Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Mai

Månedsskriv for mai

 

Måneden som gikk

Tusen hjertelig takk til alle som har deltatt på utedugnaden! En kjempeinnsats ble gjort, og nå er det flotte uteområder som er feiet og spylt og perfekte til sykling for barna deres.

Det var også hyggelig med så godt oppmøte på påskekonserten. Barna synes det var stas å synge for dere.

 

Sosial kompetanse «Positiv innstilling til å prøve noe nytt»

Vi opplever egentlig en gjeng med barn som er veldig positive til å prøve nye ting. Det er oftere «Jeg vil også» enn «Jeg vil ikke»

Når det gjelder mat, er det noen som er veldig skeptiske, og det smitter litt over på andre barn. Når vi serverer mat, er vi opptatt av at barna skal si «Neitakk» istedenfor å si «Jeg liker ikke sånn» Vi oppfordrer til å smake og prøve nye ting, men maser og tvinger ikke.

Fagområde: «Antall rom, form»

Brettspill er framme på avdelingen hver dag. Stigespillet er et av de mest brukte blant 3- 4-åringene. Det er en tålmodighetsprøve, og en øvelse i å takle nederlag, men de har blitt gode på telling og flytting.

Fagområde «Natur, miljø, teknologi»

Barna er veldig opptatt av naturen nå om våren. Det er veldig spennende å finne insekter som kommer fram fra dvalen sin. Finner de mark, vet de at de skal legge dem i plantekassen. De hjelper oss å gjøre jorda fin til vi skal plate ut.

Vi har sådd frø, som står og vokser i vinduskarmen. I år har Trollstua to plantekasser, som står på uteområdet. Her skal vi plante ut tomater, jungelagurker, sukkererter og gulrøtter. I tillegg har vi sådd solsikkefrø, som vi skal plante ut i bedet når de vokser seg til.

Barna har lært at et frø trenger både vann og sol for å vokse. Etterhvert skal vi lære mer om hvordan vi kan gi næring til jorda, så plantene vokser seg større.

En liten historie om en humle:

To barn sto med spader og slo på en humle. «Vi må drepe den, så den ikke stikker oss!»

De ble oppdaget akkurat for sent til å redde humla, men vi tok oss tid til å studere den døde humla. Kjenne på den og lære mer om hvorfor det er bra at vi har humler.

Anne viste fram hvordan blomstene ser ut inni, og at humlene gjør en viktig jobb med å spre blomsterstøv.

Barna lærte at hvis de ser en sliten og slapp humle, kan de prøve å redde den og ikke drepe den. Dette visste allerede Bjørn, og kunne fortelle at vi kan gi humler sukkervann for å redde dem.

Etter dette har flere av barna en positiv tilnærming til humler, og kan være rolig rundt dem og la de holde på med sitt.

Barna har fått være med Charlotte (student) i lilleskogen og funnet pinner til å lage en «spindrum» Barna lette etter ferske pinner de kunne skrelle barken av før de skulle fargelegge og lage trommen.

 

Vi har gått på to turer i april. Den siste turen var til Skallumskogen, der vi fant mange ulike blomster. Det var trær å klatre i, og små gjemmesteder å oppdage. Vi spiste lunsjen vår der, før vi gikk tilbake til barnehagen.

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

En dag gikk vi på tur til Gjønnesjordet for å teste ut den nye lekeplassen borte ved Nadderud. Den var veldig morsom! Vi lekte der hele dagen, og spiste lunsjen der.

Gøy å oppdage nye turmål i nærområdet vårt.

Før påske fikk alle barna være med på en morsom påskeegg-jakt i lilleskogen. Det var en av studentene (Iselin) som arrangerte den. Hun fortalte en fortelling om en påskehare som hadde mistet innholdet i egget, og barna fikk hint underveis og fant ulike poster med godteri. Alt foregikk i skogen utenfor barnehagen.

Kosthold i Søråsen, månedens mat

Sunn mat på bål var planen, men det er bålforbud på grunn av tørr skog om våren. Vi valgte å grille på bålplassen istedenfor.

Barna fikk først servert grillete fiskeburgere. Det var flere som sa neitakk, til det og ville vente på pølsene. Da fikk vi sjansen til å oppfordre til å smake på noe nytt, og alle tok en smakebit. Noen endte med å mene at det var bedre enn pølser, mens for andre holdt det med en smak.

Mai

Sosial kompetanse «Dilemmaer»

13. mai skal vi ha siste temasamling, og avslutter med en vårfest!

Barna får møte igjen alle rollefigurene fra temasamlingene i år, og handlingen tar for seg etiske dilemmaer. Katten og frosken diskuterer og veier «rett og galt» selv om fristelsene er store.

Barn vet ofte hva som er rett og galt, men sentrale spørsmål kan være:

«Kan jeg gjøre det hvis ingen ser det?»

«Er det alltid rett og alltid galt, eller finnes det unntak?»

Vi prøver å få barna til å tenke og kjenne etter, hva som er lurt å gjøre, og hvilke handlinger som er gode, framfor hva som er «Lov» og «ikke lov»

Vi ønsker å skape et klima der barna hjelper og støtter hverandre, framfor å anklage hverandre og passe på at alle følger reglene. Dette får vi ved å snakke med barna om lure valg, og ikke slå ned på det som ikke er lov.

Vi har startet på en livslang prosess, men likevel veldig viktig.

Fagområde «Etikk, religion, filosofi» 

Dette går hånd i hånd med temaet i sosial kompetanse.

Vi liker å undre oss med barna, og komme inn på noen større tanker.

Vi voksne øver oss på å stille barn åpne spørsmål, som kan få barna til å tenke og filosofere litt:

«Hva skjer hvis....»  «Hvorfor tror du....»  «Tenk om....»

I mai skal vi ta fram noen temaer fra boka «På månen spiser de kameler» av Vera Michalsen. Dette er en morsom bok med filosofiske temaer vi kan snakke med barna om.

Vi skal også ta fram Psykologisk førstehjelp, «Grønne tanker, glade barn» og ha noen samlinger med ulike følelser som tema.

Kosthold i Søråsen: Månedens mat «Mat fra andre land»

Vi skal snakke om typiske matretter fra ulike land og ta med oss barna på å velge en rett vi skal lage sammen.

Informasjon:

Følg med på kalenderen i MyKid: Her legges ut informasjon uke for uke hva som skjer (oppdateres senest hver søndag)

Fint hvis dere kan gå inn i Mykid og velge «Kommer» eller «Fri» på de inneklemte dagene i mai (16. mai og 27. mai) Erfaringsmessig er det færre barn som er her de dagene, og vi kan planlegge bemanning utifra det.