Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv

 Litt om november

Vi har feiret barnehagens bursdag. Først var barna rundt på leker. Musehullet gikk samlet rundt på de andre avdelingene. Det var fine leker og barna koste seg med å gå rundt. Etterpå samlet alle barna seg på fellesrommet. Der viste en fra reptilparken frem ulike reptiler. Hun var veldig god til å formidle og vise frem dyrene. Barna fulgte spent med. Etter at hun hadde vist frem alle reptilene fikk en og en avdeling komme og se nærmere på dyrene. De fleste barna tok på slangene og flere holdt dem. Skilpadden gikk rundt på gulvet og barna kunne ta på den. Til formiddagsmaten fikk barna pølser og is.


Sosial kompetanse/tema
Den ene temasamlingen handlet om konflikt og konfliktløsning. Dette jobber vi med i hverdagen også. Vi opplever at det er lite konflikter og uenigheter i barnegruppa, men det hender jo at noen krangler. Da snakker vi med begge partene for å finne ut hva som skjedde. Barna har ofte ulik oppfatning av situasjonen, men da snakker vi om at hvert barn får fortelle om sin opplevelse av situasjonen og at man opplever ulikt i samme situasjon. Videre snakker vi om hvordan vi skal løse konflikten og hva barna kan gjøre for å bli venner igjen. Ofte hjelper det bare å snakke om situasjonen.



Fagområdet – Natur, miljø og teknikk
I november har det vært mye regn og barna har kost seg med vannlek ute. Barna har ofte lekt mange sammen og samarbeidet om å bygge og finne vann.
Det kom også litt snø, men barna fant ut at det var for lite til å bygge snømann.



Vi samler papirrester i en sekk inne og en dag fikk en gjeng med barn være med ut og kaste papiret i papirdunken. Barna klarte å finne ut hvor papiret skulle kastes. Alle barn ble løftet opp så de kunne få se hvor mye papp og papir det var i dunken.


Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
I november har vi begynt å synge julesanger. Barna skal synge for dere på juletretenningen. I samlingsstundene har vi lest og dramatisert bøker og eventyr. Den store formingsaktiviteten i november har vært å perle. Det ble mange kunstneriske perlebrett. Barna ble kreative i å lage egne ulike mønstre.
To av juleverkstedene var i november og barna koste seg med de ulike formingsaktivitetene.

Kosthold i Søråsen
I november laget vi mat med fisk. Vi snakket om fisk og hvordan en fisk ser ut. Barna fikk være med på å se at vi sløyet en ørret. Vi fant hjertet og magesekken. Fisken ble filetert og bakt i ovnen med poteter og gulrot. Alle barna spiste og koste seg, flere spiste mye.

Barna har vært med på å trille ut grove rundstykker som de får nystekte til formiddagsmaten.

Barns medvirkning
Herman har hatt med seg flere blader med «Bamse verdens sterkeste bjørn.» En fredag satt vi og leste i heftene. I det ene bladet stod det oppskrift på Bamses banankake. Herman lurte på om vi kunne bake kaken og det sa Axel at vi kunne og fant frem ingrediensene. Det ble veid og målt, før kaken ble stekt i ovnen. Den smakte godt. Så det ble baking og matematiske aktivitet, istedenfor den planlagte formingsaktiviteten. Barna syntes det var helt topp. Det er fint å kunne være spontane, fleksible og ta barns innspill på alvor.

 

DESEMBER
I Søråsen har vi lange tradisjoner i førjulstiden. Det skjer mye i desember, men vi på Musehullet vil legge vekt på nok tid til lek, forutsigbarhet og faste rutiner. Det skal ikke være stress i desember, men god stemning og forventninger. 
Følge med på kalenderen i MyKid.

Sosial kompetanse
Når vi har juleverksted vil barna lage og forme det som skal lages i mindre grupper. Det betyr at en må vente på tur. Alle skal få lage og bruke den tiden man trenger. Mens man venter er det tid til å leke.

I desember vil vi ha mer fokus på å glede andre og å gi noe til andre, enn å få selv. Vi vil snakke om hvordan eller hva en kan gjøre for å glede andre. Barna skal få lage fire gaver som de skal pakke inn og gi bort til jul. De skal lage et julekort som de skal få gi til en de vil glede, det kan være mamma, pappa, et søsken, en bestemor, en bestefar eller en venn.

De fleste barna har en julekalender hjemme. Det er mange ulike varianter og tradisjoner med julekalendere. Barna forteller ofte hva de har fått i kalenderen, men vi ønsker at eventuelle kalendergaver blir igjen hjemme. Dette for å dempe fokuset på å få ting og for å jevne ut ulikhetene på gavene.

Fagområdet – Natur, miljø og teknikk
Nå skal vi begynne å sortere mat og plast. Så nå vil vi ha tre søppelbokser på avdelingen; en til mat, en til plast og en til søppel. Barna skal være med på å sortere. Utenfor barnehagen er det nå en søppeldunk til hver av tingene vi sorterer.

Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
Det blir juleverksted og andre juleaktiviteter i desember. På juleverkstedene vil vi ha fokus på prosessen og la barna få tid til å lage det de skal lage på sin måte. Barna skal også få lage julepynt, så det blir mye klipping og liming i desember. Vi fortsetter med å synge ulike julesanger. Vi leser også ulike julebøker.

Kosthold i Søråsen
I desember blir det varm mat på barnas julebord onsdag 8 desember. Barna får servert medisterkaker, pølser, poteter, gulrøtter, surkål og saus. De skal få være med å forberede maten.
På nissefesten 20 desember får barna risengrynsgrøt.

