Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv

MÅNEDEN SOM GIKK!

1.november startet vi med barnehagens bursdag. Da var det fest og leker i barnehagen. Det ekstra spennende denne dagen var besøk fra reptilparken. Imponerende hvor tøffe barna var med å ta på og holde de ulike dyrene. Den ansatte fra reptilparken var utrolig dyktig til å fortelle og engasjere oss. Etterpå spiste vi pølser og is. 

Vi har hatt kinodag, hvor vi så filmen om "Bamse - verdens sterkeste bjørn". Barna likte filmen godt, og det passet så bra med tanke på at det er temaboka vår i år.

Vi har også hatt to brannøvelser i november. En forberedt øvelse og en uforberedt. Noen ble litt redde av den høye lyden, og noen ble litt våte på sokker eller myke tøfler. Barna er nå litt flinkere til å huske å ha på innesko/tøfler. Vi har også snakket og og øvd på hvordan vi skal gå ut, og hvordan stå ute på parkeringsplassen på møtestedet vårt (på en lang rekke så det er lett å se at alle er der, ikke hulter i bulter som skjedde den ene gangen)

Vi har hatt en spill-dag hvor vi spilte ulike spill i små grupper. Det ble mer definert, og tydeligere hva vi forventet av barna. Da klarer de også mer når rammene er tydelige. Dette var derfor veldig hyggelig, og ble bedre kvalitetstid enn å spille på avdelingen mens annen lek foregår rundt. 

Sosial kompetanse/temaarbeide
I november og desember har vi fokus på at barna skal lære seg selvkontroll i situasjoner som krever det. Vi ønsker spesielt at barna skal lære å kompromisse i konflikter, dette er noe som må læres og som vi jobber med hele tiden. Barna ordner opp greit selv en del ganger. Andre ganger må vi hjelpe til med å roe seg ned, før vi kan snakke sammen om det som skjedde.

Barna ser ikke alltid seg selv i konflikter (ikke alltid vi voksne heller:)). Vi har snakket om hva man gjør hvis man er i konflikt/krangler med noen, og at en konflikt er når man for eksempel er uenig/ikke vil det samme. Barna klarer fint å reflektere over historier vi forteller. Vi har brukt eksempler fra hverdagen, som for eksempel hva gjør vi hvis flere vil det samme på likt? Barna forstår at da må de dele på, bytte etter en stund, eller for eksempel elle hvem som skal ha den først. 

Vi voksne må hjelpe barna til å se og forstå andre, og hvordan mestre sitt eget sinne/frustrasjon. Dette var tema på forrige temasamling. Skallmann ble sint da bjørnungene rotet og ødela på verkstedet hans, uten at de egentlig mente det. Hva skulle han gjøre når han var sint? For eksempel kunne han telle til ti, telle tennene sine med tunga, gå litt bort, gjespe eller spørre om hjelp! Dette er teknikker vi vil jobbe videre med når barna kommer opp i konflikter og utfordrende følelser. Supert om dere foreldre også snakker om dette hjemme. Husk å ha «hender på seg selv», og bruk gjerne teknikkene ovenfor! Hvis de føler for å slå, be de trampe hardt i gulvet/hoppe, eller slå i en pute e.l.

Barna har vært mer ute på de andre avdelingene for å leke i valgtiden. Kjøkkenkroken og duplo er populært på trollstua, eller paw patrol på musehullet. På avdelingen har det vært mye store gulvpuslespill, magneter, tegning, i tillegg til lek på puterommet og bilrommet. Vi deler bevisst barna i ulike grupper deler av dagen, noe vi fortsetter med videre for å skape godt lekemiljø. Voksne er tett på, og veileder i leken når det trengs.

Kunst, kultur og kreativitet
Vi har startet med juleforberedelser og formingsaktiviteter som gaver, og pynt på avdelingen. Baking av pepperkaker er allerede ferdig;). 

Vi gjør morsomme aktiviteter som mange gjerne vil gjøre «med en gang». Så vi øver på å klare å vente uten å mase. Vi forbereder på forhånd hva som skal skje, og hvordan. Dette er noe barna begynner å bli vant til, så det er faktisk ganske lite masing om å få gjøre aktivitetene. De vet at det blir deres tur også:) Husk på dette i hjemmesituasjoner også, barna har godt av å måtte vente litt, vi gjør barna en bjørnetjeneste ved hele tiden la de får det som de vil.   

Barna har hørt på musikk, og vi øver mye på julesanger, dette blir det mye av framover! «Vi tenner våre lykter», «Nå tennes tusen julelys», «Luciasangen» og «På låven sitter nissen» er de vi øver mest på.

Natur, miljø og teknologi. Barna ser og merker endringer i været. Det har vært dager det var hardt i bakken og vi ikke har kunnet klatre i klatrestativet, det har vært et lite snødryss og barna har brukt tjukk dress men aller mest regntøy. Noen merker de fryser ,og må kle på seg mer. Votter og gode sokker og sko er ekstra viktig nå. 

