Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv

Litt om november

I november feiret vi to bursdager. Først feiret vi barnehagens bursdag. Dagen begynte med bursdagsleker på de forskjellige avdelingene. Så fikk vi besøk av Reptilparken fra Oslo. Vi har blitt kjent med flere forskjellige slanger, skilpadder, edderkopper, kakerlakker og verdens største tusenbein. Barna fikk lov til å holde alle dyrene i hendene eller klappe dem. Til lunsj fikk barna pølser og is. Den andre bursdagsfeiringen hadde vi hjemme hos Ole. Vi feiret Oles 3-års dag, med å leke med hans leker, spise pølser og blåbærmuffins. Alle barna var veldig fornøyde med begge bursdags feiringene.


Sosial kompetanse/tema

Temasamlingene i november handlet om konfliktløsning/selvkontroll. På avdelingen hadde vi fokus på at barna skal lære seg selvkontroll i situasjoner som krever det. Det er lite konflikter på avdelingen, men vi øver på å løse alle uenigheter og konflikter på en god måte. Vi jobber med det hele tiden og hele året. Barna øver på å ordne selv, noen ganger klarer de det selv og noen ganger må vi hjelpe dem. Vi voksne hjelper barna til å se og forstå andre og prøve å hjelpe hverandre. Ofte opplever barna konfliktsituasjoner ulikt, derfor øver vi på å lytte til hverandre og hva barna kan gjøre for å bli venner igjen.


Fagområdet «Kunst, kultur og kreativitet

Vi har laget kunst av blader som dere har fått med dere hjem. Vi har tegnet, klippet og limt hele måneden. Barna liker formingsaktiviteter. Vi begynte med juleverkstedet, barna sprudler av glede når vi pakker gaver de lager til dere foreldrene.


Vi har lest mange bøker og hørt på forskjellige eventyr, noen av eventyrene er innspilt som film/lydbok. Det synes barna er veldig spennende å høre på. Vi har begynt med julebøker/historier. Vi synger mye og hver dag, nå går det mest i julesanger, men vi lærer noen nye sanger også. Barna har blitt veldig gode på å synge og danse.

Etter barnas ønske hadde vi kinodag på regnbuen og så på «Den store pæren». Til kino snacks spiste barna frukt og grønnsaker som dere har tatt med dere.


Den første adventsstunden hadde vi også. Merete leste en del av julebok til barna. Boka heter «Gubben og Katten får julebesøk».

Fagområdet «Natur, miljø og teknologi»

Nå når alle blader har falt ned fra trærne og snøen har vist seg i en kort periode, kunne vi se store forandringer i naturen. Vi har erfart hva som skjer med sanden i sandkassen når det ble kaldere. En dag sa en av de mindre barna: «Sanden er veldig hard i dag, jeg kan ikke lage sandslott». I regnvær og våte dager koser seg barna med gjørme og sandkaker.

  

Fagområdet «Nærmiljø og samfunn»

Vi har vært på tur i nærmiljøet, bursdags tur til Ole og en litt lengre tur til biblioteket. På vei til biblioteket øvde vi på å gå trygt i trafikken. Vi stoppet for å se på gravemaskiner og en kran som løftet en stor konteiner. Barna viste stor nysgjerrighet for kranen, og vi ble fortalt av arbeidere at det var en jente som styrte kranen. En av store maxi gutta sa: «Ha, en jente, sitter der oppe og kjører kranen!» Etter hvert kom vi til biblioteket og koste oss med lesing av bøker og lek.


Mat i november – FISK

Vi kjøpte en stor ørret som vi måtte rense selv. For en opplevelse, barna kjente på fisken, de viste morsomme grimaser når innvollene ble tatt ut. Vi hadde også reker som barna fått lov til å kjenne på og skrelle dem av. Mange av barna turte å ta på reken og syntes det var rart å se de svarte øyene til reken. En av maxi gutta sa: «Se, jeg fant rogn!» og viste funnet til resten av gjengen.


