Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Januar

Månedsskriv

                                                                                  Godt nyttår!

Velkommen tilbake.


Tusen takk for den hyggelige julehilsen vi fikk fra dere til jul. Dette setter vi stor pris på.


Måneden som gikk
Desember er en måned med juleforberedelser. Barna har kost seg med å pynte pepperkake, bake lussekatter, lage julegaver og julekort.

Det ble et fint julebord sammen med Trollstua. Vi hadde vorspiel sammen på Trollstua med stolleken, disko, danselek, litt snacks og eventyr. Barna hadde laget bordkort og satt annenhver barn fra Musehullet og Trollstua. Det var god stemning rundt bordet.
I år ble det Lucia tog ute i skogen og med dere foreldre som tilskuere. Vi opplevde at det ble en stemningsfull stund med lys og sang i skogen og mange som koste seg med lussekatter og gløgg på forsiden etterpå.


Sosial kompetanse - selvkontroll

I desember har vi holdt på med mange ulike aktiviteter. Da har det vært mange situasjoner hvor barna har måttet vente på tur. Hver dag har et barn fått et hjerte med noen hyggelig ord om barnet. Barnet som fikk hjerte har sittet på en egne stol og hengt opp hjertet sitt i vinduet og fått sitt egen pyntet pepperkakebamse. De fleste spist pepperkaken i samlingsstunden. Det har vært lenge å vente for de siste barna, men det klarte de bra.
På juleverkstedene har barna jobbet i mindre grupper. Noen barn maste da om; «Når er det min tur?» Vi har snakket om at alle ikke kan gjøre det samme på en gang, men at alle skal få holde på og at det kan være lurt å ta ventingen med et smil og kanskje leke mens en venter på tur. Noen barn har da begynt å leke og har nesten ikke tid til å lage julegave.




Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
I desember hadde vi besøk av Askeladden friteater som spilte «Nissefar og Kongens julegave». Det var en morsom forestilling og mye latter blant barna.

I samlingsstundene har vi lest og dramatisert boken «24 dager til jul». Den handler om to mus og alt de opplever før jul. De blir blant annet fanget av noen barn og bor inn i huset til barna noen dager. De holder også på å bli spist opp av katten Sebastian. Men det går bra og de feirer jul til slutt.
Husnissen har flere ganger kommet med overraskelser til oss. Noen ganger var det en lapp i hjerteboksen og barna måtte lete etter noe. Vi har lest flere bøker og fortellinger om jul og nisser i hvilestundene og i sofaen når barn har ønsket å bli lest for. Vi har sunget ulike julesanger og flere av barna har lært seg sangene.


Fagområdet - Natur, miljø og teknikk
Noen av årets julegaver har vært laget av naturmaterialer og av rester som kanskje ellers ville ha blitt kastet. Barna har kost seg med å klippe, lime og male og var stolte av det de laget. Det er fint å lage noe som kan glede andre.
Vi må stadig vekk fylle på fuglemateren. Ekornet er på besøk nesten daglig. Vi ser også kjøttmeis, blåmeis, spurv, flaggspett og skjærer.
Det har vært litt snø, så barna har akt mye. Ake madrassene er populære og akebrettet kan brukes på flere måter, noen prøver det som snowboard. Flere barn har prøvd seg på ski både utenfor og innenfor gjerdet.


Kosthold i Søråsen – månedens mat - juletallerken
Barna fikk servert julepølse, medisterkaker, potet, gulrot, saus, rødkål, surkål og tyttebær. Vi snakket med barna i forkant om hva de skulle få å spise og at alle ville få litt av alt på tallerkenen, så kunne en spise det en liker. Uten å si; jeg liker ikke, jeg vil ikke ha. Det var mange barn som smakte på det de ikke likte. Og noen barn som bare spiste det de likte. Barna satt fint og ventet til det ble deres tur. Til dessert var det is med hjemmelaget bringebærsaus, nonstop og sjokoladesaus.

Phoebe svarer ja, da hun blir spurt om han vil ha mere mat. Hva vil du ha mere av spør den voksne? Alt, svarer hun. Det lå igjen litt surkål og rødkål på tallerkenen, så det ville si at hun ville ha mer pølse, medisterkake, potet, gulrot og saus!


