Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv

 

MÅNEDEN SOM GIKK!

Vi hadde skummelfest første fredag i november. Alle barna kledde seg ut, det er ikke alltid alle liker det, men i år var alle komfortable med det. De turte også å gjøre ulike aktiviteter som var gjort klar på fellesrommet. Det ble en fin dag. 


Vi er allerede godt i gang med juleforberedelser i barnehagen. Det er gøy å gjøre noe annet enn det vanlige, og barna koser seg med formingsaktiviteter. Spenningen om nissen og ikke minst husnissen har spredd seg. Hvem bor på loftet i barnehagen, og får vi sett han tro?

Sosial kompetanse/temaarbeide
I november og desember har vi fokus på at barna skal lære seg selvkontroll i situasjoner som krever det. Vi ønsker spesielt at barna skal lære å kompromisse i konflikter, dette er noe som må læres og som vi jobber med hele tiden. Barna ordner opp greit selv en del ganger. Andre ganger må vi hjelpe til med å roe seg ned, før vi kan snakke sammen om det som skjedde.

Barna ser ikke alltid seg selv i konflikter (ikke alltid vi voksne heller). Vi har snakket om hva man gjør hvis man er i konflikt/krangler med noen, og at en konflikt er når man for eksempel er uenig/ikke vil det samme. Barna klarer fint å reflektere over historier vi forteller. Vi har brukt eksempler fra hverdagen, som for eksempel hva gjør vi hvis flere vil det samme på likt? Barna forstår at da må de dele på, bytte etter en stund, eller for eksempel elle hvem som skal ha den først. Men dette er lettere i teorien enn i praksis. Vi opplever likevel at barna kan gjenkjenne seg selv i konfliktene og fortelle om en episode de selv har opplevd. 

Obs!
Egne leker. Flere har hatt med egne leker den siste måneden. Egentlig er det jo en fin mulighet til å øve på å dele, men vi har nok av situasjoner i løpet av dagen til å øve på det. Mange er gode på å dele egne leker, men dessverre takler noen barn det dårlig, fordi de nettopp sliter med å dele, og da blir det makt og hierarki vi ikke ønsker. Dessuten blir noen veldig lei seg når de ikke finner leken igjen. Derfor ønsker vi at alle egne leker blir igjen hjemme, vi har også snakket med barna om dette, så de vet det godt. Vi kan heller sette opp noen dager en gang imellom hvor alle kan ha med en leke samme dag (ha-med-dag).

Kunst, kultur og kreativitet
Vi har startet med juleforberedelser og formingsaktiviteter som gaver, og pynt på avdelingen. Baking av pepperkaker er allerede ferdig. 


Vi gjør morsomme aktiviteter som mange gjerne vil gjøre «med en gang». Så vi øver på å klare å vente uten å mase. Vi forbereder på forhånd hva som skal skje, og hvordan. Dette er noe barna begynner å bli vant til, så det er faktisk ganske lite masing om å få gjøre aktivitetene. De vet at det blir deres tur også. Husk på dette i hjemmesituasjoner også, barna har godt av å måtte vente litt, vi gjør barna en bjørnetjeneste ved hele tiden la de får det som de vil.

Barna har hørt på musikk, og vi øver mye på julesanger, dette blir det mye av framover! «Vi tenner våre lykter», «Nå tennes tusen julelys», «Luciasangen», «O jul med din glede» og «På låven sitter nissen» er de vi øver mest på.

Natur, miljø og teknologi
Det har vært varierende vær i november, (mye å tørke for dere!) men det er superviktig for en god utetid at barna har gode, varme og tørre klær og votter hver dag:) 


Det er faktisk utrolig gøy å se på småbarna kle på seg for å gå ut å leke. De går rett ut i garderoben når vi sier de skal ut. Der ligger klærne klare, og de kler på seg det aller meste helt selv. Fantastisk å følge med på. Toåringene ønsker å gjøre selv, og klarer både å få beina inn riktig, og ta inn armer i dressen, gjerne også glidelåsen selv. De liker å få gjøre selv, og få ansvar. Rundt måltidet samarbeider de fint med å dekke på både tallerkener, kopper og kniver. Helt herlig, de er utrolig hjelpsomme:)

Kosthold:
Vi har hatt fiskemiddag. Da tilberedte vi en regnbueørret fra bunn av. Vi snakket en del om fisk og hvor de lever, og alle fikk være med å se inni fisken og kjenne på hvis de ville. Noen var veldig glad i fisk, og spiste en del, mens andre spist grønnsakene. Her er noen svar på hva de likte best: Lotte: FISKEN – jeg likte fisken. Jakob: Jeg likte rømmen best. Cornelia: Kan jeg få mere brokkoli? Oscar: Har vi mer sånn rot? V: Sellerirot? Oscar: Ja! Kan jeg få mer sellerirot? V: Husker dere hva slags fisk det var da? Nils: Regnbueørret! V: Ja. Lurer på hvorfor det heter regnbueørret… Jakob: Fordi den skifter farge i lyset. 


