Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
November

Månedsskriv 

 Litt om oktober

I oktober har vi snakket om og lært litt om Biswas og livet han og andre lever i Nepal. Vi har sett på bilder, filmer og lest ulike fortellinger og eventyr fra Nepal. Da har vi blant annet hørt eventyret om Yeti, snømonsteret. Barna tegnet fjellene i Himalaya og laget Yeti til kunstutstillingen til inntekt for barnehageaksjonen til Forut. Takk for god oppslutning på kunstutstillingen.

Sosial kompetanse/tema
Denne måneden har vi hatt fokus på empati og rolletaking og å se hvordan andre har det. Temasamlingen hadde fokus på følelsene lei seg og redd. Vi har snakket om de ulike følelsene i etterkant og sett på bilder av følelsesuttrykk i heftet Grønne tanker, glade barn. Vi har snakket om å være redd, reddere og reddest og hva som kan gjøre oss redde.

I oktober er det flere barn som har hatt bursdag. Da har barna tegnet tegning til og sagt noe hyggelig til bursdagsbarnet. Barna sier som oftest først hva de liker å leke med barnet. Så spør vi hva er det som gjør at du liker å leke med dette barnet, da svarer noen barn fordi det er gøy, jeg er glad i barnet, mens noen fortsetter med å si hva de liker å leke med barnet. Når vi spør hva synes du om barnet, får vi svar som mer beskriver hva de synes om barnet; du er morsom, du er god, jeg liker deg, du er vennen min.

 

                                             Bygging og lek med togbanen er en populær aktivitet for tiden. Vi ser mye bra samarbeid i byggingen og i leken.

 

Fagområdet – Kropp, bevegelse, mat og helse
I samlingsstundene har vi lekt ulike bevegelsesleker og sanger. Barna har laget seg hinderløyper selv ute. Det har vært hinderløyper i gruppene.
Barna får servert grove rundstykker to ganger i uken og barna liker å være med på å trille ut rundstykkene.



Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Når vi triller ut rundstykkene snakker vi om hva som skjer med rundstykkene etter at vi har trillet dem. Det er gjær som gjør at de blir større og derfor kan vi ikke legge rundstykkene tett i tett og at de kan spises når de er stekt.

Filippa lurte på om de kunne få spise deig. Da sier Frida at det er ikke lurt å spise deigen for da får man vondt i magen

Det har vært flere dager med regn i oktober og da koser barna seg med vannlek. De samler vann i bøtter og trillebårer. Noen ganger vil de leke med vannrennen. Da samler de som oftest opp vannet i en bøtte nederst.

Fagområdet Nærmiljø og samfunn
Fredag 21 oktober var vi hjemme hos Eveline og feiret hennes 5 års bursdag. Det ble en fin tur gjennom golfbanen og bort til huset til Eveline. Der ble god lek med alle de fine lekene, både i stuen og på rommet til Eveline. Tirsdag 25 oktober var vi hjemme hos Filip og feiret hans 4 årsdag. Det er spennende med «nye» leker og barna koste seg og lekte fint sammen på rommet til Filip og i stuen. De fikk også leke på rommet til storesøsteren til Filip.

Barna synes det er stas å få komme hjem til hverandre og se rommet og hvordan de har det. Vi snakker med barna før vi går om at alle får mat, så de trenger ikke å mase om mere mat og at det er hyggelig å si ja takk hvis en vil ha mere mat og nei takk hvis en ikke orker mer. Og at der hyggelig å si takk for maten. Barna er gode på å vente på sin tur og spørre fint om mere mat og takke for maten. Det er en fin gjeng å gå på tur med.


Barns medvirkning
Barna lurte på om vi kunne ha skummelfest og det kunne vi. Så mandag 31 oktober var det litt skummelt på avdelingen. Barna fikk kjenne på ulike ting i bøtter uten at de fikk se hva som var i bøtta. Det var litt skummelt og ekkelt. Det ble grønn og rød spagetti og blekksprutpølser til formiddagsmaten. 



November

Tirsdag 1. november blir Søråsen barnehage 32 år.

