Birkenesveien 26e 4647 Brennåsen
Telefon: 90264050 Send oss e-post
Redaktør: Martha M. Finsådal
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Påskesamling er en koselig Bjørnungen-tradisjon, og fredag 12.april var det tid for årets versjon, da hele barnehagen var samlet rundt scenen på kjøkkenet. Merete, for anledningen pyntet med påskeharehårbøyle, hadde ansvar for å lede årets show. Hun startet med reglen om Lille Trille, som er et egg, og som satt på hylle og ramlet ned. Heldigvis var lille trille et plast egg, og spratt opp igjen da han datt...andre gangen gikk det ikke så bra, da Lille Trille, til barnas forskrekkelse, viste seg å være et ekte egg som faktisk gikk i knas.. Etter dette var det avdelingenes tur til å opp på scenen og opptre.

Onsdag 3. og Torsdag 4. april var kjøkkenet i barnehagen «rigget» for påskeverksted, der det på alle bordene var lagt frem masse papir, sakser, lim, maling, egg, kuler- og mye mer, hovedsakelig i det vi tenker er påskefarger. Vi brukte ellers samme «modell» som til juleverkstedet og påskeverkstedet i fjor, der barna kommer inn i små grupper (2-4 barn) med en voksen. Barna blir som sagt, presentert for et bredt utvalg materialet som de, slik rammeplanen sier det, kan utforske, de får være aktive og de får skape egne kunstneriske uttrykk- og den voksnes rolle er å støtte opp om dette. Det er også opp til barna hvor lenge de vil være i «verkstedet», noen kan holde på i timer, og får da lov til det- andre er ferdig etter 5 minutter, eller ønsker ikke å lage noe i det hele tatt, det er også helt ok, dette handler om barnas rett til medvirkning.

Onsdag 20.mars dro barna fra Bjørneklubben til vitensenteret i Kristiansand. Dette var en dag barna hadde gledet seg veldig til og for en flott dag det ble!:-) Dagen på vitensenteret startet med at vi hadde et opplegg hvor vi, med forsker-frakker og vernebriller, ble vist/fikk testet ut forskjellige eksperimenter.

Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert 21. februar hvert år siden 2000. Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet, samt øke forståelse, toleranse og dialog angående språklige og kulturelle tradisjoner.I Bjørnungen har markeringen av denne dagen blitt en fast tradisjon, men i og med at datoen i år falt midt i vinterferien, da vi vet at en del barn vil ha fri fra barnehagen, valgte vi å markere dagen litt på forskudd den 15.februar slik at flest mulig skulle få det med seg. I år tok vi utgangspunkt i boka "Den lille larven aldrimett". På forhånd hadde barna fått høre fortellingen lest på norsk, og på morsmålsdagen fikk vi hjelp av mange velvillige foreldre som kom og leste boka på kirundi, fransk, serbisk, rumensk, polsk, albansk, bosnisk og swahili. Fordelt på til sammen 10 ulike stasjoner, der det også var en stasjon med sang, og en stasjon der det via projektor ble vist en film om larven med engelsk tale .

Tirsdag 5.februar var det "VM" på ski her i Bjørnungen. Det ble ordnet i hui og hast, og med kort varsel, for sørlandsvinter er en ustabil ting, så da værmeldingene viste at denne dagen skulle bli solfylt, men etterfølges av en rekke med regnværsdager, da måtte vi benytte sjansen når vi kunne. Mange av barna på Isbjørn og Koala stilte med ski, og med startnummer på brystet, fikk de nok et ekstra gir i løypa.

Hovedopptaket til barnehagene fra høsten 2019 har søknadsfrist 1.mars.  Songdalen kommune har samordnet opptak for alle barnehagene, både private og kommunale. Det søkes elektronisk om barnehageplass.

I statsbudsjettet for 2019 er maksprisen foreslått endret til kr. 2990 fra 01.01.19, og endres til kr. 3040 fra 01.08.19. Endelig sats vil vedtas av stortinget i desember 2018.Regjeringen viderefører det nasjonale kravet til redusert foreldrebetaling og ordningen med gratis kjernetid for tre-, fire- og femåringer i familier med lav inntekt. Fra 01.08.19 er det foreslått at ordningen også skal gjelde for 2-åringer.

Man trenger ikke dra så langt for å få en fin telttur. Det var en spent gjeng med Bjørneklubb-barn som kom på rad og rekke med sovepose under armen inn i gymsalen, der teltet sto klart, der var "leirbål", fuglekvitter, skogen og elva var rett ved. På turen klatret vi i "fjellet" (ribbevegg), fisket og lagde pizza. Litt ekstra utfordring ble det da strømmen gikk, for hvordan skulle vi få stekt pizza... Bålpannen ble fyrt opp i en fei i plaskregnet, så ble de stekt etter beste evne der.

Regjeringen har vedtatt nye nasjonale maksimalsatser fra 01.01.18, kr. 2910,- per mnd.   Foreldrebetalingen skal utgjøre 6 % av husholdningens samlede skattepliktige person- og kapitalinntekt. Regjeringen har vedtatt 20 timer gratis kjernetid/oppholdstid per uke for 3-, 4- og 5-åringer for husholdninger med lav inntekt. (Fra 01.08.2018 gjelder dette for barn født i 2013, 2014 og 2015)   Familier med lav inntekt kan søke om:   Redusert foreldrebetaling: dersom husstandens samlede brutto årsinntekt er under kr. 533500,-

Barnehagedagen markeres hvert år, og det er utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager som sammen står bak markeringen. Målet er å synliggjøre litt av hva barna får oppleve, erfare og lære i barnehagen. I år var temaet arbeid med Kunst, kultur og kreativitet under slagordet "La meg skape !" Dette er et viktig område fordi barna trenger å få erfare at deres initiativ og tanker kan føre til utvikling av noe helt nytt. Gjennom kunst og håndverk , som både er kreativt og praktisk, kan man knytte sammen kulturarv, tradisjoner og nyskaping.