Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Oktober

Månedsskriv

Måneden som gikk
I september ønsket vi Lilli (Musehullet) og Hedda? (Smørøyet) velkommen til Småbarnsgruppa. De har blitt tatt godt i mot av de andre barna.


Vi begynner å få mye god lek ute. De fleste tør nå å bevege seg vekk fra ”sine” voksne og utforske leker og omgivelser på egen hånd.



Vi voksne følger med og tilbyr assistanse hvis de trenger hjelp til å komme seg til toppen av sklia, hvis sykkelen har satt seg fast eller det rett og slett blir for utrygt å komme ned et sted det var lett å komme opp… Vi ser at de yngste barna generelt foretrekker ”sine” voksne, men arbeidet med å få gode relasjoner til barna fra andre avdelinger har ført til at flere nå både vil leke med, og lar seg trøste av voksne fra en annen avdeling, og har funnet seg sine favoritter…

Hedda (1) har blitt trygg på de voksne på Smørøyet og de andre ansatte på småbarnsgruppa begynner å få stadig flere smil. En dag Smørøyet har møte er det Anne som tar henne opp, ”yess” ingen tårer og sure miner tenker hun for seg selv.   Litt senere kommer Julia fra Trollstua inn døra, Hedda strekker armene frem og sklir fornøyd over i Julias armer

Inne har vi begynt å ta i bruk puterommet på Smørøyet noen dager i uka. Kroppslig lek er viktig fordi det er gjennom ulike bevegelser de blir kjent med og trygg på kroppen sin. Og ikke minst: barna storkoser seg når de hopper, ruller, balanserer og klatrer i ribbeveggen. I tillegg skaper dette også mer ro for barna som er igjen på Regnbuen.



Denne måneden har vi også tatt frem kasser med riskorn som barna elsker å leke med. Vi heller lang og tykk stråle, fyller lite og mye, kjenner og smaker… (barna lærer fort at ukokt ris ikke er så godt...)



Hva gjør du Ask? Først så fyllet jeg den! Så hellet jeg den ut!

I samlingene har vi hatt eventyr med konkreter/figurer som ”Bukkene Bruse, Gullhår og de tre bjørnene og ”Lille larven aldri mett”. Sang- og regleposen og barnesanger med tegn til tale er fortsatt populært. Vi har også kommet i gang med musikksamlinger der vi danser og synger til BlimE!-dansen 2022 og andre kropps- og bevegelsessanger.



I tillegg til at barna har stor glede av samlingene er bakgrunnen å skape fellesskap i gruppa, utvikle språket og å følge med på/delta i en aktivitet.

Sosial kompetanse
I september var det å sette ord på og gjenkjenne følelsene glad og sint som var tema. Vi beskriver følelsene barna har med for eksempel å si. ” Jeg ser at du ble sint når Petter tok fra deg bilen…” eller ”, ”Her var det to glade barn, hva er det dere ler av?”

Videre ser vi fortsatt mye omtanke barna imellom.



Fagområder
I september har vi lagt ekstra vekt på fagområdet ”Kropp, bevegelse, mat og helse”. Blant annet ved å ta i bruk puterommet, bruke klatrestativet mye og ha minirøris-samlinger. Videre har vi plukket gulrøtter som noen av barna hadde vært med å så, vi har sjekket ut hvordan det går med tomatene til Trollstua og vi har hatt smaksstund med frukt og grønt. Ingen tvil om at  sitronen var sur…




Fagområdet ”nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi” vektlegges hele året enten det er å følge med på naturen inne i barnehagen eller på turdagen vår på onsdager. I september har vi gått ut porten, inn på stien til fotballbanen og videre bortover til vi kommer til noen fine stubber og tømmerstokker. Vi øver på å gå i samlet flokk, alltid ha en voksen foran og en bak og ellers der det trengs. Det er ikke alltid så lett… Vi legger vekt på å stoppe ofte, bruke god tid og undersøke alt det spennende vi ser, enten det er store steiner å hoppe fra, stubber å klatre på eller spennende småkryp.



Oktober

Sosial kompetanse
Temaet innen sosial kompetanse er å gjenkjenne når andre er lei seg/redde.
Igjen vil vi sette ord på følelsene, snakke om hvorfor de kommer og å vise hvordan man kan trøste hverandre.

Fagområder
I oktober fortsetter vi å legge ekstra vekt på fagområdet ”Kropp, bevegelse, mat og helse”. Vi fortsetter å oppmuntre til å tørre stadig litt mer enten det er å slippe en hånd når man går eller å gå på klatrestativet. Vi fortsetter å benytte puterommet, og skal prøve å få med oss de som kan rekke en liten tur selv om de sover det meste av innetiden.

Vi vil fortsatt ha turdag på onsdager der vi er tilbake til lunsj hvis ikke det gis beskjed om noe annet (fagområder: ”nærmiljø og samfunn” og ”Natur miljø og teknologi”). Denne måneden skal vi utvide turen til en liten runde. Noe kjent og noe nytt!


Uka på småbarnsgruppa i oktober

Mandag
Utelek, innelek på Regnbuen og andre avdelinger, samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger

Tirsdag
Utelek, innelek på Regnbuen og andre avdelinger, samling med BlimE-dans og andre kropps- og bevegelsessanger

Onsdag = TURDAG – Oppmøte senest 9.30
Turdag (tilbake til lunsj), innelek og samling med eventyr med konkreter og tegn-til-tale-sanger

Torsdag
Utelek, innelek på Regnbuen og andre avdelinger, samling med BlimE-dans og andre kropps- og bevegelsessanger

Fredag
Avdelingsdag (evt. innelek og samling med rim/sangpose).