Barns rett til et trygt og godt barnehagemiljø

Et godt leke- og læringsmiljø omfatter alle deler av det psykososiale miljøet, som vennskap, inkludering og forebygging av krenkelser, trakassering, vold og mobbing.

Barnehagen skal ha nulltoleranse for alle typer krenkelser. De ansatte har aktivitetsplikt, jfr § 41,42 og 43 i barnehageloven, til å følge med, melde fra, undersøke og sette inn tiltak. Kristiansand kommune har utarbeidet en felles veileder for arbeidet med trygt og godt barnehagemiljø.

Slik jobber vi i Hellinga med å forebygge, avdekke, stoppe, håndtere og følge opp mobbing i tråd med barnekonvensjonen og verdiene i Rammeplanen:

➢ Vi deltar i barnas lek, er til stede der barna oppholder seg og lager mindre grupper slik at alle barna får mulighet til å bygge gode relasjoner. Vi har fokus på vennskap og mener at noe av det viktigste vi kan gi barna er gode redskaper til å være en god venn.

➢ Barnehagen har gode rutiner for jevnlige observasjoner av alle barnas trivsel og utvikling. I tillegg gjennomfører vi barnesamtaler med barna på 3-6 års avdelingene tilpasset deres nivå. På den måten prøver vi å sikre barnets stemme i forhold til hvordan de opplever barnehagehverdagen.

➢ Vi griper inn når vi oppdager/får melding om at et barn i barnehagen utsettes for krenkelser. Når det oppstår gjentakende utfordringer i lek eller rutinesituasjoner, kobler vi inn aktuelle foresatte på et tidlig tidspunkt. Vi gjør observasjoner eller bruker et undersøkelsesskjema før vi lager en aktivitetsplan (jf. kommunens veileder).

➢ Vi bruker også våre etablerte pedagogisk analyse-grupper (PA) i barnehagen til å ta opp slike saker. Disse gruppene jobber med å belyse barnehagens læringsmiljø og har fokus på hvordan de voksne kan gjøre nødvendige endringer for å tilrettelegge, organisere og møte barna på en bedre måte. Vi legger så frem tiltak som alle i personalgruppa er forpliktet til å jobbe med.

➢ På høstens foreldremøte involverer vi foreldrene i barnehagens inkluderingsverdier og vår forventning til samarbeid om barnas beste. Vi sørger for at både personalet og foreldrene er godt kjent med §41, §42 og §43 i barnehageloven, som omhandler psykososialt barnehagemiljø.

➢ Vi jobber jevnlig med arbeidsmiljøet vårt her i Hellinga for å skape et trygt og godt læringsmiljø for barna. Vi er bevisste vårt ansvar som rollemodeller og viktigheten av å ha et godt kollegialt samarbeid.