August
Den første måneden har gått og vi er godt i gang med nye bekjentskaper, vennskap og relasjoner. Som Erle og Josefine ved matbordet; de er matglade og utforsker mye spennende mat og pålegg sammen; kan det kanskje bli bedre om vi dypper det i melk? Eller Luna og Erik som har hatt mye moro med tog, biler og bamser når vi har vært inne på morgenen sammen med de store.
Uno er gøy
Sosial kompetanse / Tema
Vi har hatt første temasamling der vi introdusert barna for Bamse (spilt av Axel), Lille-Hopp (spilt av Anne fra Trollstua) og Skallmann (spilt av Marianne fra Musehullet). I tillegg har vi lest litt tegneserier med, og om, Bamse og vennene hans for å bli bedre kjent med dette nye universet.
Som da Erik WB og Ellie la seg ned på gulvet sammen med en voksen og de leste en fortelling om Bamse. Da kom det raskt til flere barn som ville være med – og det var alltid plass til én til.
Vi har også fått tak i noen små lekehus med tilhørende figurer som vi kan leke med. Det er huset til Skallmann, Lille-Hopp og Bamse (eller Bestemor) og flere av figurene fra dette universet. Kjempemoro å leke med!!
Som da Elea, Olivia og Elise kom til og utbrøt «DET ER JO BAMSE!!» Og så gikk de i gang med å leke med figurene og husene og dunderhonning.
I august har vi fokusert på det å inkludere andre i lek og aktivitet og gi positive tilbakemeldinger når barna gjør noe hyggelig for andre. Som da Inga lekte med dyrene inne på klosserommet. Alfred kom inn og Inga ga et dyr til ham så de kunne leke sammen.
I arbeidet med «Psykologisk førstehjelp; Grønne tanker – glade barn» har vi introdusert at vi alle har mange følelser. Disse følelsene kan f.eks. graderes i litt, mer og veldig mye. Og når disse følelsene kommer så kan vi jo ha tanker som hjelper oss (kalt grønne tanker og illustrert med en liten grønn bamse i samlingsstundene) eller vi kan ha tanker som ødelegger for oss (kalt røde tanker og er illustrert med en liten rød bamse i samlingsstundene).
Vi har begynt å øve oss på det å gå på rekke; en og én både inne når vi går til andre avdelinger, ute når vi går til temasamling og når vi går fra trammen og inn til garderoben. Dette gjør vi for å øve på å stå og gå på rekke. Dette er nyttig når vi er mange som skal samarbeide om å stå i kø, forflytte oss eller når vi nå etter hvert skal begynne å gå på turer i trafikken.
Vi skreller og kutter grønnsaker
Fagområdet nærmiljø og samfunn
Et tema vi har pratet mye om har vært innesko og at det er veldig lurt å ha dette hvis/om/når brannalarmen går. I denne sammenhengen har vi snakket om brannalarmens ulike deler som røykdetektor og alarmklokker. Leon spurte om ikke vi skal ha øvelse også – for det hadde de i den gamle barnehagen. Vi fortalte da at i september kommer vi til å øve på hva vi skal gjøre når brannalarmen går; først en «stille alarm» med bare Regnbuen og så en med alarmklokker sammen med hele barnehagen.
Aldersdelte grupper er vi også i gang med og vi ser at våres lille verden utvides med nye vennskap og bekjentskap. Dette gleder vi oss virkelig til å fortsette med!
Fagområdet nærmiljø og samfunn:
Vi leker ofte kafé
Mat – i august : frukt samt en bonusfisk
I august pleier det å handle om det å kunne høste litt fra hagen vår og ikke minst om frukt, bær og andre godsaker. Så de første ukene etter oppstart så hang vi en del ved grønnsakskassene ved huskene og dro opp en og annen gulrot som vi vasket og spiste. Vi ser også at tomatene vokser og vi har husket å vanne dem.
Ellers har vi jo fått servert og smakt på epler, pærer, klementiner, bananer, agurk og paprika til lunsj og tremat.
