Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
August 2022

Månedsskriv 
 Barnehageåret 2022-2023

Vi ønsker alle nye og gamle barn og foreldre velkommen til et nytt barnehageår på Musehullet. Vi håper dere alle har hatt en fin sommer og noen fine feriedager.

Vi får i år fem nye barn, og tre nye familier som vi ser fram til å bli kjent med. Ta de vel imot.

Barnegruppa dette året:

5 maxibarn født 2017 (en ny)
4 barn født 2018
4 barn født 2019 (to nye)
2 barn født 2020
2 barn født 2021 (to nye) – på Småbarnsgruppa

De voksne på Musehullet: Line, Martin, Marianne og Ann-Mari (50%). Line fortsetter på Småbarnsgruppa. Marianne vil være på Maxigruppa.
Ann-Mari jobber frem til og med 7 oktober, da går hun av med pensjon.
Axel begynner å jobbe på Musehullet mandag 26 september. Han har jobbet i mange år på Regnbuen, så han er godt kjent med barna.

Tilvenning
Denne første tiden vil vi bruke god tid på å bli kjent med de nye barna. Samtidig er det «gamle» barn som ofte trenger litt tid til å komme i gang igjen etter sommerferien. Vi vil ha fokus på lek og samspill slik at barna skal bli godt kjent med hverandre og få en god relasjon til oss voksne. Dette tar vi i et rolig tempo og etter barnas ønsker og behov. Det viktigste nå er å bli trygg i gruppa. Vi vil følge våre faste rutiner med samlingsstund, måltider og hvilestund for å skape forutsigbarhet for barna, som igjen skaper trygghet.
I tilvenningsperioden vil vi være mye ute. Vi vil ha mindre grupper med barn sammen inne eller ute. Dette for at de nye barna gradvis skal få bli kjent med alle barna og oss voksne.



Foreldresamarbeid 
Vi ønsker å gi dere best mulig informasjon om barnas dag i møte med dere på morgenen eller ettermiddagen. Det er ulikt hva hver enkelt av dere har behov for av informasjon, og vi prøver å tilpasse oss dette så godt vi kan. Det er viktig at dere gir oss den informasjon vi trenger å vite, for å møte ditt barn best mulig. Enten du er ny på Musehullet eller har vært her en stund, kan det dukke opp ting du har behov for å snakke om. Vi har lav terskel for en ekstra samtale. Ta kontakt med Marianne hvis du har behov for en prat.

Det blir utviklingssamtaler i september/oktober. Nye barn(foreldre) får en liten oppstartsamtale i tilvenningsperioden.

August
I august vil vi være sammen på avdelingen, samtidig vil det være lek og aktiviteter i mindre grupper tilpasset barnas alder. Noen barn vil være inne, mens andre barn vil være ute. Og så bytter vi på. Vi vil også bruke området utenfor gjerdet til små turer i mindre og større grupper.


Sosial kompetanse/temaarbeidet
Vi har spesielt fokus på positive sosiale handlinger i august. Det vil si at barna blant annet skal hjelpe hverandre, dele med hverandre og inkludere hverandre i lek. Vi har ekstra fokus på å inkludere de nye barna i lek og aktivitet. Vi gir positive tilbakemeldinger til barna når de tar kontakt med hverandre på en god måte, tar hverandre med i leken, hjelper og trøster hverandre. Vi
voksne er tilstede og veileder barna i lek og aktiviteter.


Tips til oppfølging hjemme:
Snakk gjerne med barna om hvordan andre barn har det, og ikke bare hvordan de selv har hatt det i barnehagen. Hvordan har vennene dine det i barnehagen? Har alle noen å leke med? Er det noe hyggelig du gjør, slik at vennene dine har det bra? Hvordan er du en god venn?

Det er også en fin ting å se på bildene vi legger ut på MyKid sammen med barna, og vie oppmerksomhet til alle barna som er avbildet, og ikke bare eget barn. Dette vil gi dere foreldre et større innblikk i barnas vennskap og relasjoner.

Tema
Vi fortsetter med temasamlinger, hvor de voksne dramatiserer små historier for alle barna ca en gang i måneden. Disse historiene inneholder små dilemmaer som barna kan kjenne seg igjen i. Dilemmaene danner utgangspunkt for samtaler, oppfølging og veiledning i hverdagen. I år tar vi utgangspunkt i fortellingene om «Bamse verdens sterkeste bjørn» i temasamlingene våre.

 

Fagområdene
Vi har laget et årshjul over hvordan vi jobber med barnehagens fagområder. Vi har en progresjonsplan for hva vi tenker barna skal erfare og lære gjennom fagene.  Denne finner du på hjemmesiden under Læring i Søråsen, og i årsplanen. I månedsskrivene fremover vil vi skrive om hva vi skal ha fokus på i måneden som kommer.

