Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Oktober

Månedsskriv for oktober

 

 

Måneden som gikk

Takk for godt oppmøte på foreldremøte. Referat blir lagt ut i MyKid for de som ikke var tilstede.

Det var også en hyggelig høstfest, med aktiviteter og suppe, selv om det var i en periode med endel sykdom blant barn og voksne på Trollstua

 

Sosial kompetanse «Empati og rolletaking»

I september handlet temasamlingen om følelsene sint og glad, og vi har i hverdagssituasjonene snakket med barn om hvordan vi kan reagere når vi blir sint. Det er greit å bli sint, men ikke greit å slå/klype. Da kan man be om hjelp fra en voksen.

Vi må si at det er lite sinne og aggresjon på avdelingen, så ikke et problem, men likevel en viktig del av vårt arbeid med følelseshåndtering og sosial kompetanse.

 

Fagområde «Kropp, bevegelse, mat og helse»

I september hadde vi ulike aktiviteter der vi brukte sansene våre. Vi hadde smake, lukte, kjenne, lytte leker i flere samlingstunder, og vi snakker om hva slags type mat som er bra for oss å spise og ikke. Et mål er å oppmuntre barna til å smake på mest mulig av ulike smaker, og synes at det er spennende.

 

Fagområde «Natur, miljø, teknologi»

Det nye tilskuddet på Trollstua nå er «Kode-musa» som er en liten robot-mus som barna skal programmere til å gå i en labyrint og finne osten sin. Dette er en utrolig bra aktivitet for å trene opp forståelse av programmering og koding, og gir barna en fantastisk mestringsfølelse.

En annen dimensjon av det er viljen til å støtte og hjelpe hverandre, og ta imot hjelp og tips fra venner.

Som voksen er det veldig givende å observere barnas forståelse av koding, og se når de lyser opp og plutselig forstår hva det handler om.

 

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

Vi har gjennomført to trafikkuker. Det har vært fellessamlinger med trafikktema, vi har laget sykkelløyper ute, med kjøreretning og trafikkregler, Barna har gjort oppgaver med tegning og fargelegging, og ikke minst har vi hatt fokus på trafikk når vi har gått på turer i nærmiljøet. Dette er noe vi fortsetter med gjennom hele året.

Takk for at dere foreldre er gode forbilder for egne og andres barn i trafikken!

 

 

Kosthold i Søråsen/Månedens mat

Vi er i gang med rundstykker to ganger i uka. Barna er med å rulle ut rundstykkene en gang i uka, og synes de er kjempegode.

Vi høstet alle gulrøttene våre, og vasket dem godt. Til lunsj lagde vi gulrotsuppe med krutonger og flatbrød. Det var veldig populært. .

Vi har

 også hatt temamat «Mat på bål» ,og i den anledning lært barna om branværn og bålvett i naturen.

På bålet lagde vi laksewok i bålpanna. Vi hadde gulrøtter, brokkoli, sukkererter, fullkornspasta, og laksefilet, stekt i smør. Alle som ville fikk ha på sweet chilisaus. Maten var populær, og mange ville ha to porsjoner. Til dessert ble det grillet banan med smeltet sjokolade i aluminiumsfolie. Veldig godt!

 

O K T O B E R

 

Sosial kompetanse «Empati og rolletaking»

Neste temasamling skal handle om følelsene «Redd og lei seg», og vi skal følge opp i hverdagen med programmet «Grønne tanker, glade barn» som handler om følelseshåndtering.

De vanskelige følelsene (røde) er normalt og bra og ha, men barna skal lære å komme ut av det på en god måte, slik at de ikke blir forsterket. Det er naturlig å være redd, og noen ganger er det også nyttig. Men barna skal lære seg hjelpetanker for å bli mindre redd, slik at ikke følelsene blir forsterket til å bli alvorlige som angst.

Mange barn er også lei seg innimellom. De grønne hjelpetankene kan bidra til at barna kommer seg ut av det, og er mindre lei seg.

Vi snakker om grader av følelsene med barna; noen ganger er man litt trist eller engstelig, mens ande ganger er man helt knust eller redd.

 

Fagområde «Kropp, bevegelse, mat og helse»

I oktober skal vi lære enda mer om kroppen og hvordan den fungerer.

Vilde har et prosjekt i utdannelsen sin om bevegelsesglede som gjør at vi skal ha mange aktiviteter og opplegg som skal få alle barna til å oppleve glede ved å bruke kroppen sin hver eneste dag.

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn

Vi deltar i FORUT sin barneaksjon der vi følger Biswas fra Nepal og lærer mer om kuluren der, hvordan de lever, og hvilke utfordringer Biswas og hans venner og familie har.

Forut sitt opplegg  er tilpasset barnehagebarn. Vi har fått tilsendt plakater, fortellinger, veiledningshefte med oppskrifter og musikk.

Vi skal avslutte med en salgsutstilling, der barna lager noe dere foreldre kan kjøpe, i en innsamlingsaksjon.  Mer informasjon kommer når vi er godt igang med Forutaksjonen.

 

Kosthold i Søråsen/Månedens mat

I forbindelse med FORUT har vi planer om å lage mat fra Nepal, og bli kjent med smaker fra den delen av verden.

 

 

I N F O R M A S J O N (følg med I kalender på MyKid for datoer)

 

Nytt barn:

Frida, lillesøsteren til Finn, starer på Trollstua i oktober. Vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med henne.

 

Studenter:

I uke 41 kommer det to studenter på Trollstua. Disse går 1. året på Barnehagelærerutdanningen på OsloMet. Studentene blir i 4 uker nå, og kommer tilbake etter jul. Studenter fra OsloMet har gyldig politiattest og signerer taushetserklæring slik som oss andre ansatte. Vi håper dere tar godt imot dem.

 

Skummelfest:

I oktober lager vi skummelfest på Trollstua, etter ønske fra barna. Barna kan kle seg ut hvis de vil. De får også tilbud om ansiktsmaling på avdelingen.

(Unngå skumle heldekkende masker, da dette kan bli for mye for de aller minste)

Vi spiser skummel mat og gjør skumle aktiviteter

 

Søråsen barnehage 32 år, 1. november

Tradisjon tro feirer vi barnehagen sin bursdag med barna. Det blir bursdagsleker på hele huset (Møt opp i tide før 9.30 denne dagen)

Årets underholdning er at Oslo Reptilpark kommer med noen av sine dyr. Det blir fortellinger og underholdning, og barna som vil (tør?) får hilse på dyrene på nært hold.

Reptilparken er her fra kl. 10-11.30

Til lunsj spiser vi pølser, is og frukt

 

Planleggingsdag:

Vi minner om at barnehagen er stengt fredag 28. oktober pga planleggingsdag

 

Kunstutstilling/FORUT innsamlingsaksjon

Mandag 24. oktober fra kl. 15.30-17.00 har vi kunstutstilling og servering

Det blir salg av barnas kunst og noe å spise/drikke. Betales på Vipps til Forut.