Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
September

Månedsskriv for september

 

 

Måneden som gikk

Første måneden i dette barnehageåret har vært veldig innholdsrik. Dagene har vært fylt opp med lek, nye vennskap, turer og morsomme aktiviteter. De tre barna som har begynt på Trollstua har blitt tatt godt imot, og trives godt. Vi har hatt «Rullerende valg» som betyr at vi bytter avdeling noen timer om dagen for at barna skal bli kjent med leketilbudene i hele barnehagen. Nå har vi vært innom alle avdelingene, og ser mye god og variert lek.

 

 

Sosial kompetanse

Vi har hatt den første temasamlingen med «Bamse, verdens sterkeste bjørn»

Hele barnehagen møttes ute på lekeplassen, og der traff de selveste Bamse (Axel på Regnbuen)

Skallmann (Marianne på Musehullet) kom også, og tilslutt Lille Hopp (Anne)

Temaet denne samlingen var «Omtenksomhet» Barna skal lære hva det vil si å være omtenksomme og gjøre hyggelige ting for andre. Dette har vi fokus på i alle hverdagssituasjoner fram til neste temasamling. Og selvfølgelig videre inn i framtiden.

 

Fagområder

I Rammeplanen for barnehager er det definert 7 fagområder som alle barnehager skal jobbe med. Dette er barnehagevarianten av skolefagene. I Søråsen har vi valgt å ta for oss ett fagområde om gangen og fordype oss i det i en to måneders periode. To av fagområdene har vi med oss gjennom hele barnehageåret.

 

 

«Natur, Miljø, Teknologi»

Et av fagområdene vi har med oss gjennom hele året. Barna lærer om naturen gjennom opplevelser i alle årstider og all slags vær. Vi har fokus på miljø og bærekraft i hverdagen ved å lære barna å ta vare på ting, ikke forsyne seg med mer enn de trenger, og holde naturen ren. Barna får erfaringer med noen ulike teknologiske leker som kodebie, iPad og digitalt mikroskop.

 

Denne måneden har det vært stor interesse for småkryp og mat fra naturen:

I utetiden har barna tilgang på små bokser med forstørrelsesglass. I disse blir det samlet edderkopper og biller som studeres. Vi søker opp bilder og lærer oss navn, og ikke minst lærer barna å sette krypene tilbake til naturen når vi er ferdig å se på dem, slik at de får gjort den viktige jobben sin der.

 

 

Vi har begynt å høste litt fra plantekassene våre. Vi har dratt opp noen små gulrøtter, som barna har vasket og smakt på. Resten skal få stå til de blir større.

Tomatene har begynt å modne. Vi har brune chockolate cherrie-tomater og vanlige røde små, som fortsatt er grønne. Ikke så mange av barna på Trollstua liker tomater, men de som vil får smake. Jungelagurkene og sukkerertene har vi spist opp, men håper det kommer noen fler.

Urtene (Timian og Oregano) har vi plukket inn og laget krydderolje av. Dette ble til deilige krutonger som alle barna likte veldig godt!

 

 

De fleste barna har vært med på hele prossessen i kjøkkenhagen. Fra å lage god jord av løv, kugjødsel og kjøpejord tilsatt håndplukkete meitemark ;-)  

I løpet av sommeren har barna sådd frø, vannet og tilsatt hønsegjødsel, og luket. Etter vi har høstet skal vi lære å ta ut frø som vi skal ta vare på, og så til våren.

 

«Nærmiljø og samfunn»

Som visjonen i Søråsen sier, er barnehagen barnas første møte med det store samfunnet.

Det er her vi øver på alt vi skal møte resten av livet: Samhandling, ta plass i gruppa, vennskap, konflikter, håndtering av følelser osv.

Vi legger til rette for ulike opplevelser med barna der de får øve på alt dette.

Vi har også vært heldige å få gått på noen turer i nærmiljøet. Vi har vært på epleslang i hagen på nedlagte Kleven gård, og vi har vært i bursdagsselskaper hos både Felix 4 år og Nikolai 5 år. Veldig stas å få komme hjem på besøk! På veien fikk vi øvd på å gå tur i trafikken, og følge med gruppa. Vi må si vi synes denne gjengen er veldig greie å ha med på tur, de hjelper hverandre og tar vare på hverandre.