Informasjon på nettsiden og i MyKid
En gang i måneden legger vi ut månedsskrivet for Musehullet på barnehagens nettside www.soraasen.no med planer og informasjon. Dere kan trykke «abonner på nyheter» i rubrikken til høyre på første siden på nettsiden, og velge Musehullet og eventuelt Småbarnsgruppa, Maxigruppa osv. Abonnementet varer hele barnehageåret, men må fornyes hver august.

I menyen til venstre finner du mye informasjon. Her ligger blant annet informasjon om «Viktige datoer» for dette barnehageåret. Denne informasjonen på venstre side er generell, og oppdateres sjelden.

I menyen øverst til høyre finner du informasjon som blir oppdatert månedlig.

Musehullet: månedsskriv oppdateres den 1. i hver måned.

Småbarnsgruppa: månedsskriv oppdateres den 1. i hver måned (for dere som har barn under 3 år)

Maxigruppa: månedsskriv oppdateres annenhver måned (for dere som har 5 åringer)

Under "Læring i Søråsen" på nettsiden, sosial kompetanse, kan du lese referater med bilder fra temasamlingene. Disse oppdateres etter hver temasamling ca en gang pr. måned.

Progresjonsplanene som sier noe om hva vi legger vekt på i barns læring av fagområdene ligger under fagområdene

Det er viktig for oss at dere foreldre leser avdelingens månedsskriv. Her skriver vi om hva barna har opplevd og lært i måneden som gikk, samt nye planer og læringsmål for måneden som kommer.


De samme skrivene publiseres også under nyhetsbrev i appen «MyKid» hver måned.

MyKid 
I kalenderen i MyKid kan dere følge med på arrangementer som turer, bursdager og annet. Kalenderen blir oppdatert i forkant av hver uke. Vi anbefaler alle, både mor og far, å abonnere på nyhetsmail på denne nettsiden, og følge med på kalenderen i MyKid.
Det er mulig å abonnere på kalenderen i MyKid, slik at denne synkroniserer med din egen kalender på din enhet.

Vi legger ut bilder daglig i MyKid. Vi vurderer alle bilder, før vi legger de ut.
Når vi legger ut bilder har vi fokus på å beskrive og synliggjøre det barna holder på med og lærer. Så det er ikke alltid det er bilde av alle barna hver dag, men at det er bilder som beskriver en situasjon.

Levering og henting
Vi minner om at det er viktig å ta kontakt med personalet når du leverer og henter barna. Vi registrerer inn barna i MyKid når de kommer og går, slik at vi alltid har oversikt over hvor mange barn som er tilstede.

Dersom barnet kommer senere enn 9.30, er syk eller tar fri er det fint om dere gir beskjed innen kl. 9.00 samme dag i MyKid.
NB: Bruk «Dagspåminnelser» og ikke «send melding» da vi ikke bruker sms-tjenesten i MyKid.

Vi minner også om at det er viktig å lukke ytterdører og porter når dere kommer og går.


Småbarnsgruppa
I begynnelsen av september vil vi starte opp med Småbarnsgruppa med barna samlet fra alle avdelingene med sine faste voksne. Småbarnsgruppa samles ute hver dag kl. 9.30-11. De vil være inne på Regnbuen etter formiddagsmaten og soving, frem til 14.30.

 
Valg, lek og grupper
De store barna (over 3 år) kan fra begynnelsen av september velge å gå rundt på de andre avdelingene for lek og aktivitet. I forkant vil de store barna på Musehullet gå sammen to dager på hver av de andre avdelingene, for å bli kjent med lekene og aktivitetene som er der. Dette vil det komme informasjon om i MyKid. Det er nok noen av de barna som har gått i barnehagen en stund, som vil gå på andre avdelinger nå, men da finner vi ut om det passer i forhold til tilvenningen på de enkelte avdelingene.

Maxigruppa vil starte opp i begynnelsen av september en dag i uken. Mer informasjon kommer.
Aldersdelte grupper på tvers av avdelingene for 4 og 3 åringene vil være samme dag som Maxigruppa. De vil være i sin gruppe med faste voksne.

 

Sykdom
Syke barn holdes hjemme. Etter oppkast/diarè holdes barna hjemme i 48 timer etter symptomer. Dette for å hindre spredning av smitte.

Ved annen sykdom; se an almenntilstanden, og hold barna hjemme til de er i form nok til en aktiv dag inne og ute.

 

Bursdagsfeiringer
Barnet som har bursdag feirer vi med krone, bursdagssamling og sang i barnehagen, og dere kan ta med f.eks. is/kake eller fruktfat hjemmefra. Barna får en liten bursdagsbok med hyggelige hilsener fra barna på avdelingen.

Bursdagsfeiring på ettermiddag/helg står dere fritt til å arrangere på egenhånd. Vi minner om at invitasjoner ikke deles ut i barnehagen. Spør gjerne dersom dere er usikre på hvem som bør inviteres, slik at ingen føler seg utestengt.

Noen ønsker å invitere hele avdelingen med personal hjem på dagtid. Gi beskjed i god tid, så finner vi en dag som passer.

NB Vi minner om planleggingsdager torsdag 18 og fredag 19 august. Barnehagen er stengt.