Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Desember

Trollpost for desember

 

Måneden som gikk

 

Silje (student) har vært her i snart 3 uker. Hun har blitt godt kjent med barna på denne korte tiden, og tilført eventyr og drama-lek i barnegruppa.

Barna er fortsatt veldig glad i å spille spill, og vi ser en stor progresjon hos flere av dem,  både når det gjelder strategi, telling og mengdeforståelse. «Beverbanden» har vært populært lenge, men for å variere har vi nå innført UNO, SKIPBO og den nye hiten Kakerlakk-poker.

Et terningspill «100» har også blitt populært, og får fram gambleren i flere av barna.

Alle de voksne på Trollstua er glad i å spille, så det har vært mye av det hver dag.

 

Fagområde «Kunst, kultur, kreativitet

 

Vi har hatt mye eventyr, muntlige fortellinger og rollelek med figurer. Barna elsker fortellinger, og er gjerne med å lage egne.

Silje (student) har laget et fantastisk lekemiljø til barna av eventyret Nissen og reven, som har blitt veldig populært.

Hun har lest boka, og fortalt for barna, de har fått leke med figurene i miljøet.

Mot slutten av måneden har vi begynt med juleforberedelser. Barna elsker å holde på, og plutselig er det full julestemning på hele avdelingen. Vi har limt sammen julelenker, laget julegaver og til-og-fra-kort. Barna som vil er med å pakke inn gavene de har laget.

 

Fagområde «Nærmiljø og Samfunn»

 

I år har vi blitt invitert av Samson bakeri, til å pynte juletreet de skal ha på utsiden. Vi har laget juletrepynt og gleder oss til å ta turen bort fredag 1. desember

Tusen takk til pappan til Frida og Finn som har ordnet med denne opplevelsen for oss.

Etter juletrepynting på Samson drar vi til Biblioteket på Bekkestua og låner julebøker.

 

Sosial kompetanse: «Konfliktløsning»

Dette har vært fokusområdet denne måneden. I løpet av dagen oppstår det naturlig nok uenigheter og konflikter, og vi opplever at barna ofte løser disse ved å snakke sammen. Maxibarna våre er gode forbilder, og hjelper gjerne til med konfliktløsing.

 

 

Desember

 

Det er mange aktiviteter i desember, så husk å følge med i kalenderen i MyKid.

 

Juletradisjoner i Søråsen

Vi har mange år med faste juletradisjoner. Her beskrives noen av dem:

 

Hver mandag er det Adventstund på fellesrommet for alle i barnehagen. Vi tenner lys, synger julesanger og leser en julefortelling.

 

Hver onsdag er det Juleverksted for barna over 3 år (småbarnsgruppa har eget juleverksted)

 

1.     desember: Juletretenning kl. 8.00:

Velkommen til juletretenning i barnehagen! Vi møtes ved juletreet og synger noen julesanger, tenner lysene på treet og deler ut hjemmebakte pepperkaker og varm solbærtoddy. En koselig markering som varer i under 30 minutter. Dere følger barna inn etterpå, eller gi beskjed til personalet hvis dere går mens vi er ute.

 

6. desember: Maxibarna på tur til Sætern gård. 

Det blir julegrøt og nisseaktiviteter. (trenger ikke sekk)

Ta med ekstra votter, og nok klær. Barna er ute hele dagen, og det er gjerne kaldt i skogen. Vær i barnehagen innen kl. 9.00 denne dagen

 

8. desember: Julebord for barna! 

Vi har felles fest med dans, før vi går til fellesrommet til dekket langbord sammen med barna på Regnbuen. Vi serverer medisterpølser, medisterkaker, saus, poteter, gulrøtter, surkål og rødkål og tyttebærsyltetøy. Til dessert blir det fruktsalat

Barna kan pynte seg denne dagen. (NB: Vanlig utetid etter julebordet)

 

13. desember: Luciaarrangement for alle i hele barnehagen. 

Ta med i egen navnet pose med Hvit skjorte/stor t-skjorte til å ha utenpå uteklær. Heng på plassen til barnet om morgenen, så ordner vi og skifter på ettermiddagen.  

Barnehagen har glitter til håret, og lys til alle.

