Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Januar

Månedsskriv

GODT NYTTÅR:)

Håper alle hadde en fin jule- og nyttårshelg, og at dere ikke lå syke med virus....

Tusen takk for godt oppmøte på arrangementer i desember, og for hyggelig julegave personalet fikk. 

Litt fra desember:

Sosial kompetanse.
Barna har tatt mye hensyn til hverandre og øvd seg på å vente på tur i desember. Enten det har handlet om å vente på tur for å lage julegaver, å bli trukket i kalenderen, gå i rekke på tur, eller når vi skal forflytte oss rundt mellom avdelingene. Alle fikk oppleve at det ble deres tur, og vi synes de er gode på å forstå og glede seg over andres tur:) Det var stas med kalenderen, mest spennende hvem som ble trukket og skulle få pepperkake. Vi hadde skrevet noen ord om barnet som var i kalenderen, og barna skulle prøve å gjette hvem vi snakket om uten at vi sa navnet. Mange klarte å gjette riktig barn, flere ganger klarte barnet selv også raskt å gjette at det var seg! 

Desember er alltid en måned hvor det skjer mye annerledes, både hjemme og i barnehagen. Så det er klart at dager med mye aktivitet utenom faste rutiner gjør noen litt mer slitne. Vi voksne kan jo kjenne noe på det også, men vi har prøvd å forberede barna godt på forhånd, noe vi også klarte bra mange dager.

Barna var litt sjenert på Lucia da de skulle synge for dere, så det ble ikke så mye sang. Men vi tror opplevelsen var spennende og fin for de fleste.

Inne har det vært mye avdelingsvis lek i desember, siden dagene har vært preget av juleuker og annet opplegg. Nå gleder vi oss til å få tilbake vanlig valg i januar. Ute har det vært nok snø til å lage snøfigurer, stå på ski og ake, så barna har fått noen nye aktiviteter å holde på med. 


Fagområdene Kunst, kultur og kreativitet og Nærmiljø og samfunn.
Vi hadde mye spennende på planen i desember, og barna fikk mange gode opplevelser knyttet opp under juletradisjoner.

Vi var også på tur hjem til Indie i hennes 5 års dag. En veldig hyggelig feiring, barna koser seg med nye steder å leke, og er blitt "vant" til å gå hjem til barna i bursdager. Det var også denne gang et godt stykke å gå, men det gikk supert da vi gikk langs Bærumsveien som er så trafikkert, og mange lastebiler tutet til oss når vi gjorde tegn til de:) barna digger det!!! 

Barna laget en del julegaver de skulle gi bort til jul. Tidligere år har barna ofte ønsket å gi de til seg selv, men i år hørte vi ingen som snakket om dette, de virket glade for å skulle gi bort gavene de hadde laget:)

I julekalender på avdelingen fikk hvert enkelt barn fokus på seg og sine positive egenskaper. Vi leste og lyttet til ulike julefortellinger, og sang mange sanger. Flere av barna ble veldig gode på mange julesanger.

Vi har hatt en teaterforestillinger som har vært veldig bra. 

På Lucia var det noen spente barn som skulle gå i tog og synge. Takk for stort oppmøte til dere foreldre!

Byturen til Sandvika gikk veldig bra, både på tur gjennom byen med bildeQuix av steder i sentrum, pizza på Egon og på kino. Vi opplevde at alle barna trivdes, de hadde en god opplevelse sammen. 

Matservering.
Brød/Rundstykker, grønnsaker, frukt, korn og smoothie har blitt servert som normalt, med noen unntak i desember. I tillegg har barna bakt lussekatter, bakt og pyntet pepperkaker, hatt julebord, vært på restaurant og hatt nissefest med grøt.

Barnas julebord forløp med dans, lek, for-drink, samling og julemiddag. Det var god stemning blant barn og voksne. Barna hadde vært med på å forberede til selskap ved å skrelle poteter og gulrøtter, og skrive bordkort. Vi hadde forberedt de på om hva som skulle skje og hvordan vi oppfører oss i selskap, blant annet at; alle skal ha det hyggelig, det er bordkort rundt bordet og barna setter seg der navnet sitt står, kanskje ved siden av et regnbue-barn, vi spiser det vi liker og lar «det andre» ligge pent på siden av tallerken osv. Dette gikk fint, det så ut til at alle koste seg og synes juleselskap var bra! 