 

Litt om januar

Sosial kompetanse - selvhevdelse
I januar vil temasamlingen handle om selvhevdelse. Barna skal lære ulike måter å bli med i leken på. Vi vil snakke om at når en vil være med på en lek er det lurt å se etter hva leken handler om og tenke over hva en kan bidra med og hvordan en skal finne seg en plass i leken. Samtidig vil vi jobbe med at de som allerede er i lek også har et ansvar for å se andre og inkludere andre i leken. Vi vil også jobbe videre med å være i leken over tid. Det vil si at når barna planlegger leken og begynner en lek, så må de være i den leken og ikke «løpe» videre til en ny lek med en gang. Vi voksne vil være der og veilede barna.
Vi jobber også videre med opplegget Grønne tanker – glade barn. Da leser vi i heftet med bilder og tekst om våre ulike følelser og samtaler med barna om de ulike følelsene. I januar skal vi snakke litt ekstra om følelsen stolt.

Fagområdet Kommunikasjon, språk og tekst
I januar og februar har vi ekstra fokus på språk og kommunikasjon. For å utvikle et godt verbalspråk med riktig uttale av lyder er det vesentlig å lære noen tekster utenat og høre rytmen i ord og setninger. Derfor vil vi finne frem «våre» rim og regler. Hvert barn skal få hvert sitt vers på rim. Vi vil trykke opp versene, barna vil tegne på sitt vers, så laminere vi dem og henger de opp. Versene vil bli brukt i samlingsstundene og de barna som vil, kan lese opp verset sitt for de andre (selvhevdelse).
Målet er at barna skal lære noen regler utenat og bli motivert til å rime på egenhånd og tøyse med språket. 
Vi vil også jobbe med å lage lengre tekster og historier sammen. Da vil vi ha fokus på at en historie eller fortelling har en begynnelse, en midtdel, gjerne med litt spenning og en slutt.
Vi vil også spille mere spill. I mange spill er det viktig å kommunisere sammen og vi har flere spill hvor barna får utvidet begrepsforståelse.
Vi vil gå på biblioteket en fredag i januar, da må barna ha med seg sekk med mat og drikke, følg med i MyKid

Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Vi håper på snø så vi kan leke oss med akebrett og ski. Da vil vi også lage snø skulpturer. Hvis det også blir kaldt vil vi lage islykter. Blir det mye snø, vil vi også gå på Ballerud å ake.
Vi fortsetter med å mate fuglene og følge med på hvilke fugler som kommer og spiser på fuglemateren.
Vi vil ha fokus på hvordan vi behandler lekene og bøkene våre. Lekene skal brukes til det er laget for og skal ikke slenges rundt omkring. Når en skal lese en bok, må en sitte i sofaen. Bøkene skal stå fint i hylla når de ikke brukes.

Kosthold i Søråsen
Månedens varmmat vil være suppe. Den skal vi lage fra bunnen av fredag 27 januar. Vi vil snakke med barna om hva slags suppe vi skal lage.

Informasjon om ski og akebrett
Vi håper på masse snø fremover! Da kan de barna som vil ta med seg ski i barnehagen. Vi lagrer skiene innendørs på badet. Husk tydelig navn på begge ski og skiskoene. Barna bruker ski i utetiden i lek og aktivitet. Vi bruker skogen i barnehagen og fotballbanen til små turer og lager hopp og moro.
Obs – det kan være lurt å ta med et par gamle litt kortere ski i barnehagen. Det er ikke alltid det er de beste snøforholdene.
Av sikkerhetsmessige årsaker er staver ikke tillatt.

Barnehagen har akemadrasser og rumpeakebrett som vi bruker i utetiden og på aketurer. Vi vurderer alltid sikkerhet i forhold til aking både i barnehagen og på tur.
Barnas private akebrett/snowracer må vente utenfor gjerdet.

Informasjon om dugnad
Alle foreldrepar har 10 timer dugnadsplikt pr. barnehageår. Disse fordeles helst slik: 4 timer på innedugnad (grundig vask av barnehagen og inventar) og 6 timer på utedugnad (vedlikehold av uteområdet)

På innedugnaden er det kun foreldre som møter uten barn. Det er ikke matservering, men en kaffepause midtveis.
Innedugnaden blir onsdag 1 februar og torsdag 2 februar (du velger den dagen som passer best for deg) Det kommer en påmeldingsliste på døren når det nærmer seg.

På utedugnaden kan man ha med barna, slik at begge foreldre har mulighet til å delta deler av tiden. Vi serverer tomatsuppe og rundstykker. Barna kan leke ute i barnehagen under foreldrenes ansvar. (dette egner seg best for de litt eldre barna)
Utedugnaden blir onsdag 19 april og torsdag 20 april