Måneden
som gikk
Karneval har
vært månedens høydepunkt. Barna gledet seg så mye, vi pyntet avdelingen og
laget piniata sammen med barna. I år ble det Regnbue piniata, etter store
diskusjoner og med mange rare forslag landet vi på regnbuen. Barna lurte på
hvordan klarer vi å lage en regnbue, men resultatet overrasket store og små.
Selve festen foregikk på fellesrommet med sang og dans. Alle hadde kledd seg ut
og viste frem kostymer på «Catwalk». For en fest! Pølser og boller med krem var
dagens mat.
Sosial kompetanse
Denne
måneden handlet om å be om hjelp og ta imot hjelp på en god måte. Vi øvde på å
spørre om hjelp med en positiv og hyggelig stemme. Til og med de minste barna
begynte å spørre pent «Kan du hjelpe meg» eller «kan du vær så snill hjelpe
meg». Større barn hjelper uoppfordret de mindre barna i påkledning eller ved
matbordet. Vi har så mange fine eksempler om hvordan barn spør eller tilbyr
hjelp til hverandre, eller inviterer hverandre i lek. Som for eksempel; Olav
ser at Erik H.B. står og ser på han leke med klosser. Han går til Erik, tar han
i hånden og sier «kom, du kan leke med meg».
Barnet
Inga satt sammen med Josefine ved bordet og laget rundstykker. Josefine ser på
Inga og sier: - Hjelpe meg. Inga ser på henne, tenker litt og spør: - Skal jeg
vise deg, hvordan jeg lager boller? Josefine nikker og får hjelp av Inga.
Fagområdet
– Kommunikasjon, språk og tekst
Vi har lest
mye, nye bøker, gamle bøker, eventyr med konkreter og hørt på lydbøker. Barna
på regnbuen liker å høre på eventyr og fortellinger. Nesten alle barna kan sine
regler og sanger. Vi har øvd på å skrive navnet sitt, prøvd å rime ord og vi
utfordret barna på å gjenkjenne navnet sitt når det leses baklengs. Vi har hatt
Bakkari med trommeforstillingen på besøk. Barna utforsket trommer, rytmen og
lyder.
Mat i
februar – Kjøtt og grønnsaker
Selve
prosessen begynte vi med å snakke om kjøtt. Hva slags kjøtt fins det? Hvor
kommer kjøtt fra til butikkene? Hva slags kjøtt spiser barna hjemme? Når jeg
spurte hva slags kjøtt liker barna, noen svarte: bacon, ribbe, kjøttkaker,
kylling, pinnekjøtt og pølser. Men når jeg spurte hva slags dyr kommer ribbe og
bacon fra, var det vanskelig å svare. Barna ble veldig overasket at bacon og
ribbe kommer fra grisen. Den morsomste svaret kom, da jeg lurte på hva slags
dyr kommer pinnekjøtt fra? Et barn sa høyt og høytidelig: - Pinnekjøtt kommer
fra høne 😊.
Vi så på
bilder av forskjellige typer kjøtt, var det forskjell eller ikke. Etter barnas
ønske ble det kjøttkaker, grønnsaker, brun saus og bacon til lunsj. Vi brukte
storfe- og svinekjøtt til å lage kjøttkaker. Vi kvernet kjøttet, laget
kjøttkaker, skrellet og kuttet poteter og gulrøtter. Alle som ønsket har fått
prøve å kutte kjøtt, kverne og lage kjøttkaker. Og alt ble spist til.
Vi har bakt
rundstykker og boller denne måneden også. Jeg må si at i denne barnehagen
skapes det kjærlighet for matlaging.
MARS
Sosial
kompetanse – Positiv sosial atferd
Barna skal
lære å inkludere andre i leken. Vi vil ha fokus på at barna
kan se seg rundt og invitere andre med inn i leken, og å ta hensyn til de andre
i leken. Vi skal øve på
tålmodighet i vente situasjoner. Vi fortsetter å øve på å si «HEI» når man
møtes og smile når noen kommer.
Fagområdet
– Antall, rom og form
I mars skal
vi ha ekstra fokus på matematiske begreper som tall, form og mengde. Vi skal
bruke aktiviteter med tall, rom og former. Puslespill, brettspill og
formingsaktiviteter som gir kjennskap til former.
Fagområdet
– Natur, miljø og teknologi
Snart er det
vår, da skal vi lete etter vårtegn. Det er gøy å leke med smeltevann og
utforske is som smelter. Vi skal følge på endringer som skjer i skogen og i
nærmiljøet.
Mat i
mars – Mat på bål
Vi skal ut
til skogen og lage sunn mat på bål. Vi kommer til å snakke med barna om hva man
kan lage på bål. Hvordan tenner man bål, og sikkerhet ved bålet.
Påskefrokost
fredag 31 mars
Vi inviterer til en enkel frokost fredagen før påske mellom
kl 8.00 og kl 9.00. Det er hyggelig om du tar deg tid til å sitte ned litt
sammen med ditt barn og ta en matbit når du leverer på morgenen.