Hygiene og smittevern
Nå er det en periode igjen med litt mere sykdom rundt på avdelingene, og desember er dessverre høysesong for smitte av både omgangssyke og andre sykdommer.


Vi har tiltak for å begrense dette:

Maten som barna er med på å lage blir enten stekt eller kokt.

Vi pynter ikke pepperkaker til felles servering

Barna lærer å ta på kun den maten de selv skal spise

Vi minner om å holde armen foran munnen når vi hoster.

God håndhygiene er med på å redusere smitte. Barna på Musehullet er gode på å vaske hendene. Vi ser at mange av dere foreldrene er gode på å minne barna på dette når de kommer og når de går, tusen takk for det.
Vi holder på våre gode rutiner for håndvask i løpet av dagen.


Vi minner om at barna har en feberfri dag hjemme etter feber og at barna holdes hjemme i 48 timer ved oppgangssyke (oppkast/diare)

Vi minner også om at drikkeflakene må tas med hjem hver dag og vaskes. Dette er et ledd i god hygiene på avdelingen.
Det er sjelden barn drikker av andres flasker, men det kan forekomme. Hvis vi ser det vasker vi flasken.


 

JULEPLANEN

Kalender
Vi teller ned til jul. Hver dag får et barn trekke et rødt hjerte med et lite vers om seg selv. Barna har pyntet hvert sitt pepperkakehjerte og det får de spise den dagen det er deres tur til å få det røde hjertet.
I samlingsstunden synger vi julesanger. Vi leser vi også et kapittel i boken "24 dager til jul". Den handler om en musefamilie og livet deres før jul og om katten som vil spise dem....

Juleverksted
De store barna (barna over 3 år) begynte tirsdag 23 november med juleverksted. I år er juleverkstedet i de aldersdelte gruppene. Gruppene går rundt på de andre avdelingene kl 9.30. Alle gruppene er innom hver av de andre avdelingene. Barna får lage fire hemmeligheter i løpet av desember, som vi pakker inn som julegave. Følg med i MyKid når det er juleverksted. Småbarnsgruppa har eget juleverksted.
Småbarna er ute og vil ha egne juleaktiviteter i sin innetid.


LITT OM ARRANGEMENTENE I DESEMBER.

Arrangementer med foreldre:

JULETRETENNING torsdag 1 desember kl. 8.00. Lysene tennes på juletreet ute og vi synger to sanger. Dere foreldre er velkomne til juletretenning, pepperkaker og solbærtoddi.

LUCIA tirsdag 13 desember kl 15.30
Det blir Lucia tog og foreldregløgg ute på ettermiddagen. Barna har med seg hvit overdel/skjorte i en pose på morgenen. Vi skifter og gjør oss klare før dere kommer. Foreldre møter opp ute kl. 15.30 og så kommer Luciatoget syngende ca 15.45. Vi serverer lussekatter og gløgg. Søsken er også velkomne.

Bilder/film – Luciatoget
Det er ikke anledning til å filme eller ta bilder under Luciatoget. Når barna går i toget og synger ønsker de å se dere, og ikke en vegg av mobiltelefoner og kameraer. Barna gleder seg til å synge for dere og vil gjerne ha deres fulle oppmerksomhet og øyekontakt.

Nyt heller øyeblikket.

Etter at toget er ferdig stiller vi opp og synger for dere, så kan dere ta bilder etter det.

Viktig at alle foreldre er innforstått med retningslinjene for bilder og videoopptak:
https://www.minbarnehage.no/soras/Underside/15198

Arrangementer for og med barna:

ADVENTSSTUND mandager kl. 9.30 på fellesrommet. Vi tenner adventsstaken og sier adventsverset, synger noen julesanger og Merete leser fra en bok. Adventsstunden varer ca 20 min. Småbarna er med på adventsstunden, før de går ut.


BYTUR til Sandvika tirsdag 6 desember med buss fra barnehagen kl 9.30. Vi rusler litt rundt før vi spiser på Egon og spiser pizza. Kl 12.00 går vi på kino og ser filmen «Teddybjørnens jul» Bussen går tilbake kl 14.00 Barnehagen betaler kino, bussen og restaurantbesøket.


JULEBORD torsdag 8 desember for alle barna på Musehullet og Trollstua. Vi dekker langbord på fellesrommet med duk og servietter og spiser "festmat" sammen. Før vi spiser samler vi oss til litt snacks, leker og dans sammen med Trollstua. Det er fint om barna pynter seg litt denne dagen.


Teaterforestilling torsdag 15 desember. Da kommer Askeladden friteater kl 10.15 og viser forestillingen «Nissefar og Kongens julegave».

NISSEFEST tirsdag 21 desember. Barna må gjerne kle seg ut som nisser. Vi samler oss til fellessamling, hvor barna synger for hverandre og vi ser et lite juleeventyr. Vi spiser julegrøt med mandel på avdelingen. Det blir vanlig utetid for de store barna. Alle barna samler seg rundt juletreet ute og synger noen julesanger, før vi går inn. Så kommer julenissen….

Det er fint om dere melder fra i MyKid om dere tar fri noen av de siste dagene før jul. Siste dag før jul er 23 desember.

Vi minner om at barnehagen er stengt i romjulen og at det er planleggingsdag mandag 2. januar.

Velkommen tilbake tirsdag 3 januar.