Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Månedsskriv desember 2023
 Litt om november

Vi har feiret barnehagens bursdag. Da var det en bursdagslek på hver av avdelingene. Musehullet gikk samlet rundt på de andre avdelingene. Det var fine leker og barna koste seg med å gå rundt.

Etterpå samlet alle barna seg på fellesrommet. Der spilte Askeladden friteater forestillingen «Jeg fant, jeg fant» om Askeladden som var ute og samlet ting og møtte ulike eventyrfigurer. Barna fulgte spent med og det var mye latter. Noen syntes trollet var litt skummelt.
Etter forestillingen koste barna seg med pølser og frukt på avdelingen.

Det ble arrangert skummelfest på hele huset en fredag. Barna laget litt skummel pynt i forkant. På fellesrommet var det laget ulike stasjoner som barna fikk gå rundt å prøve, blant annet måtte de ta og kjenne på ulike ting.



Sosial kompetanse/tema
Den ene temasamlingen handlet om konflikt og konfliktløsning. Dette jobber vi med i hverdagen også. Vi opplever at det er lite konflikter i barnegruppa, men det hender jo at noen krangler. Da snakker vi med begge partene for å finne ut hva som skjedde. Barna har ofte ulik oppfatning av situasjonen, men da snakker vi om at hvert barn får fortelle om sin opplevelse av situasjonen og at man opplever ulikt i samme situasjon. Videre snakker vi om hvordan vi skal løse konflikten og hva barna kan gjøre for å bli venner igjen. Ofte hjelper det bare å snakke om situasjonen.

Før vi gikk på bursdagslekene snakket vi med barna om at når en er med på en lek, så kan ikke alle vinne. Det betyr at noen må gå ut av leken underveis. Da er det fint å gå ut med et smil. Dette ble også snakket om før danseleken og stolleken. Barna var gode på å gå å sette seg hvis de ikke stod stille på danseleken eller det ikke var en ledig stol.

På pysjfesten lekte vi gjemsel. I forkant leste vi en fortelling om noen barn som lekte gjemsel i barnehagen. Der var det en gutt som ble sint og lei seg og løp ut av barnehagen, da et barn fant ham og ikke den voksne som lette. Så vi snakket om at det er den som leter som skal finne alle, og at ikke du skal gå å finne andre barn når du er funnet. Barna byttet på å gå å lete to og to sammen. Det hendte at noen andre barn enn de som lette gikk og fant et barn. Da spurte vi barnet som ble funnet om det skulle bli så sint og lei seg som gutten i fortellingen eller om barnet tålte og bli funnet av et annet barn. De tålte å bli funnet av noen andre enn de som lette.

Fagområdet – Natur, miljø og teknikk
Det kom også litt snø i november, men barna fant ut at det var for lite til å bygge snømann. Men snømåkene kom frem og det ble måkt stier og veier og en stor haug. Det har det vært mye kaldt vær og da blir sanden i sandkassen hard, men det er fint å kjøre traktorer og lastebiler der. Barna har lekt kafe lek og laget lekekaker som selges til de som vil kjøpe.

Vilde var i skogen en dag med Vivian og Benjamin for å finne kongler. Da så de en død fugl. Benjamin mente de skulle ta den med til sykefuglen så den kunne få hjelp. Dessverre var det ikke mer de kunne gjøre enn å synge en sang og forsiktig legge den på siden av stien under et teppe av blader.


Vi samler papirrester i en sekk inne og en dag fikk en noen barn være med ut og kaste papiret i papirdunken. Barna klarte å finne ut hvor papiret skulle kastes. Alle hjalp til med å løfte opp sekken med papir.

Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
I november har vi begynt å synge julesanger. Barna skal synge to sanger for dere på juletretenningen. I samlingsstundene har vi lest og dramatisert bøker og eventyr. Vi har begynt å høre på lydbøker i hvilestunden. To av juleverkstedene var i november og barna koste seg med de ulike formingsaktivitetene.

Fagområdet – Nærmiljø og samfunn
Vi gikk en tur til biblioteket. Der koste barna seg med maten sin på bordene ved kafeen. Barna fant frem ulike bøker. Noen satte seg ned og bladde i boken sin, mens andre satt sammen med en voksen og ble lest for. Vi har lånt med oss flere bøker til barnehagen, de leser vi blant annet i hvilestunden.