Tradisjon tro feirer vi barnehagen sin bursdag med barna. Det blir bursdagsleker på hele huset. Da går Musehullet sammen rundt på hver av de andre avdelingene som har ulike leker. Vi begynner på egen avdeling kl 9.20

Årets underholdning er at Oslo Reptilpark kommer med noen av sine dyr. Det blir fortellinger og underholdning, og barna som vil (tør?) får hilse på dyrene på nært hold. Reptilparken er her fra kl. 10-11.30

Til lunsj spiser vi pølser, is og frukt

Sosial kompetanse/tema
Temasamlingen i november vil handle om å kompromisse for å løse konflikter. Dette skal vi jobbe med fremover. Når det er en konflikt skal vi voksne snakke med alle berørte i konflikten. Hver og en skal få fortelle om sin opplevelse av det som skjedde. Videre vil vi få barna til å komme med forslag til løsning på konflikten. Når alle har kommet med et forslag, hjelper vi barna med å finne ut hvilket forslag som kan fungere bra for alle. Så vil vi voksne følge opp om forslaget fungerer.
Temasamlingen vil også handle om følelsen flau. Dette vil vi lese mer om i heftet «Grønne tanker, glade barn» og snakke mer med barna om.

Fagområdet – Kunst, kultur og kreativitet
I november og desember har vi ekstra fokus på dette fagområdet. Vi skal holde på med ulike formingsaktiviteter som maling, klipping og liming. Barna skal få erfaring med ulik musikk. Vi skal finne frem ulike fortellinger og eventyr, og lese og dramatisere eventyrene. Barna skal også få være med å dramatisere eventyr.


Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Vi skal lage mat med fisk denne måneden og vil i forkant lære oss litt om fisk, hvordan fiskene ser ut og om ulike fiskeslag.


Denne måneden skal vi følge med på hva som skjer med dyrene og småkrypene når det blir kaldere. Blir det dager med kuldegrader skal vi finne ut hva som skjer med vann når det blir kaldt.
Vi skal snakke om plast og finne ut hva som skjer med plast ute i naturen. Barna skal få se noen filmer med Planetpatruljen.

Barnas medvirkning
Noen barn har også spurt om vi kan ha pysjfest. De husker nok at vi hadde det i fjor. Så det blir pysjfest fredag 11 november. Da kan barna ha på seg pysj og ta med et kosedyr.

Kosthold i Søråsen
Fredag 4 november skal vi lage mat med fisk. Vi har tenkt å kjøpe en hel fisk og se hvordan fisken ser ut inni. Etterpå tilbereder vi fisken i ovnen med ulike grønnsaker og serverer den til lunsj.

Litt informasjon om juleforberedelsene
Vi begynner med noen juleforberedelser i november. Det blir ikke laget en egen kalender med det som skjer i førjulstiden, så det er viktig at dere følger med på kalenderen i MyKid.

Juleverksted
Onsdag 23 november begynner vi med juleverksted på egen avdeling (barna fra 3 år og oppover). De neste ukene går vi en dag på hver av de andre avdelingene.
Når vi har juleverksted har vi fokus på prosessen og ikke at det skal være et helt perfekt resultat. Da vil vi lage det vi skal lage i mindre grupper og så kan barna leke før og etter at de har laget en julegave. Det er fint å få tid til å leke på de ulike avdelingene.

Adventsstund
Den første adventsstunden er mandag 28 november kl 9.30. Alle barna i barnehagen samles til en felles liten stund, hvor vi tenner lys, synger en julesang og leser en liten fortelling.

Juletretenning – arrangement med foreldrene
Torsdag 1 desember tenner vi lysene på grantreet på forsiden kl 8.00. Dere foreldre er velkomne til å være med. Barna synger en julesang og vi serverer pepperkaker og varm solbærsaft.

Lucia tirsdag 13 desember kl 15.30 - arrangement med foreldrene
Mer informasjon kommer når det nærmer seg.

Resten av juleplanen kommer når vi nærmer oss desember.

OBS – vi ønsker oss eggekartonger i papp. Dette skal vi bruke på vårt juleverksted. Du kan gi oss hele eggekartongen eller bare klippe ut trekantene.