Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
OKTOBER

Månedsskriv 

Måneden som gikk

Tusen takk for godt oppmøte på foreldremøte og gode tilbakemeldinger underveis. Det kommer et referat på MyKid for de som ikke var tilstede.

September har vært en fin måned med mye lek både inne og ute. Småbarnsgruppa har etablert seg som en fin gruppe. Småbarna har blitt godt kjent med hverandre og de voksne på de andre avdelingene. På «valg» kan store barn velge å gå på besøk på andre avdelinger og leke der med venner eller med leker som vi ikke har på Regnbuen. Vi voksne har tatt med oss mindre grupper med barn rundt på de andre avdelingene. I oktober vil vi jobbe mer med å ta med oss mindre grupper på de andre avdelingene. Denne måneden begynte vi med aldersdelte grupper, hver onsdag fra 9:30 til 11:30. Vi ser at barna viser glede for å få være med andre som man ikke kjenner så godt fra før og det bygges nye vennskaps bånd blant barna.

Sosial kompetanse: Empati og rolletaking

Temasamling i september handlet om følelsene GLAD og SINT. Vi har snakket om følelser i samlingsstundene. Vi har prøvd å mime følelser for hverandre. Vi har snakket om at alle følelser er gode, og at det er lov å være sint. Barna har vært veldig ivrige i diskusjonen om hvordan man kan hjelpe hverandre når man er sint og vi har snakket om de tankene som hjelper oss (de grønne tankene) og de tankene som gjør det verre for oss (de røde tankene). Flere av barna sa at vi må trøste hverandre og gi tilbake lekene man har tatt. Vi har tegnet glade og sinte ansikter.

Vi jobber mye med å dele ting med hverandre. Vilde og Olivia satt og tegnet ved bordet, det oppsto en uenighet blant dem om den rosa fargeblyanten, begge jentene trengte den. Inga (voksen) sa: Husker dere at vi må dele og vente på tur? Vilde ga den rosa fargen til Olivia. Olivia smilte til Vilde og sa: Vilde, nå delte vi, vi klarte det!

Fagområdet Kropp, bevegelse, mat og helse

Vi har snakket mye om hvordan man vasker hender og hvorfor det er viktig å vaske hendene. Vi har sunget vaske hender sangen:

HÅNDVASKSANG

Mel.: Fader Jakob

Vaske hender

Mine venner

Såpe på, såpe på

Hendene blir rene

Neglene blir pene

Skrubb og skyll

Skrubb og skyll

I samlingsstundene har vi sunget og lekt ulike bevegelser. Vi synger «hode, skulder, kne og tå» og «hode, skulder, mage, lår og rumpa går». Vi har hatt disco og danseleken. Vi har snakket om og smakt på forskjellige grønnsaker.  Vi har snakket om hvilke grønnsaker vi kjenner til, hvor de vokser og hva vi kan lage av dem.  Grønnsaker vi har servert har vært kålrot, søtpotet, nypotet, pepperrot, gulrot, blomkål, agurk og sukkererter.  Vi smakte på det rått og stekt/ovnsbakt og vi serverte det sammen med litt dipp.

Fagområdet natur, miljø og teknologi

Årstid: Vi har snakket og sett en del om det som skjer med naturen ute. Hva som skjer med trærne, blomster, dyr og småkryp. Vi har sett at det er mye mindre blomster rundt barnehagen, blader faller fra tærne og det er mye mer regn. Noen av barna sa: Det er høst, fordi at vi må gå med regntøy nesten hver dag. Vi har sunget sanger om høst «Høsten kommer …»  Vi har også lekt ved å riste på trærne for så å prøve å fange blader som faller.

Bærekraftig utvikling: Vi har øvd på å tegne på hele arket. Vi har øvd på å sortere papp. Det er ikke alltid lett å huske sortering. Vi kommer til å fortsett i oktober om sortering og bruk av ark.

