Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Oktober

Månedsskriv oktober

 Litt om september.

Takk for god oppslutning på foreldremøtet og for mange hyggelige tilbakemeldinger. Det var fint at flere kom med tanker og innspill underveis.

Det ble et vellykket Høstarrangement med veldig god oppslutning. Hyggelig og se at barn og foreldre koste seg og snakket og lekte sammen. Det så ut som at flere ble bedre kjent og det er fint for barna å vite at dere foreldre kjenner til hverandre. Barna koste seg med lekene.

 

Sosial kompetanse/tema
Temasamlingen i september handlet om følelsene glad og sint. Lille Ulv ble sint da han skjønte at Store Ulv fortsatt spiste svinekjøtt og ikke bare grønnsaker, og da han oppdaget at Store Ulv hadde fanget vennene hans. Keiserinnen ble glad da hun fant ut at tryllestaven hadde fått igjen en farge. Vi har snakket om følelsene i etterkant, og vi vil fortsette å snakke om ulike følelser i oktober. Barna har begynt med å hjelpe hverandre med påkledningen. Det er fint å øve seg på å hjelpe andre og å ta imot hjelp.

 

Fagområdet Kropp, bevegelse, mat og helse
Det var gøy med hinderløype på felles. Barna fikk krype under, over, krabbe opp og hoppe. Alle fikk også prøve rullebrett i gangen og det var populært. I samlingsstundene har vi sunget og lekt ulike bevegelsesanger. Vi synger hode, skulder, kne og tå med to ulike varianter. Vi har snakket om og smakt på ulike grønnsaker.



 

Fagområdet - Natur, miljø og teknologi
Vi snakket med barna om bål før vi gikk på bålplassen og fortalte at når det er bål må en gå bak stokkene og ikke innenfor. Det var noen barn som husket at når en sitter på stokken rundt bålet og skal gå fra, så må en «snurre» rundt så bena kommer på utsiden, før en reiser seg opp.
Barna fulgte med da Martin kappet ved med øksen for å få passe vedkubber til bålet.
Barna finner fortsatt småkryp, både innenfor gjerdet og når vi var i skogen og spiste mat på bål. De synes disse små krypene er veldig spennende.

Det har vært en del dager med mye regn i september. Noen ganger har det kommet så mye vann at det står vann over dreneringskummen på Musehullsiden og da kan ikke barna være der. Da snakker vi med barna om hvorfor det er så mye vann at vi ikke kan leke der. Barna koser seg med å leke med vannet.
Nå begynner det å bli kjøligere, så vi snakker med barna om hva som kan være lurt å ha på seg når det er litt kaldere. Noen barn spør om de kan få gå ut på trammen å kjenne etter hvor kaldt det er, før de finner ut hvor mye eller lite de trenger å ha på seg.



 

Fagområdet Nærmiljø og samfunn
I september har vi hatt trafikkuker og snakket om trafikk og dramatisert fortellinger om trafikk og løst og tegnet ulike trafikkoppgaver på avdelingen og i de aldersdelte gruppene. Ute har det vært tegnet opp sykkelveier og barna har øvd seg på å følge pilene i veien, stoppe foran kryss og ta hensyn til forgjengere. Det har vært to fellessamlinger med fokus på trafikk med bilder og ulike effekter.

Kosthold i Søråsen - Månedens mat
I september laget vi mat med grønnsaker. Barna fikk være med på å kutte grønnsakene. Denne gangen ble det grønnsaksuppe og rå grønnsaker; agurk, paprika, gulrot, blomkål, brokkoli og mais. Noen syntes grønnsaksuppen var best, mens de fleste syntes at de rå grønnsakene smakte best. Kokte maiskolber var veldig populært, så det kunne vi kjøpt mer av.

 

Barna var også med på å kutte grønnsaker til grønnsaksuppen på Høstarrangementet.

