Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
November

Månedsskriv november

Litt om oktober

Takk for god oppslutning om utstillingen til inntekt for Forut sin barneaksjon.


Sosial kompetanse/tema 
Den siste temasamlingen handlet om følelsene redd og lei seg. Hønene ble redde da de skjønte at ulven hadde vært der. De oppdaget etter hvert at ulven hadde spist hønen Prilla og da ble de lei seg og gråt. Vi har snakket om ulike følelser og mimet følelsene. Vi har sett filmen Roald er redd. Noen synes den var litt skummel i starten. Vi har spurt barna om det er noe de kan være redd for og da svarte barna; troll, spøkelser, monster, levende enhjørninger, skjellet i skapet, tyver når jeg sover - for de kan ta meg i fengsel, dyrene i dyreparken når de er løse, røde tanker - for de er sinna, høyder. Vi har også spurt hva de kan være glade for; mange svarte mamma og pappa, andre svarte lillesøster, glad for at jeg skal være med en venn hjem, glad i spøkelser, en enhjørning, en liten edderkopp, gå i dyreparken, kokosnøtt, Tusenfryd, jadag – for da får man gjøre det man vil,



Fagområdet - Kropp, bevegelse, mat og helse
Barna har brukt kroppen til ulike aktiviteter ute og inne. Syklene er populære. Noen av syklene kan ha passasjerer og den som sykler da må virkelig bruke kreftene sine. Vi snakker med barna om at de må lære seg å stoppe før de treffer en annen sykkel, et barn, et bord eller veggen, og forklarer at syklene vil gå i stykker og hvis en kjører på andre vil de også få vondt. De fleste er gode på å stoppe, og da må de beregne avstander. Vi har sunget og lekt ulike bevegelsesleker. I oktober har vi hatt perlene og barna har kost seg med å perle. Det er en fin finmotorisk aktivitet. Flere av barna begynte å perle mønster. Da fikk de noen ganger se på iPaden for å finne noe mønster de ville perle.

 

Fagområdet - Natur, miljø og teknologi 
Vi har vært ute i skogen og gravd ned ulikt søppel av ulikt materiale; en tom leverposteiboks, en tom tube skinkeost, et pappkrus som vi fant ved bålplassen, en plastpose, en halv brødskive, en gulrotbit og en agurkbit. Dette skal nå ligge til våren og se får vi se hva som skjer med det i løpet av vinteren. Noen barn mente at det ble til jord.


Barna har kost seg med å tegne til utstillingen. Da hadde vi tegneskole. Det vil si at noen få barn satt sammen med en voksen og snakket om hvordan en giraff ser ut. En voksen viste barna hvordan de kan tegne omrisset av en giraff. Barna tegnet omrisset med kullstift. Dette ble fiksert med en egen fikseringsspray, så det svarte ikke skulle gå utover. Etterpå fargela barna giraffen med pastellkritt. Vi snakket også om at det er fint å fylle hele arket, så barna laget gress og himmel rundt giraffen.

 


Da det kom snø, fant vi ut at vi måtte fylle fuglemateren. Vi snakket med barna om hva fuglene pleier å spise. Noen sa meitemark og andre sa fluer, og vi var enige om at  dette var vanskelig å finne for fuglene nå.

 

 Fagområdet – Nærmiljø og samfunn 
Vi har sett på bilder, plakater og noen filmer om Hamphless i Malawi. Barna har også fått høre noen eventyr og fortellinger om Malawi. Sangen «Maladu, Malajeg, Malawi» liker barna godt og flere kan mye av sangen.


I oktober har vi vært på tre bursdagsturer hjem til Julie, til Theodor og Lilly og til Filip. Barna synes det er stas å få komme hjem til vennene sine og se hvor de bor og hvordan de har det på rommet sitt. Det er spennende med nye leker og vi ser mye god lek barna imellom på disse turene.


 

Kosthold i Søråsen – månedens mat 
Denne måneden laget vi mat med fisk. I forkant snakket vi om ulike fisker, og barna fortalte om ulike fiskeopplevelser. Flere barn fortalte at de har fisket fisk og noen fortalte at de har vært i akvarium og sett ulike fisk. Barna fikk også se en film om noen som fisker og sløyer fisken.


Vi kjøpte en hel ørret. Barna fikk ta på den og kjenne på tennene, øynene og gjellene. Etterpå sløyet vi fisken og da fant vi hjertet, leveren, svømmeblæra og magesekken. Fisken ble bakt i ovnen, og servert med båtpoteter, kokte gulrøtter og agurkstaver. Barna koste seg med maten.