Fagområdet nærmiljø og samfunn

I september hadde vi trafikk uker. Dette var to uker der vi fokuserte ekstra på trafikk og trafikkregler. Vi har hatt turer i trafikken, tegnet ting fra trafikken, lekt trafikk, lært om trafikk og snakket om trafikk. Det var to morsomme uker og vi ser at barna har hatt med seg mye inn i leken i ukene etter dette også.

Ole satt små stoler etter hverandre, mens Olav og Alfred sto og så på. Ole satt seg i den første stolen, Alfred så på Olav og sa: skal vi kjøre buss sammen med Ole? Alle tre gutter satt i «bussen» og kjørte til brannstasjon, etterpå til politi. Etter liten stund ble stoltoget til fly og vannskuter.

Mat i september: mat på bål.

Vi har hatt mat på bål og denne gangen hadde vi laks med grønnsaker og fullkornspasta. Barna har kutet grønnsaker, laks og hjulpet i hele prosessen. Flere av barna viste morsomme ansikts uttrykk når de delte laks, det var rart å røre på laksen og de luktet på hendene sine. Grønnsaker og laks blandet vi med olje, pepper og salt. Vi delte det porsjonsvis i folien og stekte det på bål - pannen, som dere kan se på bildene. 

Alt ble spist opp, noen av barna spurte om en til porsjon og det fikk de.

Oktober

Sosial kompetanse «Empati og rolletaking»

Vi skal fokusere på følelsene lei seg og redd. Målet er at barna skal lære å gjenkjenne når andre er lei seg/redde. Hva kan vi gjøre for å bli mindre redd eller mindre trist? Hvordan kan vi hjelpe hverandre, trøste og vise omsorg for seg selv og andre.

Vi skal øve på å gjenkjenne redsel og at man kan bli redd selv om situasjonen ikke er farlig. De skal lære at noen tanker forsterker redsel og engstelse, og hva de kan gjøre for å bli mindre redd for det som ikke er farlig.

Fagområdet «Kropp, bevegelse, mat og helse»

I oktober fortsetter vi til å snakke mer om kroppen. Vi skal snakke om bakterier og vi skal jobbe mer med god håndhygiene. Vi skal bruke bøker om kropp og vi skal utfordre små kropper ute i naturen.

Fagområdet «Natur, miljø og teknologi»

Årstid tema Høst: Vi skal følge på trær rundt barnehagen – hva skjer med dem? Hva gjør dyr på høsten?

Naturfenomen tema Vann: Vi skal leke med vann, snakke om vann. Hvem trenger vann? Hva skjer uten vann?

Bærekraftig utvikling tema Matproduksjon: Hvor kommer maten fra før butikken? Delta i matlaging og lære om opprinnelsen.

Fagområdet «Nærmiljø og samfunn»

Turer i nærmiljøet for å styrke barnas tilhørighet og trygghet til området med fokus på trafikkregler.

Denne måneden kommer vi til å jobbe med Forut barneaksjonene som handler om å bli kjent med andre kulturer og levesett i verden.  I år handler det om barn i Katmandu, Nepal og vårt arbeid vil ende med en kunstutstilling for barn og foreldre. (Se dato lenger ned)

Hvis du vil lese mer om FORUT og barneaksjonen kan du klikke deg inn her: https://forut.no/barneaksjonen/

Mat i oktober: Bålmat

Vi har allerede laget mat på bål. Tips til dere foreldre: lag kveldsmat eller middag på bål og ikke glem å la barna få være med i hele prosessen.

Planleggingsdag

Fredag 28. oktober er barnehagen stengt.

Barnehagens bursdag

1.november fyller Søråsen barnehage 32 år og vi feirer med barna med bursdagssamling og vi får besøk fra Reptilparken i Oslo.

Forut barneaksjonen

Mandag 24.oktober Forut barneaksjon kunstutstilling for foreldre fra 15:30 – 17:00. Mer info kommer.