Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Februar

Månedsskriv

Måneden som gikk.

Året begynte vi med mye snø og gode forhold til å gå på ski, leke i snøen og ake. Det har vært en helt fantastisk måned med mange morsomme aktiviteter, temasamlinger, fellessamlinger, tur og månedens matrett «Tomatsuppe».

Sosial kompetanse – Selvhevdelse

Med utgangspunkt i temasamlinger har vi jobbet for å øve barna på ulike måter å bli med i lek eller aktiviteter på en passende måte. Vi har øvd på å ta hensyn til leken som allerede er i gang, se på leken for å forstå hva den handler om. Ikke alltid får man «ja» fra de som leker, vi har veiledet og jobbet med barna også for å tåle et «nei». Vi hjelper barna til å finne på noe annet. Det viktigste er at alle har noen å leke med og at man tåler motgangen og nedgangen.

Vi har fått puter og ribbeveggen på Regnbuen, det skaper fin lek og samarbeid. Barna er stort sett gode på å inkludere hverandre i leken, store passer på de mindre og forklarer leken. Vi har vært en del i skogen, der ser vi veldig fin og harmonisk lek mellom barna. De inviterer hverandre til å bygge hytte av pinner eller leke familie.

Et barn sitter på en stubbe og ser på tre andre leke familie. En av de tre roper til det barnet: «Vi trenger pappa, har du lyst til å bli pappa?» Barnet svarer: «Jaaa !!!!»

Fagområdet – Natur, miljø og teknologi

Vi har snakket mye om årstiden vinter og fugler om vinteren. Hvordan vet vi at det er vinter, hvor er alle fuglene, hva spiser fugler. Vi så på en lærerik episode fra «Kråkeklubben» om fugler om vinteren. Barna var veldig engasjerte og viste stort engasjement når vi laget fuglemat. Før vi begynte å lage fuglemat, så vi på de forskjellige frø og smakte på dem. Flere mente at gresskarfrø smakte godt, mens sesamfrø smakte ingenting. Alle fikk lov til å lukte og kjenne på fettet som vi brukte til å lage fuglemat, noen av barna kommenterte at det ser ut som såpe, men lukter ingenting.

Vi har snakket mye om været, hvorfor smelter snøen, hva gjør regn med snøen osv. Vi prøvde å male snømenn som smelter og brukte hvit maling og klinkekuler. Barna viste stor nysgjerrighet til aktiviteten, flere av barna spurte: «hvordan skal vi male uten pensel?»

Denne måneden utfordret vi finmotorikken til barna med perler, tegninger, maling, bruk av kniv og saks og forming med modulerings deigen.

Fagområdet – Kommunikasjon, språk og tekst

Hvert barn valgte «sin egen regle» selv. Den skal de øve på og høre mange ganger, og også få med seg hjem før sommeren. Barna er veldig stolte ved å ha sin egen regle/sang og mange av dem kan utenat. Vi har sunget og danset hele måneden og vi kommer til å fortsette med det. Vi ser at barna har blitt mye mer aktive i synging og dansing. Det er et godt tegn, det betyr at de er mye tryggere i større grupper og tør å synge eller danse.

Barna har diktet et eventyr og tegnet tegninger til eventyret. Vi har lest eventyret mange ganger og barna synes det er spennende med sitt eget eventyr. Eventyret har dere fått med dere hjem, vi håper dere kommer til å bruke det godt.

Vi har hatt fokus på bokstaver og vi har spilt en del bordspill og andre aktiviteter med bokstaver og tall.

Fagområdet – Nærmiljø og samfunn

Vi har vært en del i skogen og der har vi lekt detektiver. Etter at vi hengte fuglemat opp i trærne, måtte vi se om noen spiser det. Vi fant tomme fuglekasser og mange forskjellige fotspor rundt stedet. Til og med rådyr har vært der.

Maxibarna har vært på 3 skiskoledager på Fossum. Barna storkoser seg og har det gøy på skiskolen.