 

November

Onsdag 1. november blir Søråsen barnehage 33 år.
Tradisjon tro feirer vi barnehagen sin bursdag med barna. Det blir bursdagsleker på hele huset. Da går Musehullet sammen rundt på hver av de andre avdelingene som har ulike leker. Vi begynner på egen avdeling kl 9.20

I år kommer Askeladden friteater og spiller forestillingen «Jeg fant, Jeg fant»

Til lunsj spiser vi pølser og frukt.

Det er hyggelig om barna pynter seg litt denne dagen.

 

 Sosial kompetanse/tema
Temasamlingen i november vil handle om å kompromisse for å løse konflikter. Dette skal vi jobbe med fremover. Når det er en konflikt skal vi voksne snakke med alle berørte i konflikten. Hver og en skal få fortelle om sin opplevelse av det som skjedde. Videre vil vi få barna til å komme med forslag til løsning på konflikten. Når alle har kommet med et forslag, hjelper vi barna med å finne ut hvilket forslag som kan fungere bra for alle. Så vil vi voksne følge opp om forslaget fungerer.

Temasamlingen vil også handle om følelsen flau. Dette vil vi lese mer om i heftet «Grønne tanker, glade barn» og snakke med barna om.


Fagområdet – Kunst, kultur og kreativitet 
I november og desember har vi ekstra fokus på dette fagområdet. Vi skal holde på med ulike formingsaktiviteter som maling, klipping og liming. Barna skal få erfaring med ulik musikk. Vi skal også finne frem ulike fortellinger og eventyr, og lese og dramatisere eventyrene. Barna skal også få være med å dramatisere og spille roller fra eventyrene.

 

Fagområdet Natur, miljø og teknikk 
Denne måneden skal vi følge med på hva som skjer med dyrene og småkrypene når det blir kaldere og snø. Kan vi se noen dyrespor? Kanskje det blir lettere hvis det er snø? Blir det flere dager med kuldegrader skal vi finne ut hva som skjer med vann når det er kaldt.

Vi fortsetter å snakke med barna om hva som er lurt å ha på seg ut fra hvordan været er. Barna skal få erfaring med å kjenne etter selv hva de trenger å ha på seg. Vi skal følge med på hva slags vær det er fremover, blir det mye sol eller kommer det mer snø?
Vi skal snakke om plast og finne ut hva som skjer med plast ute i naturen. Barna skal få se noen filmer med Planetpatruljen.


Fagområdet – Nærmiljø og samfunn 
Vi går tur til biblioteket fredag 17 november kl 9.30. Barna tar med seg sekk med mat og drikke, så spiser vi på biblioteket. Vi låner med oss noen bøker som barna skal få velge.

 

Skummelfest fredag 3 november 
Dette blir en «skummel» dag i barnehagen. Barna kan kle seg ut som noe skummelt. Men ikke med heldekkende maske, for da er det noen som blir redde. Det blir noen skumle leker for barna og litt skummel mat.


Pysjfest fredag 10 november
En dag kom Julie bort til en voksen og spurte om vi kunne ha sånn pysjdag igjen. Så denne fredagen kan barna ha på seg pysj i barnehagen og ta med seg et kosedyr. Vi ordner noe mat – barna synes det er stas med havrefras og cherrios, så det kan nok være det blir det….

 

Personal informasjon
Vilde har nå begynt på Musehullet. Hun er nyutdannet barnehagelærer og har tidligere jobbet på Trollstua, så hun er godt kjent på huset.
Ella vil fortsatt være noen dager i uken på Musehullet.
Jeg, Marianne, har seniordag hver mandag. 

 


Litt informasjon om juleforberedelsene

Vi begynner med noen juleforberedelser i november. Det blir ikke laget en egen kalender med det som skjer i førjulstiden, så det er viktig at dere følger med på kalenderen i MyKid.

Juleverksted
Onsdag 22 november begynner vi med juleverksted på egen avdeling (barna fra 3 år og oppover). De neste ukene går vi en dag på hver av de andre avdelingene.
Når vi har juleverksted har vi fokus på prosessen og ikke at det skal være et helt perfekt resultat. Da vil vi lage det vi skal lage i mindre grupper og så kan barna leke før og etter at de har laget en julegave. Det er fint å få tid til å leke på de ulike avdelingene.


Bakedag torsdag 23 november Vi baker pepperkaker. Da er det fint om barna har med seg et forkle, noen pepperkakeformer og en kjevle. Det er veldig lurt å navne det barna har med seg. Barna lager et hjerte som de får pynte og som blir en del av julekalenderen.

 

Juletretenning – fredag 1 desember - arrangement med foreldrene
Vi tenner vi lysene på grantreet på forsiden kl 8.00. Dere foreldre er velkomne til å være med. Barna synger en julesang og vi serverer pepperkaker og varm solbærsaft.


Lucia onsdag13 desember
kl 15.30 - arrangement med foreldrene
Mer informasjon kommer når det nærmer seg.

Resten av juleplanen kommer når vi nærmer oss desember.