Foreldre møter opp i lilleskogen bak barnehagen (markert med lys) kl. 15.45. Barna går i Luciatog og synger for dere kl. 16.00. Etterpå serverer vi lussekatter og gløgg ved juletreet. (Det blir fullt på parkeringsplassen denne dagen. Vær ute i god tid, eller la bilen stå om mulig)

 

15. desember: Tur til Sandvika for hele barnehagen. 

Vi spiser pizza-lunsj på Egon før vi går og ser på «Kardemomme by» på kino. Vi blir hentet og kjørt i egen buss, og har leid vår egen kinosal.

VIKTIG: Barna må ha med en REN og VARM jakke og ull/fleecebukse. (Vi bruker ikke utedressene på denne turen)

 

 19. desember: Nissefest for alle i barnehagen: 

Barna kan komme utkledd som nisser. Det blir grøt med mandel, fellessamling, julespillet, og sang rundt juletreet. Nissen kommer kl. 14.30

 

20. desember: Askeladden friteater 

kommer til oss i Søråsen og spiller «Askeladdens jul»

 

23. desember: Siste dag før juleferie. 

Vi minner om at vi har stengt hele romjulen, og har planleggingsdag 2. januar. Vi sees igjen tirsdag 3. januar.

 

Husk å skrive inn fravær i MyKid hvis ditt barn tar ferie tidligere, slik at vi kan planlegge. (gaver skal pakkes klareJ)

 

 

Jul på Trollstua

 

Det er mye på planen i desember, men vi legger stor vekt på rolige dager og mye tid til lek i små grupper hver dag. Vi har tilbud om juleaktiviteter for de som ønsker det, og vi har faste rutiner og utetid hver dag. Vi har også noen faste tradisjoner på avdelingen i desember:

 

Husnissen:  Det bor en liten nisse på loftet. Han følger med på oss året rundt, men er mest ivrig i juletiden. Da serverer vi han pepperkaker opp i lufteluka, og til gjengjeld setter han stjerneklistremerker på kalenderen vår innimellom. Blir det stjerne, betyr det at han har gjemt en liten julepresang til avdelingen.  

 

Kalender

Barna har bakt hver sin pepperkake, og pyntet den. Hver dag får ett barn spise sin pepperkake, og får et hjerte med noen fine ord fra husnissen.

 

Julesanger og julebøker

 Vi leser fortellinger om jula for barna. Vi lærer disse sangene i jula:

o   Nå tennes tusen julelys (1. og siste vers)

o   Vi tenner våre lykter når det mørkner

o   Luciasangen

o   På låven sitter nissen

o   Den lure nissen (Fra Jul i svingen)

o   Så går vi rundt om en enebærbusk

o   O´jul med din glede

 

Omtenksomhet og giverglede

Dette er et viktig budskap som vi håper dere hjelper oss med. Vi ønsker at barna skal oppleve førjulstiden med forventninger. Forventninger som ikke bare handler om hva man selv skal få eller ønske seg, men heller om hva man kan GI og glede andre med. Vi snakker mye med barna om dette, og har planlagt noen aktiviteter:

 

Julekort

Barna lager julekort til familien, der de skriver (forteller) hva de setter pris på med hver og en av dere. Julekortet blir levert hjem før jul

 

Julegaver

Barna lager julegaver og pakker dem inn og skriver hvem de vil gi dem til. Dere får med gavene hjem siste dag før dere tar juleferie.

 

Glede seg med andre

Det er kun ett barn som trekker kalender hver dag. Det er kun ett (maxi)barn som skal gå foran i Luciatoget, og det er kun ett barn som får mandelen i grøten på nissefesten. Vi skal øve på å glede oss over de andres gleder istedenfor å bli misunnelige. Husk: Det er ikke urettferdig, bare forskjellig J

 

 

I tråd med disse målene har vi bestemt at barna i hele desember har egne leker liggende igjen hjemme. Vi vet det er mange ulike adventskalendere der ute, og vi ønsker ikke å bidra til noe press om gaver hver dag. Derfor ønsker vi at barna ikke har med seg leker i barnehagen (ikke fra kalenderen, og ikke andre leker) i førjulstiden. Dette har vi snakket med barna om allerede, så de er klar over det.