Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
August

Månedsskriv 

August 2023  

Velkommen til Smørøyet! Vi er klare for et nytt barnehageår, og gleder oss til å bli kjent med den nye barnegruppa og foreldregruppa. Ta vel imot nye barn og foreldre:)

Personalet på Smørøyet vil i hovedsak være Adele, Axel, Andrea og Janet (følger også småbarnsgruppa).

Tilvenning
Vi bruker tid til å bli kjent med hverandre på avdelingen både barn og voksne. Det aller viktigste er å bli trygg i gruppa! Vi vil jobbe for å skape gode relasjoner, ha tid til hverandre og etablere gode rutiner. Det er mange nye vennskap som skal dannes, og vi er spent på å se hvordan årets gruppe blirJ

Hverdagen
De første tre ukene vil vi være mest avdelingsvis. Dette for å bli godt kjent før vi åpner opp mer for valg og full Søråsenmodell. Småbarnsgruppa vil starte opp noe tidligere. Kommer dere tidligere enn klokka åtte på morgenen samarbeider vi med Regnbuen, vi tar imot på Smørøyet, men det kan variere om det er en voksen fra Regnbuen eller Smørøyet som har tidligvakta.

7.30-9.30 Barna leveres inne i garderoben på morgenen. Vi leker på avdeling.
9.30 Småbarna går ut å leker fram til 11.00. De «store» leker inne/valg.
11.00 Samlingstund (3-6 år)
11.30 Lunsj
12.00-14.30 Småbarna sover/leker inne. Har også samlingsstund.
De «store» leker da ute!
14.30 Tremat
15.00 Hvilestund
15.15-16.45 Alle leker sammen. (Vi stenger kl.17.00 men fra ca. 16.45 trenger personalet tid for å stenge barnehagen for dagen)

Mot slutten av august åpner vi mer opp for valg. Det vil si at de store barna kan velge mer hvor på huset de vil leke i innetiden. Dette gjør vi gradvis sammen trygge voksne og barn de kjenner.

Sosial kompetanse/temaarbeid:
Vi har spesielt fokus på positive sosiale handlinger i august. Det vil si blant annet å hjelpe hverandre, dele med hverandre og inkludere andre i lek. Vi vil lese fortellinger om temaet og bruke situasjoner fra barnas hverdag for å hjelpe hverandre å vise omtenksomhet mot andre.

Vi gir positive tilbakemeldinger til barna når de tar kontakt med hverandre på en god måte, trøster og hjelper hverandre og tar hverandre med i leken. Voksne må være tilstede og veilede barna i lek og samtaler.

Temaet vi skal fordype oss i dette barnehageåret er under planlegging. Vi skal lage en bra historie og bruke som utgangspunkt for temasamlingene. Temasamlinger er felles samlinger for hele barnehagen (ca hver tredje uke), hvor de voksne dramatiserer små historier hvor sosiale ferdigheter står i fokus.

Fagområder
Vi har laget et årshjul over hvordan vi jobber med barnehagens fagområder. Vi har en progresjonsplan for hva vi tenker barna skal erfare og lære gjennom fagene.  Denne finner du på hjemmesiden under Læring i Søråsen, og i årsplanen.

Mat
Barna får lunsj og «tremat» i barnehagen. Det er hovedsakelig brød/rundstykker med variert pålegg og litt grønnsaker og frukt. Barna øver på å smøre selv, hjelpe hverandre og sende til andre. Vi varierer med smoothie en dag i uka, og yoghurt og korn en dag i uka. Varm mat får de en gang i måneden, vi kaller det «månedens mat». Da snakker vi om hva vi skal lage og barna er med i deler av tilberednings-prosessen. Barna må gjerne spise frokost når de kommer i barnehagen, men matpakke må da være med hjemmefra.

Smittevern
Ved ankomst i barnehagen skal barna vaske hender før de leker. Det er også håndskum ved inngangen til avdelingen. Syke barn holdes hjemme.

Diverse:

Plandager. Vi har plandager torsdag 17.august og fredag 18.august. Barnehagen er da stengt.


Nettsiden/Mykid: En gang i måneden oppdaterer vi nettsiden og Mykid med planer, informasjon og dokumentasjon. Vi ønsker et godt samarbeid med foreldrene, og det er viktig for oss at dere leser månedsskrivet, og andre nyhetsbrev slik at dere vet hva vi jobber med for tiden, og kan følge opp dette hjemme.

Vi har en hjemmeside, men viktigst er det at dere bruker Mykid. Det er her informasjon kommer først. Vi ønsker at alle foreldre, både mor og far bruker appen, slik at dere mottar informasjon hver gang det legges ut, og kan følge kalenderen over aktiviteter vi har. Her kan dere også sende oss enkel informasjon/beskjeder, men ring hvis det er sensitive ting. Dere kan også registrere sykdom, ferie, osv. Vi legger ut bilder flere ganger i uka. Vi vurderer alle bilder, før vi legger de ut.

Foreldresamarbeid: Det er viktig at dere gir oss informasjon vi trenger å vite, for å møte barna deres best mulig. Vi jobber også for å gi dere den informasjonen vi tenker dere har nytte av å vite om barnets dag. Det er ulikt hva hver enkelt ønsker å vite, så vær snill å gi beskjed om dere får for lite informasjon, eller hva dere ønsker mer informasjon om.

Vi har utviklingssamtaler i september/oktober. Nye barn (foreldre) får en liten oppstartsamtale så raskt vi får til.

Det er utviklet nye retningslinjer for bursdagsfeiringer hjemme i barnehagetiden:

Vi på Smørøyet har det siste halvåret allerede fulgt flere av disse nye retningslinjene som vi nå har laget, så det er ikke så mye nytt for våre barn. Men viktig at alle foreldre vet om dette, og følger de framover hvis dere inviterer barnegruppa hjem:)

Når vi er invitert på besøk i barnas bursdager i barnehagetiden, er dette en del av barnehagetilbudet, og vi har derfor satt noen felles retningslinjer som gjelder alle i Søråsen barnehage. Dette er basert på vår tilnærming til kosthold, og innspill fra foreldre:

Det serveres mat til lunsj (f.eks. pølser/pizza) og vann til drikke
Det serveres enten kake eller is (det er nok med et kakestykke)
Dersom det ønskes noe ekstra er frukt og bær veldig populært.

Det skal ikke serveres godteri eller brus/saft i bursdagene i barnehagetiden.

Dette er retningslinjer alle må forholde seg til, og vi i barnehagen forbereder barna på at det er sånn bursdagene feires når det er i barnehagetiden.
Barna synes det er stor stas å komme hjem til bursdagsbarnet, leke og ha bursdagssamling.

Tips:
Dersom man ønsker å ha skattejakt eller fiske-lek kan dette fint gjennomføres uten godteposer: Barna kan fiske en billett/pengeseddel og «kjøpe» kakestykke for, eller det kan være en skattejakt der barna finner klistremerker, ballonger eller tatovering.

Vi gleder oss til bursdagfeiring med fokus på fest og moro uten godteri og brus!

(ta kontakt med pedagogisk leder dersom du har spørsmål)