 

 

Kosthold i Søråsen

På grunn av tilvenning har vi ikke prioritert å bake rundstykker slik vi pleier på tirsdag og torsdag, men dette skal vi gjøre i september!

Barna får servert brødskiver, knekkebrød og variert pålegg. Frukt og grønt hver dag.

På onsdager lager vi «rosagrøt» som er veldig populær. Dette er kald kjøleskapsgrøt lagd av havregryn, eplejuice, banan, bær, rosiner, kanel og yoghurt naturell.

Vi lager også «Temamat» med barna hver måned. Barna skal da lære hvor maten kommer fra, hvordan vi kan tilberede den og hva som er sunt og usunt. (noe kan vi spise mye av, annet bare litt)

 

 

I august har vi laget mat av både eple, urter og potet. Barna skrellet og renset epler med epleskreller, og blandet deig til havremuffins.

Urtene ble brukt til urteolje som ble krutonger. Barna plukket selv, og vi blandet med stavmikser i samlingstunden.

Vi har sett på Kråkeklubben på NRK der vi lærte om poteten og hvordan den vokser (vi hadde ikke egne poteter i år) før barna fikk skrelle og dele poteter og lage potetmos.

 

 

September

 

Sosial kompetanse

Neste temasamling har tema «Empati og rolletaking» Barna skal bli kjent med ulike følelser. Denne gangen har vi fokus på glad og sint, og de mange nyansene av disse.

Vi skal jobbe med dette i løpet av neste måned ved å ha samtaler, leker og sanger om følelser.

 

Fagområde «Kropp, bevegelse, mat, helse»

Dette er fagområdet som skal ha mest fokus i september og oktober. Målene for september er å bli kjent med kroppen og lære litt om den. På barnas initiativ har vi hatt flere runder med Karius og Baktus historien, og samtaler rundt tenner, bakterier, tannlege og tannpuss.

Vi skal også lære og leke med sanser: Smake, lukte, føle, høre, se

 

 

«Nærmiljø og samfunn»

Vi starter med trafikkuker, der vi lærer barna om de viktigste reglene for å ferdes trygt i trafikken. Vi skal ha ulike aktiviteter, oppgaver og leker der barna lærer om trafikk.

Vi minner om at den aller viktigste læringen skjer i alle hverdagssituasjoner med dere som forbilder. Vi oppfordrer derfor til å alltid bruke sikkerhetsbelte i bil, selv om veien er kort, alltid bruke hjelm på sykkel og refleks i mørket.

Det er også en stor fordel for trafikksikkerhet dersom vi begrenser bruk av bil til og fra barnehagen når det lar seg gjøre.

 

Månedens mat «Grønnsaker»

Fredag 9. september skal vi lage mat av grønnsaker. Vi skal plukke inn resten av gulrøttene og lage gulrotsuppe med søtpotet. Til suppa serverer vi hjemmelagde krutonger, og grønnkålchips.

 

Informasjon

 

Personalinformasjon og nyansatte

Vi ønsker velkommen til 2 nyansatte i personalgruppa: Inga jobber 100% på Smørøyet, og Mari jobber 100% på Regnbuen.

I midten av september begynner en ny pedagogisk leder på Regnbuen som også heter Inga. Axel skal begynne å jobbe på Musehullet, da Ann-Mari skal gå av med pensjon i oktober

 

Foreldremøte

Velkommen til foreldremøte torsdag 7. september kl. 19.00, husk påmelding i MyKid.

Vi serverer kaffe/te. Ta med egen kopp (vi ønsker å begrense bruk av engangsservise)

Vi vil gjerne at to stk tar med kake/frukt/kjeks til møtet. Ta kontakt med Anne og gi beskjed dersom du vil bidra.

 

Utviklingssamtaler

Det er satt opp noen få tider til utviklingssamtaler neste uke for de som ønsker dette nå. Dette gjelder spesielt for de nye foreldrene, og ellers andre som føler behov.

Det blir satt opp flere tider i slutten av september, da Anne er på ferie i to uker fra 12/9.

Påmelding i MyKid

Vi minner om å følge med i kalenderen i MyKid hver uke. Der blir det lagt ut informasjon om ulike aktiviteter/turer