Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Januar

Månedsskriv januar 2024


Godt nyttår!  

Tusen takk for den hyggelige julehilsen vi fikk fra dere til jul.
Dette setter vi stor pris på.

Litt om desember
Desember er en måned med juleforberedelser. Barna har kost seg med å pynte pepperkake, bake lussekatter og lage julegaver. Det har også vært tid til mye lek.

Det ble et fint julebord sammen med Smørøyet. Vi hadde vorspiel sammen på Smørøyet med stolleken, danselek, litt snacks og eventyr. Barna hadde laget bordkort og satt annenhver barn fra Musehullet og Smørøyet. Det var god stemning rundt bordet.
Lucia toget ute i skogen opplevde vi at det ble en stemningsfull stund med lys og sang og mange som koste seg med lussekatter og gløgg på forsiden etterpå.

Byturen til Sandvika er en fin førjulstur. I år hadde vi laget bilder av ulike steder i Sandvika som vi snakket om før vi dro. Hvert barn fikk et ark med noen bilder på og så skulle vi se om vi fant stedet. Vi så på Rytterstatuen utenfor Rådhuset og på skulpturen Elementene i borggården til Sandvika rådhus. Det bygges i Sandvika sentrum og det var spennende med heisekranene. I plankegjerdet foran byggeplassen var det flere steder laget hull man kunne titte igjennom. Så det måtte vi gjøre. Det var også en port for de som jobbet der man kunne stå og se inn på byggeplassen. Vi spiste pizza på Egon, før vi gikk og så filmen "Kardemommeby" på kino.

 

Sosial kompetanse - selvkontroll
I desember har vi holdt på med mange ulike aktiviteter. Da har det vært mange situasjoner hvor barna har måttet vente på tur. Hver dag har et barn fått et hjerte med noen hyggelig ord om barnet. Barnet som fikk hjerte har sittet på en egne stol og hengt opp hjertet sitt og fått sin egen pyntet pepperkake. De fleste spist pepperkaken i samlingsstunden. I forkant snakket vi med barna om det var noen som kunne klare og vente på å få sin pepperkake. Noen av de største sa at de ville vente for da hadde de noe å glede seg til. Det var lenge å vente for de siste barna, men det klarte de bra.
På juleverkstedene har barna jobbet i mindre grupper. Noen barn maste da om; «Når er det min tur?» Vi har snakket om at alle ikke kan gjøre det samme på en gang, men at alle skal få holde på og at det kan være lurt å ta ventingen med et smil og kanskje leke mens en venter på tur. Noen barn har da begynt å leke og har nesten ikke tid til å lage julegave.



Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
I desember hadde vi besøk av Askeladden friteater som spilte «Askeladdens jul». Det var en morsom forestilling og mye latter blant barna.


I samlingsstundene har vi lest og dramatisert boken «24 dager til jul». Den handler om to mus og alt de opplever før jul. De blir blant annet fanget av noen barn og bor inn i huset til barna noen dager. De holder også på å bli spist opp av katten Sebastian. Men det går bra og de feirer jul til slutt.
Vi har lest flere bøker og fortellinger om jul og nisser i hvilestundene og i sofaen når barn har ønsket å bli lest for. Vi har sunget ulike julesanger og flere av barna har lært seg sangene.


På Nissefesten sang hver avdeling en sang for de andre barna. Musehullet sang "Bjelleklang" og hvert barn hadde en liten bjelle. Etter at alle hadde sunget spilte Axel, Ida og Line «Julespillet». Det handler om en som skal bake pepperkaker til jul og så kommer det en mus (hånddukke) og stjeler deig. Katten Mons (hånddukke) får i oppgave å passe på musa, men de ender med å løpe etter hverandre og søle mel og deig rundt. Det ender med at musa får med seg pepperkake til alle musungene sine.
Barna spiste risengrynsgrøt til formiddagsmaten. Og det var en mandel i grøten. Den fikk Frida, og premien var klistremerker. 
På slutten av utetiden så gikk alle barna rundt juletreet ut og sang noen julesanger. Mens vi holdt på å gjøre oss klare til ettermiddagsmaten kom det en nissekone forbi vinduet vårt. Hun stoppet ved verandadøra og pratet med oss. Barna fikk en liten julepose med klementin og rosiner. 


 

Fagområdet - Natur, miljø og teknikk
Noen av årets julegaver har vært laget av naturmaterialer og av rester som kanskje ellers ville ha blitt kastet. Barna har kost seg med å klippe, lime og male og var stolte av det de laget. Det er fint å lage noe som kan glede andre.
Vi må stadig vekk fylle på fuglemateren. Ekornet er på besøk nesten daglig. Vi ser også kjøttmeis, blåmeis, spurv, flaggspett og skjærer.
En dag gikk Frida, Thor og Marianne en tur i skogen. Da vi kom ned til gjerdet mor Ballerud fikk vi se et dødt rådyr bak gjerdet. Vi gikk og hentet de andre barna så de også fikk se. Vi så ikke noe blod fra rådyret, så det var mye undring over hva som kunne ha skjedd med det.


Det har vært litt snø, så barna har akt mye. Ake madrassene er populære og akebrettet kan brukes på flere måter, noen prøver det som snowboard.

