skogen og natur. Se hva som skjer i skogen om høsten. Undre seg, og forstå og respektere naturen. Se etter dyrespor.

Naturfenomen: Når det blir dager med kuldegrader skal vi utforske hva som skjer med vannet når det blir kaldt.

Bærekraftig utvikling: Nedbryting, plast. Vi skal snakke om plast, og barna skal se noen filmer med Planetpatruljen.

Mat i november: Fisk

Denne måneden skal vi lage mat med fisk. Vi skal kjøpe en hel fisk og se hvordan den ser ut inni. Etterpå lager vi middag av fisk og grønnsaker.

Litt informasjon om juleforberedelsene
Vi begynner med noen juleforberedelser i november. Det blir ikke laget en egen kalender med det som skjer i førjulstiden, så det er viktig at dere følger med på kalenderen i MyKid.

Juleverksted
Onsdag 23 november begynner vi med juleverksted på egen avdeling (barna fra 3 år og oppover).

Adventsstund
Den første adventsstunden er mandag 28 november kl 9.30. Alle barna i barnehagen samles til en felles liten stund, hvor vi tenner lys, synger en julesang og leser en liten fortelling.

Juletretenning – arrangement med foreldrene
Torsdag 1 desember tenner vi lysene på grantreet på forsiden kl 8.00. Dere foreldre er velkomne til å være med. Barna synger en julesang og vi serverer pepperkaker og varm solbærsaft.

Lucia tirsdag 13 desember kl 15.30 - arrangement med foreldrene
Mer informasjon kommer når det nærmer seg.

15. desember Teater til Søresån «Nissefar og kongens julegave»

Resten av juleplanen kommer når vi nærmer oss desember.