Nissefesten var en fin avslutning på juleforberedelsene i barnehagen, med fellessamling med sang og juleteater fremført av personalet før vi spiste grøt, gikk rundt juletreet og nissejenta kom på besøk med en liten godteripose. 

Fagområdet natur, miljø og teknologi.
Barna har vært med å se naturen endre seg, fra mildt til kaldt, fra regn til snø. Nå ønsker vi oss mer snø siden det har blitt mye is i løpet av jula.


JANUAR

Sosial kompetanse.
Område vi har spesielt fokus på i januar er selvhevdelse. Barna skal lære ulike måter å bli med i lek på. De skal klare å komme med i lek og felles aktivitet på passende måter. Hvordan innrette sin egen atferd etter det samspillet som pågår? Voksne må hjelpe barna i dette, veilede de og støtte opp. Temasamlingene vil også handle om dette!

Hva kan man si hvis man vil være med på en lek?
Mange barn mestrer dette veldig godt, andre synes det er vanskelig. Vi skal lærer barna som skal inn i en lek at det er lurt å stoppe opp, gjerne se på litt og så kan de spørre for eksempel:
Hva leker dere? Kanskje jeg kan være … ?
De som allerede leker skal øve seg på å ta imot andre på en god måte. «Hei, vil du være med …., vil du være …?

Vi fortsetter å sette av god tid til lek, spesielt rollelek er utviklende for sosiale ferdigheter. Vi voksne skal spesielt følge opp lek der vi ser og vet barn har vanskelig for å bli med og holde seg i en god lek over tid. Vi vil hjelpe de å dra leken videre på en god måte, gi de flere ideer og utvide leke- repertoaret.

Vi bruker fortsatt programmet «Grønne tanker- glade barn» i barnegruppa. Men vi er ikke så opptatt av bamsene, vi fokuserer mest på følelsene og hvordan kjenne på disse og få hjelp av tankene til å komme seg godt ut av vanskelige følelser.

Fagområdet Kommunikasjon, språk og tekst.
Vi har fokus på fagområdet kommunikasjon, språk og tekst i januar og februar. Det vil bli ekstra mye rim og regler, rytmen i ord og setninger er viktig å lære seg for å få et godt verbalspråk. Målet er at barna skal lære seg noen (nye) regler utenat.

Vi leser, som alltid, bøker og fortellinger i samling og ellers i hverdagen, ulike brettspill og kortspill med fokus på språk og kommunikasjon vil også ha prioritet.

I løpet av januar skal alle barna få et dikt ellers vers som de øver litt ekstra på.

Spill gjerne spill hjemme med barna også. Kanskje noen har gjort det i jula?

Natur, miljø og teknologi.
Vi vil i januar ha fokus på snø, is og vann. Hvis det blir kaldt vil vi fryse vann og lage skulpturer/islykter. Hva skjer med vannet, når smelter isen osv. er spørsmål vi må fundere sammen barna om.

Vi håper på mer snø så vi kan leke og base i snøen, lage skulpturer og bruke akebrett og ski for å mestre elementene. Ta gjerne med ski i barnehagen. Husk å navne de!!! Staver bruker vi ikke, så de lar dere ligge igjen hjemme. 

Kosthold.
Månedens mat er i januar SUPPE. Barna skal være med å tilberede og planlegge sammen oss personal. Vi vil snakke med barna om alle ingredienser og hvor de kommer fra/vokser. Hva vi lager er ikke bestemt enda, vi skal snakke litt med barna først.

Småbarnsgruppa:
Les Småbarnsgruppas planer på egen side.

Maxigruppa:
Maxibarna starter opp med skiskole i uke 3, les mer på maxigruppas planer.

Informasjon:
* Juletrefest søndag 8.januar. Se oppslag på døra!

* Minner om innedugnad onsdag 1 og/torsdag 2 februar. SU arrangerer denne. Det er kvelder da foreldre kan prate og bli kjent samtidig som de får vasket og bidratt til et godt innemiljø i barnehagen. Innedugnaden er uten barn. Liste blir hengt opp på døra og dere skriver dere opp ønsket dag. Så blir oppgaver fordelt. Alle skal ha 10 dugnadstimer i løpet av året! Vanligvis blir 4 timer brukt på innedugnaden og 6 på utedugnaden til våren.