 

Kosthold i Søråsen – månedens mat - juletallerken
Barna fikk servert julepølse, medisterkaker, potet, gulrot, saus, rødkål og surkål. Vi snakket med barna i forkant om hva de skulle få å spise og at alle ville få litt av alt på tallerkenen, så kunne en spise det en liker. Uten å si; jeg liker ikke, jeg vil ikke ha. Det var mange barn som smakte på det de ikke likte. Og noen barn som bare spiste det de likte. Barna satt fint og ventet til det ble deres tur. Til dessert var det fruktsalat med litt vaniljesaus på.  

 

Litt om januar

Sosial kompetanse - selvhevdelse
I januar vil temasamlingen handle om selvhevdelse. Barna skal lære ulike måter å bli med i leken på. Vi vil snakke om at når en vil være med på en lek er det lurt å se etter hva leken handler om og tenke over hva en kan bidra med og hvordan en skal finne seg en plass i leken. Samtidig vil vi jobbe med at de som allerede er i lek også har et ansvar for å se andre og inkludere andre i leken. Vi vil også jobbe videre med å være i leken over tid. Det vil si at når barna planlegger leken og begynner en lek, så må de være i den leken og ikke «løpe» videre til en ny lek med en gang. Vi voksne vil være der og veilede barna.
Vi jobber også videre med opplegget Grønne tanker – glade barn. Da leser vi i heftet med bilder og tekst om våre ulike følelser og samtaler med barna om de ulike følelsene. I januar skal vi snakke litt ekstra om følelsen stolt.

Fagområdet Kommunikasjon, språk og tekst
I januar og februar har vi ekstra fokus på språk og kommunikasjon. For å utvikle et godt verbalspråk med riktig uttale av lyder er det vesentlig å lære noen tekster utenat og høre rytmen i ord og setninger. Derfor vil vi finne frem «våre» rim og regler. Hvert barn skal få hvert sitt vers på rim. Vi vil trykke opp versene, barna vil tegne på sitt vers, så laminere vi dem og henger de opp. Versene vil bli
brukt i samlingsstundene og de barna som vil, kan lese opp verset sitt for de andre (selvhevdelse).
Målet er at barna skal lære noen regler utenat og bli motivert til å rime på egenhånd og tøyse med språket. 
Vi vil også jobbe med å lage lengre tekster og historier sammen. Da vil vi ha fokus på at en historie eller fortelling har en begynnelse, en midtdel, gjerne med litt spenning og en slutt.
Vi vil også spille mere spill. I mange spill er det viktig å kommunisere sammen og vi har flere spill hvor barna får utvidet begrepsforståelse.
Vi vil gå på biblioteket en fredag i januar, da må barna ha med seg sekk med mat og drikke, følg med i MyKid

 

Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Vi håper på snø så vi kan leke oss med akebrett og ski. Da vil vi også lage snø skulpturer. Hvis det også blir kaldt vil vi lage islykter. Blir det mye snø, vil vi også gå på Ballerud å ake.
Vi fortsetter med å mate fuglene og følge med på hvilke fugler som kommer og spiser på fuglemateren.
Vi vil ha fokus på hvordan vi behandler lekene og bøkene våre. Lekene skal brukes til det er laget for og skal ikke slenges rundt omkring. Når en skal lese en bok, må en sitte i sofaen. Bøkene skal stå fint i hylla når de ikke brukes.

 

Kosthold i Søråsen
Månedens varmmat vil være suppe. Den skal vi lage fra bunnen av fredag 26 januar. Vi vil snakke med barna om hva slags suppe vi skal lage.

 

Informasjon om ski og akebrett
Vi håper på masse snø fremover! Da kan de barna som vil ta med seg ski i barnehagen. Vi lagrer skiene innendørs på badet. Husk tydelig navn på begge ski og skiskoene. Barna bruker ski i utetiden i lek og aktivitet. Vi bruker skogen i barnehagen og fotballbanen til små turer og lager hopp og moro.
Obs – det kan være lurt å ta med et par gamle litt kortere ski i barnehagen. Det er ikke alltid det er de beste snøforholdene.
Av sikkerhetsmessige årsaker er staver ikke tillatt.

Barnehagen har akemadrasser og rumpeakebrett som vi bruker i utetiden og på aketurer. Vi vurderer alltid sikkerhet i forhold til aking både i barnehagen og på tur.
Barnas private akebrett/snowracer må vente utenfor gjerdet.

 

SU arrangerer Nyttårsdisko søndag 7 januar.
Se mer informasjon i MyKid og på døren i garderoben.
Påmeldingsfrist onsdag 3 januar

 

Informasjon om dugnad
Alle foreldrepar har 10 timer dugnadsplikt pr. barnehageår. Disse fordeles helst slik: 4 timer på innedugnad (grundig vask av barnehagen og inventar) og 6 timer på utedugnad (vedlikehold av uteområdet)

På innedugnaden er det kun foreldre som møter uten barn. Det er ikke matservering, men en kaffepause midtveis.
Innedugnaden blir onsdag 7 februar og torsdag 8 februar (du velger den dagen som passer best for deg) Det kommer en påmeldingsliste på døren når det nærmer seg.

På utedugnaden kan man ha med barna, slik at begge foreldre har mulighet til å delta deler av tiden. Vi serverer tomatsuppe og rundstykker. Barna kan leke ute i barnehagen under foreldrenes ansvar. (dette egner seg best for de litt eldre barna)
Utedugnaden blir tirsdag 23 april og onsdag 24 april. Det kommer mer informasjon når det nærmer seg.