Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Februar

Månedsskriv Trollstua

 

 

Måneden som gikk

Takk til alle som svarte på brukerundersøkelsen i desember. Vi har god nytte av deres meninger og innspill i vårt videre arbeid. Det er veldig hyggelig med et så bra resultat, og vi er supermotivert til å jobbe videre for å holde et minst like høyt nivå i framtiden.

 

Sosial kompetanse «Selvhevdelse»

Temasamlingen har handlet om hvordan barn kan lære å bli med i lek på en god måte. Dette jobbes det kontinuerlig med på avdelingen. Målet vårt er som alltid å utjevne maktforholdene mest mulig. Vi ønsker at barna skal se på hverandre som likeverdige uavhengig av alder og atferdsmønster. Her er vi voksne veldig viktige rollemodeller, noe vi er bevisst på i vårt møte med barn.

Barna trenger ikke å spørre om å være med på leker eller aktiviteter, men observere hva som skjer og ta en naturlig plass der de ønsker.

Barna får øvelse i dette på ulike arenaer, og da spesielt i aktiviteter der det er en voksen som kan forklare og oversette det barna driver med.

 

 

Barna har hver dag tilbud om både frilek og aktiviteter styrt av voksen eller lekens regler. Det siste er veldig populært, og vi ser at barna lærer mye som de overfører til sin frilek.

For eksempel å følge reglene i et spill, eller deltakelse i morsomme aktiviteter der de må vente på tur eller heie hverandre frem, eller samarbeide. Dette er en viktig del i å skape et godt gruppemiljø og en god kultur for å delta og ha det gøy uten å måtte vinne.

 

Her er noen eksempler på slike aktiviteter vi har gjort i januar:

·      Ulike brettspill og kortspill

·      Blåse med sugerør gjennom en løype

·      Alias (ordgjettingspill)

·      Musikkquiz

·      Brytering ute

·      Balansere ball på tau

·      Bob-bane med flasker ute

·      Gjett hvilket dyr jeg er

 

 

Fagområde «Kommunikasjon, språk, tekst»

Dette fagområdet handler om utvikling av både tale og skriftspråk, rimeord, samtaler, å kunne uttrykke seg og lage egne fortellinger.

En morgen ønsket Fanni å lage en bok, og begynte å brette et ark. Vi grep muligheten og fant fram farget kartong, splittbinders og ark. Mange barn kom til og begynte å tegne forside til boka si. Så var det å gå til en voksen og fortelle en historie som ble skrevet ned i boka.

Vi ble så imponert over barnas fantasi og kreativitet. Vi hadde mange hyggelige skrivestunder og ikke minst lesestunder sammen etterpå.

 

Hver mandag har Anne M språksamlinger. Da har de bokstavjakt, utforsker lyder og lærer morsomme rim og regler. Barna liker godt disse samlingene og det har vært med på å vekke interessen for lekeskriving.

Vi bruker regelmessig rim og regler i hverdagen og i samlingstundene. Barna liker godt de morsomme litt på kanten reglene fra boka Mustafas kiosk, og etter at de har fått hver sin hengt opp på veggen er det flere som begynner å lære seg noen utenat.

I denne perioden har vi magnetbokstaver tilgjengelig for lek og utforsking, og vi har som alltid navnelappene tilgjengelig for de som vil øve seg på å skrive.

 

Fagområde Natur, miljø, tenknologi

Vi har hatt en flott vinter hittil med mye morsom snø å leke med. Det har vært kaldt noen dager, men vi har kledd oss godt og vært en tur ute med de eldste barna hver dag.

Vi har opplevd snøens ulike egenskaper i de ulike temperaturene og snakket om hvorfor den er kram i mildvær og løs i kulda.

Vi har bygget borg av snøklosser i kulda, og brukt salt for å feste det sammen

Vi har også bygget en diger snøhule der vi måtte bruke to dager for at snøhaugen skulle bli «kompakt» og tåle at vi graver i den

Da det var på sitt aller kaldeste fikk barna se hvordan kokende vann ble til en snøsky når det ble kastet opp i lufta.

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

Vi har vært på en tur i nærmiljøet da vi gikk til Casper sin bursdag. Det ble en snøtung men veldig hyggelig tur. Tusen takk for oss!

 

 

 

Barns medvirkning er også en del av dette fagområdet. Det å føle seg betydningsfull i gruppa og påvirke sin egen hverdag. Dette har vi flere små eksempler på i hverdagen:

 

En gjeng barn har tatt fram hele den store kassa med Duplo togskinner.

Planen er å bygge en diger togbane og bruke alle skinnene.

 

-OK, best å bruke fellesrommet for dette blir stort.

 

Broen er ødelagt. Den har vært det lenge, men nå er det ekstra irriterende. Kan den fikses?

 

-Nei.... Vi må nok kjøpe ny.

 

Anne sjekker på en nettbutikk, og ser at en pakke med to broer koster 810 kroner.

 

ÅÅh! DET var mye.

 

-Men da følger det med et brann-tog

 

JAAA! Branntog. Kan vi kjøpe det?

 

-Hmmm. Det er det Merete som bestemmer.

 

Barna ser på hverandre og går sammen bort til kontoret til Merete.

Kan vi få kjøpe nye tog-broer, Vær så snill!

 

Merete synes ikke 810,- var en upris, så svaret ble ja.

Jubelen sto i taket og broene ble bestilt. 5 dager levering

 

Etter to dager: Jeg gleder meg! Nå er det bare 3 dager igjen!

 

 

Månedens mat

Suppe laget fra bunnen var temamaten i januar. Barna valgte tomatsuppe, og deltok i hele prosessen, med å kutte grønnsaker og brød til krutonger. Suppa smakte godt, og vi puttet pølserester og makaroni oppi.

 

Februar

 

Sosial kompetanse «Selvhevdelse»

Denne måneden handler temasamlingen om å kunne be om hjelp på en passende måte. Det vil si å både tørre å ta kontakt for hjelp, og å se an hvilken måte som er passende.

 

Fagområde «kommunikasjon, språk, tekst»

Dette fagområdet fortsetter vi med å jobbe med i februar. Vi skal bruke rim og regler, og lære noen flere sanger.

Vi har begynt å lage en eventyrpose med Askeladden som kappåt med trollet. Den skal vi gjøre ferdig i februar.

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

Vi skal i ny bursdagstur til Finn som blir 5 år!

Et annet høydepunkt denne måneden er karneval, som er 9. februar. Dagen før får vi besøk av Bakary fra Senegal, som skal ha Trommeforestilling med oss.

 

Månedens mat: «Kjøtt»

Vi skal lære om ulike typer kjøtt og hvilke dyr det kommer fra. Vi skal sammen lage et måltid med kjøtt. (og grønnsaker som tilbehør)

 

 

HUSK!

Dugnad 6. og 7. februar

 

Karneval 9. februar

 

Og hold av kvelden 19. mars da vi inviterer dere til foredrag med Hedvig Montgomery. (se egen invitasjon i MyKid nyhetsbrev.)Vi håper så mange som mulig deltar på denne kvelden.