Men høydepunktet var nok da Ole hadde med seg en SVÆR ørret som pappa’n hans hadde fisket på Hardangervidda. Denne ørreten ble tint og utforsket. Vi kikket, tok på, luktet på og utforsket det vi kunne. Ikke alle ville kjenne på den, men noen, som Edvard og Hugo syntes det var spennende å se på og kjenne på finner og tenner og gjeller.
Spennende med fisk
September
Vi fortsetter som nevnt med aldersdelte grupper på onsdager og et veldig godt tips (som egentlig kan gjelde alle dager) er å komme innen 9:10 så barna (spesielt ditt barn) har kommet inn og opplever større ro ved levering og ikke minst ved overgangen til gruppa (for da kan man jo bli litt spent).
Personal
Nå har det begynt en ny assistent på Smørøyet som heter Inga T og en ny assistent, som bl.a. skal jobbe på Regnbuen; Mari.
I uke 38 er Axel borte pga HV-trening, og det kan også passe fint for da begynner også Inga S som pedagogisk leder på Regnbuen. Axel begynner på Musehullet fra uke 39.
Sosial kompetanse: Empati og rolletaking
Vi skal fortsette med temasamlingene om Bamse – verdens sterkeste bjørn og erfaringen er at dette kommer til å bli skikkelig morsomt. Først skal temaet være empati og rolletaking, med fokus på følelsene glad og sint. Vi skal legge til rette for å kunne kjenne igjen disse to følelsene og ikke minst se at de kan vises ulikt for ulike personer og i ulike situasjoner.
I arbeidet med psykologisk førstehjelp skal vi fortsette å se på dette med at det finnes mange følelser og de ulike graderingene og hvordan dette påvirker oss. Og nå i september skal vi også se på hva vi kan gjøre for å bli mindre sint.
Tips til hjemmet: Når dere har en hyggelig stund og det er god stemning - filosofer litt høyt rundt hva du gjør for å bli mindre sint og hvordan dette hjelper deg. Kanskje vet du om noen andre tips og triks også?
Hjemstedet til Bamse og vennene hans
Fagområdet kropp, bevegelse, mat og helse
I de neste to månedene skal vi jobbe med dette fagområdet. Først og fremst skal vi fokusere på hygiene og da spesielt håndhygiene. Vi har alle den siste tiden fått litt øvelse i å vaske hender – men hvorfor gjør vi det?? Vi har snakket om hvordan å vaske hender;
1: Gni og skylle med vann
2: Gni med en såpedose
3: Gni og skylle med vann
..men kan vi det egentlig? Og hvorfor gjør vi det egentlig? Så nå skal vi forske litt på hva bakterier kan gjøre ved å henge opp 3 brødskiver i hver sin plastpose på avdelingen. 1 referanseskive som ingen tar på. 1 møkkete skive som barna skal få ta på etter å ha lekt ute og en skive som barna skal få ta på etter å ha vasket hendene. Blir det noen forskjell i utviklingen av mugg og andre artige ting på disse skivene tro?
Tips til hjemmet:
Øv på å vaske hendene riktig – ikke bare skylle dem.
Og husk at:
- Dere voksne kan forsyne dere av dispenseren med det antibakterielle skummet når dere kommer til Regnbuen (ved døra i grovgangen).
- Barna skal vaske hendene når de går inn på avdelingen.
Når det er bursdag så er det veldig stas å få være med på å lage kronen sin
Fagområdet natur, miljø og teknologi
Årstid: Vi skal følge med på høsten og se hvordan naturen forandrer seg. Vi kan jo f.eks. ta bilder og etterpå se hvordan det har forandret seg.
Naturfenomen: Sola begynner nå å slappe av litt mer etter en aktiv sommer. Det blir tidligere mørkt på kvelden og det tar litt mer tid før det er lyst nå i forhold til i sommer. Nå må vi snart begynne å bruke refleks også.
