Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Februar

Månedsskriv for februar 2024
 Litt om januar

Vi takker for at dere tok dere tid til å svare på brukerundersøkelsen. Det ble et bra resultat, tusen takk for det. Vi vil bruke personalmøter og avdelingsmøter til å gå igjennom undersøkelsen og finne to punkter vi kan jobbe med for å forbedre. Vi vil også finne to punkter vi vil jobbe med for å bevare.

Sosial kompetanse/tema
Temasamlingen handlet om hvordan en kan komme med i lek og at det kan være fint og først se litt hva som skjer og så komme med forslag til hva en kan bidra med i leken. Vi har hatt fokus på at en ikke trenger å spørre om å få være med på en lek, men å lære seg å se om det passer at en kommer inn i leken og i så fall hva det er lurt å bidra med.
Vi har også jobbet med å skjerme lek. Det vil si at vi voksne ser at det er en god lek som vil forstyrres om det kommer med en eller flere til. Da vil vi snakke med det eller de barna som vil inn i leken om at nå passer det ikke med flere barn i den leken, men at vi kan finne på noe annet sammen og finne noen flere barn som kan være med på den leken. Da har vi noen ganger tatt med oss en liten gruppe barn på en annen avdeling og lekt der. Det har fungert bra.
Noen av de dagene det var så kaldt at småbarna måtte være inne, så var Småbarnsgruppa på Musehullet og da måtte barna gå rundt på de andre avdelingene. Da fant de ofte noen nye barn å leke med. Nå er det flere barn som velger å gå på andre avdelinger av seg selv.

Fagområdet – Kommunikasjon, språk og tekst
Barna har valgt seg hvert sitt vers. Nå holder vi på å lære oss versene. Noen barn har lært seg sitt vers og noen barn kan flere vers. I samlingsstundene har vi også fortalt, lest og dramatisert eventyr og fortellinger for barna. Vi har også brukt konkreter til å rime med. Da har vi lekt Kims lek og det synes barna er morsomt. Barna har laget forbokstaven sin. De fleste klippet den ut selv og så fikk de velge pynt til å lime på.


Vi har spilt en del spill og det liker barna godt. Noen av spillene er med terning og da øver vi på å telle og se hvor mange plasser vi skal gå på brettet. Vi spiller også ulike lottospill og da gjør vi det sånn at barna må beskrive det de ser på kortet de trekker uten å vise frem bildet. Flere er blitt gode på å beskrive det de ser på bildet.

Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Barna har fått erfaringer med hva de kan gjøre når det er fin snø til å ake og gå på ski. De har også fått erfare hva som skjer når snøen blir tråkket ned, smelter litt og blir hard. Da blir det glatt og det er lett å falle og det er hardt.
Det har også vært mange kalde dager. Noen dager har det vært en kort utetid, men barn vært aktive og kost seg med snøen. Barna har da fått erfare at det er lurt å kle på seg masse og være i bevegelse.


En dag så vi tre rådyr på fotballbanen da vi hadde hvilestund. Vi stod i vinduet og så på dem. De gikk etter hvert på stien rett utenfor Musehullet, før de ble borte.


Flere av barna ville lage snøhule, så en fredag samlet vi snø til en stor haug, men den snøen var for løs til å grave i med en gang. Så vi måtte la haugen stå til mandag, men den helgen kom det regn og da ble haugen veldig hard. Vi fikk gravd ut en liten hule med plass til to. Haugen og den lille hulen ble mye brukt til lek og aktiviteter.


Mange av barna har vevet denne måneden. Barna konsentrer seg om ta nålen med garnet over og under renningstrådene. Noen sitter lenge, mens andre bare tar noen runder av gangen. De finner frem garnfargene de selv vil ha. Flere vil ha to farger om gangen og bytte ofte, mens andre vever lenger med samme farge og bytter sjeldnere. Det er en hyggelig stemning rundt bordet og mye prating. 
Avdelingene bytter på å ha vever og perler en måned av gangen. Da blir det en måned uten vev og perler. Så i mars skal vi ha perlene. Vi opplever at det er fint å bytte på disse materialene. Det blir en positiv glød for å perle eller veve når det kommer inn igjen på avdelingen.

De fleste barna fikk være med på å laminere verset sitt. Det var spennende når verset ble lagt inn i lamineringsarket og de fikk være med å holde på arket når det gikk igjennom lamineringsmaskinen. Lamineringsarket gikk fra å være mykt til å bli stift. Og så var det varmt når det kom ut av maskinen.


Litt om februar

Sosial kompetanse/tema
Temasamlingen i februar vil handle om selvhevdelse og at barna skal lære seg ulike måter å be om hjelp på og å be om hjelp på en passende måte. Barna skal også lære seg å akseptere hjelp.


Fagområdet – Kommunikasjon, språk og tekst
Vi fortsetter med å rime, lese og dramatisere bøker og eventyr og å spille spill. Versene til barn fortsetter vi å lese og å lære oss utenat.

Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Vi har laget ny plakat med bilder av de fuglene vi stort sett ser på fuglemateren. Nå skal vi følge med på hvilke fugler som kommer og spiser, og sette en strek ved den fuglen vi ser. Etter hvert ser vi hvilke fugler som har vært der mest.
I februar vil vi snakke om papir og hvor papir kommer fra. Vi vil også ha fokus på å bruke mindre papir. Da vil vi snakke om at en må bruke hele arket når en skal tegne og ikke bare tegne litt på hvert ark.

Fagområdet Nærmiljø og samfunn
Mandag 6 februar er det Samefolkets dag. Det vil bli en fellessamling med litt fakta og bilder om den samiske kulturen.


Kosthold i Søråsen barnehage
Vi lager suppen, som vi skulle ha laget i januar, fredag 2 februar. Barna er med på prosessen med å dele og skjære opp grønnsakene vi skal bruke.

Diverse
Torsdag 8 februar
kommer Bakary, fra Senegal, med sin trommeforestilling. Han snakker om og spiller på trommen sin. Han har også med seg mange små trommer og rytmeinstrumenter. Barna får komme frem i grupper og spille på trommer. Alle får spille og danse med rytmeinstrumentene.
Kl. 9.30 er forestillingen tilrettelagt for Småbarnsgruppa.
Kl. 10.00 er det de store barna sin tur.


Karneval fredag 9 februar.
Barna kan kle seg ut som hva de vil. Men vi ber om at barna ikke har heldekkende masker, for da er det noen som blir redde. Selvfølgelig er det greit å komme som man er hvis noen ikke vil kle seg ut. Det blir catwalk, dans og pølser til alle barna og bolle med krem til 3 maten.

 

Litt informasjon
Ella vil fra 5 februar jobbe på Regnbuen, før hun i løpet av mars slutter i barnehagen, for å reise ut i verden.