Pepperkake baking og pynting hadde vi også. For en bake gjeng vi har på regnbuen, vi smakte på deigen, vi kjevlet og vi formet de mest fantastiske pepperkakene.


Desember

Jula er i gang, vi baker, vi lager og vi koser oss! Det skjer mye i desember, men vi passer på at det er nok tid til lek og moro. Vi har og skal ha god stemning og en koselig førjulstid i desember. Det er viktig å følge med på kalenderen i MyKid.

Sosial kompetanse: «Selvkontroll»

Vi fortsetter med konflikthåndtering og på å mestre seg selv, når sinne er på vei. Barna skal lære å mestre aggresjon. Vi skal snakke og øve på hvordan mann kontrollerer egne aggressive og egoistiske impulser.  Å tilgi andre mennesker og å være i stand til å oppgi sinne er ikke lett, men øving gjør mester. Vi voksne skal hjelpe barna i vanskelige situasjoner og å finne handlingsalternativer.

Vi skal øve på å vente på tur, for eksempel når man snakker om julekalender eller i konfliktsituasjoner. Vi ønsker at eventuelle kalendergaver blir igjen hjemme. Dette for å dempe fokuset på å få ting og for å jevne ut ulikhetene på gavene.

Fagområdet: «Kunst, kultur og kreativitet»

Det blir juleverksteder og andre juleaktiviteter hele desember. Barna kommer til å få med seg alt de lager i desember hjem rett før juleferien.

15.desember får vi besøk av et teater gruppe, som skal spille «Nissefar og kongens julegave»

6.desember kommer vi til å se på «Teddybjørnens jul» på Sandvika kino.

Fagområdet «Nærmiljø og samfunn»

6. desember kommer vi til å dra til Sandvika. Den store felles opplevelse bytur til Sandvika. Vi blir hentet med buss i barnehagen, kjøres til Kadettangen og så går vi og ser på byen, spiser vi på Egon restaurant og går på kino.

LITT OM ARRANGEMENTENE I DESEMBER – følg også med i kalender i MyKid

Adventsstund på fellesrommet med alle i barnehagen mandager kl 9:30

Bytur til Sandvika tirsdag 6.desember med buss fra barnehagen kl.9:30. Vi rusler litt i byen, vi spiser på restaurant og ser på kino kl.12:00.

Julebord fredag 9.desember for alle barna på Regnbuen og Smørøyet. Vi dekker langbord på fellesrommet med duk og servietter og spiser festmat sammen. Før vi spiser samles vi til litt snacks, leker og dans sammen med Smørøyet. Det er fint om barna pynter seg litt denne gangen.

Lucia den 13.desember kl.15:45. Oppmøte i skogen 15.45. Luciatoget starter kl. 16.00. Fint om barna har på seg noe hvitt som de kan ha overuteklær, og gjerne noe glitter rundt livet/hodet hvis dere har, Vi avslutter med lussekatter og gløgg ute.

Torsdag 15.desember kl.10:15 teater «Nissefar og kongens julegave»

Nissefest tirsdag 20.desember. Barna kan gjerne kle seg ut som nisser. Vi samler oss til fellessamling, hvor barna synger for hverandre og vi ser et lite juleeventyr. Vi spiser julegrøt med mandel på avdelingen. Det blir vanlig utetid for de store barna. Alle barna samler seg rundt juletreet og synger julesanger, før vi går inn. Så kommer julenissen.

MAXIGRUPPA i desember. Det blir tur til Sæteren gård for maxibarna 5.desember. Det kommer en buss kl.9:30 som kjører oss til Øverland gård. Barna går fra Øverland og inn til Sæteren. Underveis er det små oppgaver til barna. Vi får servert nissegrøt. Retur fra Øverland gård kl. 14.30.

Det er viktig at barna har på seg varme klær denne dagen. Vi blir lenge ute. Ta med ekstra votter.

Vi minner om at barnehagen er stengt i romjulen og det er planleggingsdag 2.januar.

Velkommen tilbake tirsdag 3.januar.