I november har vi startet juleukene, og bakt pepperkaker. Det er en aktivitet barna selvfølgelig liker, ikke minst å få en smakebit av den søte gode deigen, nam, nam!! 



 

 

 

 

 

JULEPLAN DESEMBER 

Det skjer mye i desember måned, men det meste foregår i barnehagen. Det er kun Byturen som er «tur». Det er likevel mye tid til lek på avdeling, men vanlig valg blir det ikke da avdelingene har noe ulikt opplegg på ulike dager.

Sosial kompetanse: selvkontroll.
Vi voksne må hjelpe barna til å se og forstå andre, og hvordan mestre sitt eget sinne/frustrasjon. Dette er tema på neste temasamling. Hva skal man gjøre når man er sint? For eksempel telle til ti, gå litt bort, gjespe, puste med magen, putte henda i lomma eller spørre om hjelp! Dette er teknikker vi vil jobbe videre med når barna kommer opp i konflikter og utfordrende følelser. Supert om dere foreldre også snakker om dette hjemme. Husk å ha «hender på seg selv», og bruk gjerne teknikkene ovenfor! Hvis de føler for å slå, be de trampe hardt i gulvet/hoppe, eller slå i en pute, gå bort litt e.l.

Voksne trøster og hjelper barna når de møter motgang, og hjelper de å finne handlingsalternativer. En viktig del av det er å hjelpe barna å se hvordan andre har det og respekterer hverandre. 

Kunst, kultur og kreativitet.
Det blir juleverksted og juleaktiviteter store deler av desember. 


ARRANGEMENTER MED FORELDRE:

JULETRETENNING  - fredag 1. desember kl. 8.00 tenner vi lysene på juletreet ute og synger to sanger. Foreldre og søsken er velkomne til juletretenning, pepperkaker og solbærtoddy sammen med barna.

LUCIAFEIRINGEN – onsdag 13. desember. Vi fortsetter med Luciatog og foreldregløgg på ettermiddagen UTE. Barna har med seg hvit overdel/skjorte på morgenen, og vi skifter og gjør oss klare før dere kommer. Foreldre møter opp ute ved fotballbanen kl.15.45, og venter på at Luciatoget kommer (16.00). Av hensyn til barna ber vi dere om ikke å ta bilder/filme mens barna går i toget, en ansatt tar video/bilde å legger ut på Mykid. Det blir servering av lussekatter og gløgg. Vi forholder oss til våre retningslinjer ang. bilder av andres barn. 

OBS! Vennligst ikke kom inn i barnehagen før vi skal gå Luciatoget, da vi helst vil ha mest mulig ro i barnegruppa før toget, de blir fort opptatt av dere når dere kommer.


ARRANGEMENTER FOR OG MED BARNA:

Pepperkakebaking og lussekatter. Pepperkaker er allerede gjennomført, mens lussekatter bakes 13.des.

Adventstund mandager kl. 9.30 på fellesrommet. Vi tenner adventsstaken og synger adventsverset, noen julesanger og hører en fortelling. Adventsstunden varer ca 20 min. Småbarna er med på adventsstunden, før de går ut.

Julekalender:
Vi vil i desember ha en egen julekalender på avdelingen, der vi trekker et hjerte i kalenderen hver dag hvor det står noe hyggelig om et av barna, og barnet får sitt eget pepperkakehjerte det selv har pyntet. Samlingene vil være preget av julehistorier og julesanger.

Hjelp av dere:)
Vi ønsker å ha en julekalender hvor barna har med seg en egen bok de liker godt til barnehagen. Pakk den inn og skriv barnets navn på «gaven», så legger vi den i julekurven og trekker en bok i kalenderen hver dag i desember. Vi åpner den og leser den i samlingsstund før barnet får med seg boka hjem igjen. Kort frist, men fint om dere får levert den innen fredag 1.des. (hverfall noen av dere). Og senest mandag 4.des.

Vi har Kunst, kultur og kreativitet som fagområde i desember. Da passer det godt med teaterforestillinger. Vi har leid inn teater 20.des, og vi skal på kino i Sandvika 15.des.

JULEVERKSTED begynte forrige uke. Vi lager noen små overraskelser. Småbarna vil ha egne juleaktiviteter i sin innetid.

Juletur til Sætern Gård (kun maxibarna)
Se MyKid (onsdag 6.des)

BYTUR til Sandvika fredag 15. desember. Vi kjører med buss fra barnehagen kl 9.30. Vi spiser på kafé/restaurant før vi går på kino. Buss tilbake ca kl 14.00

JULEBORD torsdag 7.des. desember for alle barna på Smørøyet og Musehullet. Vi dekker langbord på fellesrommet, har noen leker og spiser "julemat" sammen. Det er hyggelig om barna pynter seg litt.

NISSEFEST tirsdag 19. desember. Barna må gjerne kle seg ut som nisser. Vi har fellessamling, barna synger for hverandre, vi spiser julegrøt og så kommer julenissen!

Husk, hele juleplanen ligger ute på Mykid.


GOD JUL!