Måneden avsluttet vi med en helt fantastisk tur til biblioteket. På vei til og fra biblioteket stoppet vi mange ganger for å se på kraner, lastebiler og andre type biler. Det er alltid spennende å gå forbi brannstasjonen for da kommer mange morsomme samtaler om Bjørnis. På biblioteket leste vi mange bøker, men ikke alle 😊. Barna er veldig interesserte i bøker, vi anbefaler dere foreldre å besøke biblioteket sammen med deres barn.

Det er alltid spennende å få besøk av brøytetraktor eller en søppelbil. Da står det en del barn og roper og vinker til sjåførene 😊

Kosthold i Søråsen

Januar var suppe – måneden i barnehagen. Vi snakket om hva slags supper de har smakt på og hva slags suppe vi skal lage her i barnehagen. Barna hadde lyst på tomatsuppe, så da ble det det! Vi snakket om hva slags ingredienser vi bruker til tomatsuppe. Hovedingrediensen er selvfølgelig tomat, men hvor vokser tomater, det kunne ikke alle svare på. Vi så på en liten lærerik video om tomatplanten og hvordan et frø blir til tomaten. Vi så også på en profesjonell kokk som laget tomatsuppe, etter denne lille videoen sa et av barna: «Det så veldig godt ut, men jeg vil ikke ha egg i suppa». Og det hadde vi ikke😊. Små makaroni og pølser falt i smak sammen med suppen. Vi har oppfordret alle barna til å smake på suppen og vi må si at alle barna har smakt på suppa, noen av de mest skeptiske til suppen, smakte mer enn litt😊.

Et av barna spiste en halv porsjon av suppen sin og sa: «Det var godt, men jeg liker ikke tomatsuppen😊. En voksen sa: «Men du har spist så mye og du liker fortsatt ikke?» barnet svarte: «Magen min vil ha bare makaroni og pølser, ikke suppen😊

Februar

Sosial kompetanse – Selvhevdelse

Denne måneden har vi spesielt fokus på å lære barna å hjelpe og ta imot hjelpen fra andre. Barna skal lære ulike måter å be om hjelp på, å akseptere hjelp, på en passende måte.

Vi skal snakke om å starte barnehagedagen på en god måte. Vi skal jobbe for å hjelpe barna med å tenke positive tanker og sette fokuset på positive kommentarer.

Fagområdet – Kommunikasjon, språk og tekst

Vi fortsetter å jobbe med reglene våre. Vi skal lese spennende bøker og øve på å lytte, det er ikke alltid lett å lytte. Vi øver på å kunne svare på spørsmål fra boken vi har lest om.

Mat i februar – Kjøtt og grønnsaker

Hvor kommer kjøtt fra? Hva slags type kjøtt fins det? Det blir spennende hva vi kommer til å lage denne gangen. Barna skal være med å bestemme måltidet fra begynnelsen.

Hver dag spiser vi grønnsaker og frukt. To ganger i uka baker vi egne grove rundstykker og barna lager dem selv. Vi tror at det er favorittretten til barna, grove rundstykker med pålegg. En dag i uken spiser barna grøt og smoothie. Og en gang i måneden lager vi månedens rett.

INFO

Dugnad inne der vi vasker ned hele barnehagen onsdag 1.februar og torsdag 2.februar

Vinterferie i uke 8. Da er barnehagen åpen, men vi ønsker å planlegge personalets ferie og avspasering og legge dette til de dagene det er færre barn. Dere må derfor registrere om barnet kommer eller ikke i MyKid innen fredag 3.februar.

Karneval blir fredag 17.februar. Vi forbereder oss med å pynte avdelingen. Lage pinata og snakke om karneval. For å ta hensyn til alle så er det viktig å ikke ha skumle eller heldekkende masker. Vi serverer pølser til lunsj og bolle med krem til tremat denne dagen.