Kosthold i Søråsen
I november har vært med på å trille ut grove rundstykker som de får nystekte til formiddagsmaten. Barna koser seg med å smøre maten sin til formiddagsmaten. Det blir noen rare kombinasjoner med pålegg som; skinkeost med salami på, makrell i tomat og skinkeost, leverpostei med brunost og kaviar og skinkeost.  Rosagrøten på onsdager er populær.
Vi har begynt å servere ananas, melon og pærer innimellom i tillegg til epler, bananer, appelsiner og klementiner.

 


DESEMBER

I Søråsen har vi lange tradisjoner i førjulstiden. Det skjer mye i desember, men vi på Musehullet vil legge vekt på nok tid til lek, forutsigbarhet og faste rutiner. Det skal ikke være stress i desember, men god stemning og forventninger. 
Følge med på kalenderen i MyKid.

Sosial kompetanse
Når vi har juleverksted vil barna lage og forme det som skal lages i mindre grupper. Det betyr at en må vente på tur. Alle skal få lage og bruke den tiden man trenger. Mens man venter er det tid til å leke.

I desember vil vi ha mer fokus på å glede andre og å gi noe til andre, enn å få selv. Vi vil snakke om hvordan eller hva en kan gjøre for å glede andre. Barna skal få lage fire gaver som de skal pakke inn og gi bort til jul. De skal lage et julekort som de skal få gi til en de vil glede, det kan være mamma, pappa, et søsken, en bestemor, en bestefar eller en venn.

De fleste barna har en julekalender hjemme. Det er mange ulike varianter og tradisjoner med julekalendere. Barna forteller ofte hva de har fått i kalenderen, men vi ønsker at eventuelle kalendergaver blir igjen hjemme. Dette for å dempe fokuset på å få ting og for å jevne ut ulikhetene på gavene.

Fagområdet – Natur, miljø og teknikk
Vi fortsetter med å følge med på fuglene på fuglemateren. Ekornet er der ofte. I utetiden vil vi ta noen turer i skogen og se hva som skjer nå som det er blitt mer vinter. Vi vil gå og se hva som har skjedd med fuglen som Vivian og Benjamin la under et teppe av blader.
Kanskje vi kan lage noen islykter, hvis det blir noen kalde dager, og snølykter hvis det kommer snø.

Fagområdet - Kunst, kultur og kreativitet
Det blir juleverksted og andre juleaktiviteter i desember. På juleverkstedene vil vi ha fokus på prosessen og la barna få tid til å lage det de skal lage på sin måte. Barna skal også få lage julepynt, så det blir mye klipping og liming i desember. Vi fortsetter med å synge ulike julesanger. Vi leser også ulike julebøker.

Kosthold i Søråsen
I desember blir det varm mat på barnas julebord torsdag 7 desember. Barna får servert medisterkaker, pølser, poteter, gulrøtter, surkål og saus. De skal få være med å forberede maten. Vi vil også snakke med barna om at på julebordet vil de få litt av all maten og smake på den, så spiser de det de synes er godt og det får de mer av.
På nissefesten 19 desember får barna risengrynsgrøt.

Hygiene og smittevern
Nå er det en periode igjen med litt mer sykdom rundt på avdelingene, og desember er ofte dessverre høysesong for smitte av både omgangssyke og andre sykdommer.


Vi har tiltak for å begrense dette:

Maten som barna er med på å lage blir enten stekt eller kokt.

Vi pynter ikke pepperkaker til felles servering

Vi lærer barna om å ta på kun den maten de selv skal spise

Vi minner om å holde armen foran munnen når vi hoster.

Vi klorer på avdelingen ved omgangssyke.

God håndhygiene er med på å redusere smitte. Barna på Musehullet er gode på å vaske hendene. Vi ser at mange av dere foreldrene er gode på å minne barna på dette når de kommer og når de går, tusen takk for det.
Vi holder på våre gode rutiner for håndvask i løpet av dagen.

Vi minner om at barna har en feberfri dag hjemme etter feber og at barna holdes hjemme i 48 timer ved oppgangssyke (oppkast/diare)

Vi minner også om at drikkeflakene må tas med hjem hver dag og vaskes. Dette er et ledd i god hygiene på avdelingen.
Det er sjelden barn drikker av andres flasker, men det kan forekomme. Hvis vi ser det vasker vi flasken.


