Birkenesveien 26e 4647 Brennåsen
oktober 2021
mtotfls
01020304050607

I uke 37 og uke 38 markerte vi brannvernuke. I disse ukene har leken på særlig de største avdelingene handlet om brann, barna har slukket branner med brannslukkingsapparater (lagd av vannslange og rødmalte flasker), kjørt brannbiler som de selv har lagd av pappesker, fargelagt tegninger med brannbiler og brannkonstabler, sunget på sanger om temaet og særlig har denne sangen vært populær:

(Mel: Hvis dine ører henger ned) En brann er ikke tull, du må ringe 1-1-0
Har du fått en tyv på do Må du ringe 1-1-2
Har du veldig vondt et sted Må du ringe 1-1-3
Det er lett å huske det !

Årsplanen for dette barnehageåret finner dere om dere går inn på "Meny", og så velger vedtekter og planer der. Planen legges ut med forbehold, da den skal godkjennes i første samarbeidsutvalgsmøte nå i høst.

Hei og velkommen til nye barnehageforeldre,

Vi ønsker kort å informere om Foreldreutvalget for barnehagene i Kristiansand: Foreldreutvalget for barnehagene i Kristiansand (FUB) arbeider med å sikre et godt samarbeid mellom hjem og barnehage og sikre at foreldres og barns stemme blir hørt.  Gjennom informasjon og veiledning overfor foreldre og barnehager skal vi styrke foreldreengasjementet og foreldreinnflytelsen.

Vi er et viktig interesse- og meningsfellesskap for foreldrene på tvers av alle barnehagene i Kristiansand i prinsipielle og større saker som brukerundersøkelser, barnehageplaner, høringer, politiske vedtak osv.
Foreldre skal jf. Barnehagelovens § 1 og 4, ha mulighet til å påvirke beslutninger som berører barna deres i barnehagen. Dette kan gjøres via direkte kontakt med ledelsen i barnehagen, via foreldrerådet eller samarbeidsutvalget/arbeidsutvalget, eller gjennom Foreldreutvalget for barnehagene i Kristiansand.

Høsten 2021 vil følgende datoer være satt av til planleggingsdager :

*Mandag 30. august

*Fredag 22.oktober

Barnehagen vil da være stengt.

Språk er sammen med lek, Bjørnungens største satsningsområde. Fra 2017-2020 hadde vi et eget prosjekt drevet med midler fra fylkesmannen knyttet til dette. Prosjektet var særlig rettet mot to/flerspråklige barn- der man benyttet dialogisk lesing som metode for å styrke ordforrådet  og språkforståelsen hos barna, samtidig som man ønsket at denne typen medlesning/samtale rundt boken skulle skape leseglede hos barna, noe som igjen gir en positiv virkning inn i barnas skolegang.

Dette barnehageåret har vi jobbet mye med å videreføre dette arbeidet og med å gi alle barna et tilbud med dialogisk lesing i små og faste lesegrupper minimum 2 ganger i uken. Dette fordi vi så at barna som deltok i prosjektet fikk en tydelig økt språklig bevissthet og nysgjerrighet på språk på en annen måte enn før. De fikk også dypere forståelse av ordene, samt større variasjon og kompleksitet i språket de bruker.

Barnehagedagen-  i år med tittelen "Små steg for kloden", ble markert ved at vi arrangerte formingsverksted på kjøkkener med utgangspunkt i gjenbruk. Det har vært fantastisk å være med på disse dagene- og oppleve skaperglede, kreativitet, undring og utforskning. Noen er fornøyd når de har laget en ting, og vil heller leke- andre kan holdt på med dette hele dagen- for noen handler det mest om å utforske, blande nye farger- og hva skjer om jeg blander malingen og limet sammen ? Noen brukte bildene med eksempler flittig til å få ideer, lete seg frem til det de trengte av utstyr og materiale, mens andre er fulle av egne ideer, og vet akkurat hva de vil lage. Det ble romraketter, racerbiler, roboter og mye annet. Først og fremst har vi kost oss i prosessen, hatt gode samtaler der begreper om farger, form, størrelse og antall kommer naturlig inn. Nå henger/står det meste av det som ble laget i vinduer både på fremside og baksiden av barnehagen, ta gjerne en titt rundt.

Referat fra møtet i samarbeidsutvalget 09.11.20 finner dere om dere går inn på meny-fanen og velger samarbeidsutvalget der.

Når kan barnet gå i barnehagen, og når må det være hjemme ? Det er vanskelig vurdering både for foreldre og ansatte. FHI har laget en plakat med flytskjema på flere språk for å gjøre det litt lettere- se linken under :

Når skal syke barn holdes hjemme fra barnehagen ?

"Miljøet i barnehager og skoler skal være slik at det fremmer barnas helse, trivsel, gode sosiale og miljømessige forhold og forebygger sykdom og skade.

"Barnehager skal på eget initiativ gi melding til Miljørettet helsevern (tilsynsmyndigheten) dersom det oppstår forhold som kan ha negativ innvirkning på barnas helse. Eksempler på slike forhold kan være store vannlekkasjer, vedvarende problemer med inneklima/ventilasjon, alvorlige skader/hendelser, eksterne forhold som barnehagen selv ikke er ansvarlig for, f.eks. støyende anleggsarbeider på nabotomten og liknende.

Dere foresatte har også anledning til å klage på det psykososiale eller fysiske miljøet ved barnehagen. Da kan man kontakte Miljørettet helsevern . På kommunens nesttsider om "Miljø og helse i skoler og barnehager"  kan dere lese mer om dette. Gå inn på linken under

Mvh Martha M.Finsådal (Assisterende styrer)

I  forbindelse med brannvern-uken, som er i uke 38, vil vi denne og neste uke ha  brann og brannvern som  tema her i barnehagen (Særlig med de store barna)

Da snakker vi om hva som er viktig å tenke på for å unngå brann, og hva som er lurt å gjøre om brann oppstår .Vanligvis arrangeres det Åpen brannstasjon helgen i uke 38, der man kan ta med barna og besøke brannstasjonen. På grunn av Koronasituasjonen vil ikke dette arrangeres i år, i stedet blir det Lørdag 19. september livesending på Facebook og YouTube med innslag fra brannstasjoner rundt om i Norge. God og lærerik underholdning for både store og små.Mer info om dette finner dere her : brannvernforeningen.no/brannvernuka

Tips : Gå inn på You Tube-linken. Det kommer da opp flere fine film-snutter om Brannbamsen Bjørnis. Disse er veldig populære !