Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Oktober

Månedsskriv

Måneden som gikk

Vi begynner å få mye god lek ute. Alle barna tør nå å utforske leker og omgivelser på egen hånd.

 

 

Vi voksne følger med og tilbyr assistanse hvis de trenger hjelp til å komme seg til toppen av sklia, hvis sykkelen har satt seg fast eller det rett og slett blir for utrygt å komme ned et sted det var lett å komme opp…

 

I innetiden (12.30-14.30) på tirsdager og torsdager er vi nå på Regnbuen. Her har vi puterommet som småbarna elsker. De største som ikke sover får rommet for seg selv i begynnelsen. Etter hvert som de andre barna våkner får alle som vil boltre seg. Kroppslig lek er viktig fordi det er gjennom ulike bevegelser de blir kjent med og trygg på kroppen sin. Og ikke minst: barna storkoser seg når de hopper, ruller, balanserer og klatrer i ribbeveggen.

  

 

Denne måneden har vi også laget lekedeig som barna liker å leke med.

 

 

I samlingene har vi hatt eventyr med konkreter/figurer som Bukkene Bruse, Gullhår og de tre bjørnene og Lille larven aldri mett. Sang- og regleposen og barnesanger med tegn til tale er fortsatt populært. Vi har også kommet i gang med kropps- og bevegelsessanger som hode, skulder, kne og tå og hjulene på bussen de går rundt og rundt.

 

 

I tillegg til at barna har stor glede av samlingene er bakgrunnen å skape fellesskap i gruppa, utvikle språket og å følge med på/delta i en aktivitet.

 

Sosial kompetanse

I september var det å sette ord på og gjenkjenne følelsene glad og sint som var tema. Vi beskriver følelsene barna har med for eksempel å si. ” Jeg ser at du ble sint da Petter tok fra deg bilen…” eller ”, ”Her var det to glade barn, hva er det dere ler av?”

Det begynner å bli mye kontakt på tvers av avdelinger. Noen av barna har fått ekstra god kontakt…

 

Vi var på tur i skogen da Louis (Smørøyet) holdt Josefine (Regnbuen) i hånden opp en liten skrent. Vel nede igjen, når de har sluppet hender ser Josefine på Louis og spør: Er vi bestevenner? Louis: Ja! Hvorpå Josefine tar Louis i hånden og smiler.

 

 

Fagområder

I september har vi lagt ekstra vekt på fagområdet ”Kropp, bevegelse, mat og helse”. Blant annet ved å ta i bruk puterommet to dager i uka, balansere både ute og inne og ha samlinger med kropps- og bevegelsessanger. Videre har vi fulgt med på tomatene til Trollstua og vi har hatt smaksstund med frukt og grønt. Ingen tvil om at  sitronen var sur…

 

Og som med alt vi gjør blir det også fokus på språk:

 

Anne: Hvem vil ha avokado?

Barn: kado! Anne: Vær så god, her får du avokado!

Anne: Noen som vil ha ananas?

Barn: Nananas!  Anne: Vær så god, en bit ananas til deg!

 

Fagområdet ”nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi” vektlegges hele året enten det er å følge med på naturen inne i barnehagen eller på turdagen vår på onsdager. I september har vi gått ut porten, inn på stien til fotballbanen og videre bortover til bålplassen, ofte via en liten skrent som barna liker å klatre på. Vi øver på å gå i samlet flokk, alltid ha en voksen foran og en bak og ellers der det trengs. Det er ikke alltid så lett… Vi legger vekt på å stoppe ofte, bruke god tid og undersøke alt det spennende vi ser, enten det er store steiner å hoppe fra, stokker å balansere på eller spennende skrenter å klatre i…

 

 

Oktober

 

Sosial kompetanse
Temaet innen sosial kompetanse er å gjenkjenne når andre er lei seg/redde.

Igjen vil vi sette ord på følelsene, snakke om hvorfor de kommer og å vise hvordan man kan trøste hverandre.

 

Fagområder

I oktober fortsetter vi å legge ekstra vekt på fagområdet ”Kropp, bevegelse, mat og helse”. Vi fortsetter å oppmuntre til å tørre stadig litt mer enten det er å slippe en hånd når man går eller å gå på klatrestativet. Vi fortsetter å benytte puterommet på tirsdager og torsdager og skal prøve å få med oss de som kan rekke en liten tur selv om de sover det meste av innetiden.

 

Vi vil fortsatt ha turdag på onsdager der vi er tilbake til lunsj hvis ikke det gis beskjed om noe annet (fagområder: ”nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi”). Denne måneden skal vi ta turen ned til maurtua. Noe kjent og noe nytt!

 

Uka på småbarnsgruppa i oktober

 

Mandag

Utelek, innelek på Smørøyet og andre avdelinger, samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger

 

Tirsdag

Utelek, innelek på Regnbuen som har puterom og evt. andre avdelinger, samling med sangposen

 

Onsdag = TURDAG – Oppmøte senest 9.30

Turdag (tilbake til lunsj), innelek på Smørøyet og samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger

 

Torsdag

Utelek, innelek på Regnbuen som har puterom og evt. andre avdelinger, samling med BlimE-dans og andre kropps- og bevegelsessanger

 

Fredag
Avdelingsdag (evt. innelek og samling med rim/sangpose).