Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
November

Månedsskriv

MÅNEDEN SOM GIKK!

Vi fikk en smakebit av vinter de siste dagene, noe som alltid er stas. Men også nytt for mange, noen husker ikke så mye fra vinteren i fjor, og synes det er kaldt og guffent ute. Vi må venne oss til vått og skiftende vær og klær framover:) Sesongens første snømann fikk vi hvert fall lagd i dag!

Barnehagens bursdag hadde vi i går, da hadde vi ulike leker på de forskjellige avdelingene. Det var danseleken, kaste på blink, stolleken og sette hale på ulven. Barna var superflinke til å tåle og tape og vinne, delta og være positive i aktivitetene. De oppmuntret hverandre og heiet:) Vi så på teater om Askeladden og trollet med en ny vri, og det passet bra, for barna på Smørøyet har lekt mye Bukken bruse i ulike varianter de siste ukene.




Sosial kompetanse
Vi har hatt fokus på ulike følelser også i oktober. Vi har snakket om det å være redd, og om hvordan man kan bli mindre redd. At man kan øve seg litt på å møte det skumle. Barna fortalte om ting de er redde for, noen er redd for skumle drømmer, noen for hunder, andre snakket om mammaer som var redd for edderkopper:) Hva kunne man gjøre for å bli mindre redd? Jo, da kunne man gå til mamma eller pappa, eller kanskje man klarte å sovne igjen når man tenkte at drømmen ikke var ekte. Etter teateret som var på besøk på barnehagens bursdag, var det noen som ble redd for trollet, og noen også for Askeladden. Da snakket vi om hva de gjorde for å bli mindre redd. Noen gikk til en voksen, en tittet rundt seg å så at andre lo, da tenkte hun at det ikke var så farlig, det var jo bare en fortelling (teater), ikke ekte.

Noen liker ikke å kle seg ut, og Halloween har vært et tema de siste dagene. Det kan være utfordrende for noen, men er likevel noe barna må få erfaringer med og lære seg forskjell på hva som er ekte og hva som er fantasi/lek. På fredag blir det skummelfest i barnehagen, da får kanskje noen kjent på redselen igjen? … og klare å håndtere den!

Temasamlingene kan være en inngang til å snakke videre om ulike tema, de to siste samlingene handlet om ulike følelser. En med hønene til Pettersen som var redde, og en om frustrasjon og konfliktløsning. Les referat fra temasamlingene, som legges ut etter hvert som de er klare.



Kropp, bevegelse, mat og helse.
Sansene våre har vi brukt i ulike aktiviteter. En dag smakte barna på forskjellige matvarer, luktet på ting, lyttet til lyder og kjente på ting oppi poser uten å se. Mange festlige grimaser når de smakte på lime, eller når de prøvde å smake på noe de egentlig ikke liker. Lukte, lytte og kjenne på ting var alle komfortable med. Vi har sunget «Jeg har to øyne», «Tommelfinger» og «Hode skulder kne og tå» m.f. sanger barna kan ganske godt nå.



Når vi tegner snakker vi om detaljer om det vi tegner. Og mange har blitt opptatt av hvordan kroppen er inni, vi har sett på filmklipp om blodet vårt, og sett i bøker om hvordan vi ser ut inni. Hjertet er spennende «og hjerte i kroppen ligner jo ikke på et hjerte». Øyne, nese, hjernen, tarmer, muskler og skjelett er fascinerende, spesielt 4 og 5 åringene har vært interessert i dette temaet.



Nærmiljø og Samfunn, Natur, miljø og teknologi.
Vi hadde en fin markering av FN dagen, med høstutstilling og salg av «kunst». Vi opplevde fint engasjement fra barna:) De ble nysgjerrige og opptatt av livet i Malawi. Tusen takk for alle bidrag til innsamlingen vår.