Bærekraftig utvikling: Kildesortering er er noe vi gjør og som vi lærer, men hva er det egentlig?? Flere barn kjenner til sortering av papp og papir fra annet søppel men hvorfor? Hvorfor sorterer vi det ut? Hvorfor kan vi ikke bare tegne krusseduller på masse ark og kaste det etterpå? ..vi har jo mer ark. Hvorfor kan jeg ikke bare kaste mat jeg ikke vil ha – det er jo mer i kjøleskapet?
Tips til hjemmet:
Ha fokus på forbruk. Man kan jo forsyne seg masse med én gang, men hvorfor er det mye bedre å forsyne seg litt mindre av gangen? Hvorfor / hvorfor ikke? (Når barnet foreslår en hypotese, ikke server fasitsvaret/konsekvensene med én gang, men prat sammen om tanker og spørsmål som barnet kan ha – prøv å filosofere litt sammen).
Puslespill
Fagområdet nærmiljø og samfunn
I september starter vi også opp med trafikkuker der vi fokuserer ekstra på trafikk og trafikkregler. Alle vet at jo tidligere vi begynner med å skape gode holdninger – jo bedre trafikanter blir vi. Vi skal prate om og leke MASSE med og om trafikk disse ukene.
Søråsen barnehage er godkjent som en «Trafikksikker barnehage» av Bærum kommune. Det vil si at vi har rutiner for hvordan vi ferdes med barna i trafikken, og at vi samarbeider med dere foreldre i det å spre gode holdninger til trafikksikkerhet. Alt vi snakker om og lærer barna disse to ukene følger vi opp gjennom hele året – sammen med dere.
Tips til hjemmet:
Følg trafikkreglene og gjør det som er lurt for at ditt barn skal lære seg gode vaner som f.eks. å ALLTID sitte i eget sete i bilen, selv om dere ”bare skal kjøre kort”.
PS: Foreldre har fremmet ønske om at vi oppfordrer ALLE til å rygge inn på parkeringsplassen – da har du bedre oversikt, både når du kommer og når du drar.
Vi har lekt på alle avdelinger..
Det er piano på Trollstua
Mat – i september : grønnsaker
Vi skal prate om grønnsaker, hva er en grønnsak, hvor og hvordan vokser de og hva kan vi gjøre med dem? Tidligere år har vi laget grønnsakssuppe, eller som da vi tilberedte ulike grønnsaker på ulike måter og så la vi det opp på tallerken til hvert enkelt barn så alle fikk smake på de ulike tingene.
Her bytter de på hvem som sykler, hvem som sitter på og hvem som tar i fart
Kjekk informasjon
- Foreldremøter.
Torsdag 8. september er det foreldremøte fra 19:00 til 21:00 og da får dere også treffe Inga som skal overta som pedagogisk leder på Regnbuen. Det er fortsatt noen som ikke har meldt fra om de kommer eller ikke. Sjekk informasjon og påmelding i MyKid.
Vi serverer kaffe og te – så ta med deg en egen kopp!!
Vi håper også at to familier kan ta med noe frukt/kake/kjeks til møtet. Meld i fra på døra i garderoben.
- SU-arrangement (samarbeidsutvalget).
21. september fra klokken 15:30 planlegges det et SU-arrangement. Mer informasjon kommer.
- Høstferie (skolen – uke 40)
Generelt er det veldig lurt å melde i fra om/når dere planlegger fri og fridager slik at vi kan planlegge for personalet. Men det er ekstra viktig i forbindelse med ferier der flere tar seg fri slik at personalet også kan tilpasse sin ferie til når barna er borte. Å melde i fra om ferie/fridager kan enkelt gjøres i MyKid.
- Meldinger i MyKid
Når man trykker på «Send melding» i MyKid får man to muligheter for å kontakte barnehagen. Dere skal bruke «Dagspåminnelser» da det er mye lettere for personalet å se disse meldingene.
- Klær og utstyr
Det har vært varmt ganske lenge nå og regntøy husker vi nesten ikke hva er, men det begynner å bli både våtere og kaldere så det kan være lurt å sjekke at poden har både skift og varme klær som passer.
Å lese bøker er veldig viktig for språkutviklingen
- og VELDIG hyggelig