En dag stod Johanne ved porten og ventet på pappaen som skulle hente tidlig, de skulle på hytta. På himmelen farer skyene av sted, Johanne ser på de og sier: "Adele, se, himmelen beveger på seg" Ja, svarer jeg, hva tror du skjer? Johanne: "Den skal på hytta???"


Kosthold:
I november har vi startet juleukene, og bakt pepperkaker. Det er en aktivitet barna selvfølgelig liker, ikke minst å få en smakebit av den søte gode deigen, nam, nam!!

Nå har vi fått bedre kildesortering i barnehagen. Det vil si at vi nå også sorterer plast og mat, noe barna raskt kom inn i. Tydelig at mange er vant til det hjemmefra?! Et av barna kommenterte ekstatisk da Marie gikk bort å kastet mat i matkassa: MARIE kastet i riktig søplebøtte!!! Hvor Marie reagerte med å stråle og smile og klappe i hendene for at hun hadde gjort det, noe alle vi andre da også gjorde:) (altså klappe i hendene og juble). Bilde under er ikke av Marie, men andre som også har fått med seg sorteringen;)

 

OBS! Viktig at dere tar med vannflasker hjem til vask hver dag. Det er sykdomsperiode blant både voksne og barn for tiden, og flaskene trenger vask hver dag. De er også med ut i utetiden, og blir ofte skitne.



JULEPLAN DESEMBER

Det skjer mye i desember måned, men det meste foregår i barnehagen. Det er kun Byturen som er «tur». Det er likevel mye tid til lek på avdeling, men vanlig valg blir det ikke da avdelingene har noe ulikt opplegg på ulike dager.

Sosial kompetanse: selvkontroll.
I desember fortsetter vi med fokus på konflikthåndtering og det å mestre seg selv når sinnet er på vei. Hvordan kontrollerer man seg selv når noe skjer som man ikke vil? Voksne trøster og hjelper barna når de møter motgang, og hjelper de å finne handlingsalternativer. Vi skal hjelpe barna å se hvordan andre har det og respektere hverandre.

Fagområdene: Kunst, kultur og kreativitet.
Det blir juleverksted og juleaktiviteter store deler av desember. Se planen under.  


Arrangementer med foreldre:
JULETRETENNING  
- torsdag 1. desember kl. 8.00 tente vi lysene på juletreet ute og sang to julesanger. Foreldre og søsken var velkomne til juletretenning, pepperkaker og solbærtoddy sammen med barna.

LUCIAFEIRINGEN – tirsdag 13. desember. Vi fortsetter med Luciatog og foreldregløgg på ettermiddagen UTE. Barna har med seg hvit overdel/skjorte på morgenen, og vi skifter og gjør oss klare før dere kommer. Foreldre møter opp ute ved fotballbanen kl.15.40, og venter på at Luciatoget kommer (15.45). Av hensyn til barna ber vi dere om ikke å ta bilder/filme mens barna går i toget, en ansatt tar video/bilde å legger ut på Mykid. Det blir servering av lussekatter og gløgg. Vi forholder oss til våre retningslinjer ang. bilder av andres barn. 

OBS! Vennligst ikke kom inn i barnehagen før vi skal gå Luciatoget, da vi helst vil ha mest mulig ro i barnegruppa før toget, de blir fort opptatt av dere når dere kommer.


Arrangementer for og med barna:
PEPPERKAKEBAKING og lussekatter. Pepperkaker er allerede gjennomført, lussekatter bakes 13.des.

ADVENTSSTUND mandager kl. 9.30 på fellesrommet. Vi tenner adventsstaken og synger adventsverset, noen julesanger og hører en fortelling. Adventsstunden varer ca 20 min. Småbarna er med på adventsstunden, før de går ut.

Julekalender:
Vi vil i desember ha en egen julekalender på avdelingen, der vi trekker et hjerte i kalenderen hver dag hvor det står noe hyggelig om et av barna, og barnet får sitt eget pepperkakehjerte det selv har pyntet. Samlingene vil være preget av julehistorier og julesanger.

Vi har Kunst, kultur og kreativitet som fagområde i desember. Da passer det godt med teaterforestillinger. Vi har leid inn teater 15.des.

JULEVERKSTED begynte forrige uke. Vi lager noen små overraskelser. Småbarna vil ha egne juleaktiviteter i sin innetid.

Juletur til Sætern Gård (kun maxibarna)
Se maxipalanen/MyKid (mandag 5.des)

BYTUR til Sandvika tirsdag 6. desember. Vi kjører med buss fra barnehagen kl 9.30. Vi spiser på kafé/restaurant før vi går på kino. Buss tilbake ca kl 14.00

JULEBORD fredag 9.des. desember for alle barna på Smørøyet og Regnbuen. Vi dekker langbord på fellesrommet, har noen leker og spiser "julemat" sammen. Det er hyggelig om barna pynter seg litt.

NISSEFEST tirsdag 20. desember. Barna må gjerne kle seg ut som nisser. Vi har fellessamling, barna synger for hverandre, vi spiser julegrøt og så kommer julenissen!

Vi får også tid til mye vanlig lek disse ukene, heldigvis. Litt normale dager må vi også ha inni mellom alt som skjer. 


GOD JUL!