Det var fint å sitte sammen barna da vi laget kunst. De var konsentrerte og fulgte instruksjoner. Det er gøy å se hva barna får til bare ved litt veiledning. Vi synes bildene ble veldig fine:)



Barns medvirkning.
Vi påvirker og medvirker på hverandre hele tiden. Hvert enkelt barn setter sitt preg på gruppa. Vi lytter til barna og møter de med anerkjennelse. Vi hjelper de både til å være selvstendige, men like mye til å finne positive og konstruktive forslag til det beste for gruppa. Alle skal ha det bra.



Må bare nevne Johanne sitt utsagn en dag, «Man må nyte livet mens man er barn!!! … for når man er voksen… da må man bare ….tåle det!» Noe å reflekter litt over? :)


NOVEMBER

Sosial kompetanse/temaarbeide.
Barna er i konflikter av ulik grad hver dag. Vanlige konflikter kan være uenighet om hvordan leken skal være, hvem som skal være hvilken rolle i leken, hvem som har rett o.l. Helt naturlige konflikter hvor vi kan hjelpe med konfliktløsningsmodellen.

Vi har spesielt fokus på selvkontroll i november.
Vi øver på å kompromisse i konfliktsituasjoner, og å frembringe gode og kreative løsninger i samarbeid.

Vi bruker en 5-trinns konfliktløsningsmodell, ved hjelp av følgende punkter kan vi sammen komme til en løsning som begge parter er fornøyd med:

·         1) Klargjøring av konflikten. Hva skjedde? (alle parter må komme med sin opplevelse av konflikten)

·         2) Forslag til løsninger. Hva synes du/dere vi skal gjøre? (fra alle parter)

·         3) Vurdere løsningsforslagene. Hvordan liker barna de forskjellige forslagene?

·         4) Valg av løsning, hva synes barna er best?

·         5) Evaluering, ble alle fornøyd?

Temasamlingen vi hadde i dag handlet om dette, og er et godt utgangspunkt for videre samtaler med barna, når de kommer i konflikter selv.

En del av dette berører også de involvertes følelser, som vi hjelper de å kjenne på og komme seg videre med.


Kunst, kultur og kreativitet.
I november og desember har vi kunst, kultur og kreativitet som fagområde.

Vi vil at barna får varierte opplevelser og erfaringer rundt formingsaktiviteter. Øve seg på å klippe og forme/lage noe. Tegne og male på ulike materialer. Være med på dans og musikkaktiviteter.

Vi starter snart å øve på julesangene og gjør oss klar for julemåneden. Sanger vi vil øve mye på er: «Vi tenner våre lykter» «Luciasangen» og «På låven sitter nissen»

Vi starter allerede opp i slutten av november med ulike juleforberedelser.


Natur, miljø og teknologi.
Vi vil snakke om årstiden. Hva skjer med vannet når det blir kaldt? Vi vil lage isskulpturer hvis det blir kaldt nok ute.

Barna får erfare temperaturendringer og hva de må ha på seg for å holde seg varme.

Kosthold.
Rundstykker, grønnsaker, frukt, smoothie og korn fortsetter som tidligere måned. I tillegg skal vi ha fiskemiddag, da handler vi inn en hel fisk og skal studere den godt før vi spiser den.

Jul

I Søråsen har vi mange etablerte tradisjoner i julemåneden. Vi har en egen juleplan for disse ukene.

Juletretenning. Den første aktiviteten dere foreldre er en del av, er tenning av julegran fredag 1. desember. Dette er en kort sammenkomst med foreldre, barn og personal. Det er frivillig å være med. Det begynner klokken 8.00 utenfor barnehagen, og varer i ca. 15 minutter med sang og servering av pepperkaker/toddy. Hvis noen må levere barna før 8.00 er personalet sammen med disse barna under juletretenningen.

Lucia er på ettermiddagen 13.desember, vi inviterer som vanlig foreldre til å se på luciatog ute i skogen ved barnehagen, kl. !5.30.
Alle andre aktiviteter i desember er «bare» for barna. Vi har mye på kalenderen, blant annet baking av pepperkaker og lussekatter, juleverksted, teater, lucia, nissefest, julebord for barna, bytur og julekalender. Kalenderen kommer snart så dere får se eksakte dager for de ulike aktivitetene, følg med i mykid.