 JULEPLANEN

Kalender
Vi teller ned til jul. Hver dag får et barn trekke et rødt hjerte med et lite vers om seg selv. Barna har pyntet hver sin pepperkake og den får de spise den dagen det er deres tur til å få det røde hjertet.
I samlingsstundene synger vi julesanger. Vi leser vi også et kapittel i boken "24 dager til jul". Den handler om en musefamilie og livet deres før jul og om katten som vil spise dem....

Juleverksted
De store barna (barna over 3 år) begynte onsdag 22 november med juleverksted. I år er juleverkstedet i de aldersdelte gruppene. Gruppene går rundt på de andre avdelingene kl 9.30. Alle gruppene er innom hver av de andre avdelingene. Barna får lage fire hemmeligheter i løpet av desember, som vi pakker inn som julegave. Følg med i MyKid når det er juleverksted. Småbarnsgruppa har eget juleverksted.
Småbarna er ute på formiddagen, som vanlig, og vil ha egne juleaktiviteter i sin innetid.


LITT OM ARRANGEMENTENE I DESEMBER.

Arrangementer med foreldre:

JULETRETENNING fredag 1 desember kl. 8.00. Lysene tennes på juletreet ute og vi synger to sanger. Dere foreldre er velkomne til juletretenning, pepperkaker og solbærtoddi.

LUCIA tirsdag 13 desember kl 15.30
Det blir Lucia tog og foreldregløgg ute på ettermiddagen. Barna har med seg hvit overdel/skjorte i en pose på morgenen.
Det er fint å tenke på at de hvite klærne skal være utenpå yttertøy, så mammas eller pappas hvite skorte er fin å ha på seg. Vi skifter og gjør oss klare før dere kommer.
Foreldre møter opp ute kl. 15.30 og så kommer Luciatoget syngende ca 15.45. Vi serverer lussekatter og gløgg. Søsken er også velkomne.


Bilder/film – Luciatoget
Det er ikke anledning til å filme eller ta bilder under Luciatoget. Når barna går i toget og synger ønsker de å se dere, og ikke en vegg av mobiltelefoner og kameraer. Barna gleder seg til å synge for dere og vil gjerne ha deres fulle oppmerksomhet og øyekontakt.

Nyt heller øyeblikket.

Etter at toget er ferdig stiller vi opp og synger for dere, så kan dere ta bilder etter det.

Viktig at alle foreldre er innforstått med retningslinjene for bilder og videoopptak:
https://www.minbarnehage.no/soras/Underside/15198

 

Arrangementer for og med barna:

ADVENTSSTUND mandager kl. 9.30 på fellesrommet. Vi tenner adventsstaken og sier adventsverset, synger noen julesanger og en julebok. Adventsstunden varer ca 20 min. Småbarna er med på adventsstunden, før de går ut.


JULEBORD torsdag 7 desember for alle barna på Musehullet og Smørøyet. Vi dekker langbord på fellesrommet med duk og servietter og spiser "festmat" sammen. Før vi spiser samler vi oss til litt snacks, leker og dans sammen med Smørøyet. Det er fint om barna pynter seg litt denne dagen.

 

BYTUR til Sandvika fredag 15 desember med buss fra barnehagen kl 9.30. Fint å være i barnehagen senest 9.15. Vi rusler litt rundt før vi går på Egon og spiser pizza. Kl 12.00 går vi på kino og ser filmen «Kardemommeby» Bussen går tilbake kl 14.00 Barnehagen betaler kino, bussen og restaurantbesøket.

 

NISSEFEST tirsdag 19 desember. Barna må gjerne kle seg ut som nisser. Vi samler oss til fellessamling, hvor barna synger for hverandre og vi ser et lite juleeventyr. Vi spiser julegrøt med mandel på avdelingen. Det blir vanlig utetid for de store barna. Alle barna samler seg rundt juletreet ute og synger noen julesanger, før vi går inn. Så kommer julenissen….


Teaterforestilling onsdag 20 desember
. Da kommer Askeladden friteater kl 10.30 og viser forestillingen «Askeladdens jul».

 

Personalinformasjon
Jeg, Marianne, vil informere dere om at jeg går av med pensjon til sommeren, så fra høsten av er jeg ikke på Musehullet.

 

 

Det er fint om dere melder fra i MyKid om dere tar fri noen av de siste dagene før jul. Siste dag før jul er fredag 22 desember.

Vi minner om at barnehagen er stengt i romjulen og at det er planleggingsdag tirsdag 2. januar.

Velkommen tilbake onsdag 3 januar.