Vi hadde også mat på bål i september. Vi snakket med barna om hva en kunne steke på bål og da var det mange som sa hamburgere, så da ble det hamburger i hamburgerbrød med kokt blomkål og brokkoli, og rå gulrot og agurk ved siden av. Barna koste seg med maten og satt lenge rundt bålet og pratet sammen.

 

Oktober

Sosial kompetanse/tema
I oktober har vi ekstra fokus på området empati og rolletaking. Barna skal lære å gjenkjenne når andre er lei seg eller redde. Barna skal lære seg å sette ord på egne og andres følelser. Vi vil bruke heftet til psykologisk førstehjelp til å snakke om hva man kan gjøre for å bli mindre lei seg og mindre redd. Vi skal se en liten film som heter Roald er redd. I etterkant av filmen skal vi snakke om hvorfor Roald ble redd, og hva som gjør at vi blir redde og at vi kan bli redde for ulike situasjoner og ting. Vi vil også snakke om hva en kan gjøre for å bli mindre sint
Vi vil jobbe med, snakke om, mime og tegne følelsene glad, sint, redd, lei seg.

Fagområdet - Kropp, bevegelse, mat og helse
I oktober vil vi snakke mer om kroppen og om de ulike kroppsdelene. Vi skal finne frem bøker om kroppen. Det er alltid spennende å se hvordan kroppen ser ut inni. Barna skal bruke kroppen ute i skogen, i hinderløype og i ulike bevegelsesleker.  

God hygiene
Hostehygiene er viktig for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte.
Vi fortsetter med å jobbe med å vaske hendene godt og telle sakte til ti, mens vi gnir såpen oppå og inni håndflaten og mellom fingrene, før vi skyller hendene.

Vi jobber med å lære barna å hoste i armen/albukroken når de må hoste, istedenfor i håndflaten. Det er fint hvis dere øver på dette hjemme også.

Fagområdet - Natur, miljø og teknologi
Nå vil vi følge med på endringene som skjer i naturen om høsten. Vi har sett mindre ekorn i det siste. Kan det være fordi det ikke er flere nøtter igjen på hasseltrærne. Kanskje vi må finne frem fuglemateren igjen? På fuglemateren pleier det å komme ulike fugler og ekorn.
Vi skal gå ut i skogen og grave ned ulikt søppel med ulikt materiale, som plast, metall, papir, trevirke og matrester, og la det ligge til våren og se hva som skjer med det i løpet av vinteren.

Fagområdet – Nærmiljø og samfunn
Vi deltar i FORUT sin barneaksjon der vi følger Hamphless i Malawi og lærer mer om kulturen der. Vi skal lære om hvordan de lever, og hvilke utfordringer Hamphless, vennene hans og familie har. Forut sitt opplegg er tilpasset barnehagebarn. Vi har fått tilsendt plakater, fortellinger, veiledningshefte med oppskrifter og musikk.
Vi har sett på en film om Hamphless og familien hans, og sett og hørt på sangen «Maladu, Malajeg, Malawi»

Vi skal avslutte med en salgsutstilling der barna lager noe dere foreldre kan kjøpe, i en innsamlingsaksjon.

Kosthold i Søråsen – månedens mat
I oktober skal vi lage mat med fisk. Vi kjøper en hel laks og ser på hva som er inni en fisk. Etterpå vil vi bake den i ovnen med grønnsaker til. Kanskje vi kjøper en fiskesort til.

Informasjon i MyKid
Det er fint om dere sjekker kalenderen i MyKid jevnlig. Det kan også ligge informasjon om de aldersdelte gruppene på onsdager, som da bare gjelder de barna på det alderstrinnet.
Det er stort sett på fredagene vi gjør noe spesielt sammen på Musehullet. Informasjon om fredagene legges ut senest mandag i samme uke. Når vi legger ut viktig informasjon, så legger vi til at det skal sendes ut push varsel dagen før. Men da må du aktivere at du kan få varsel i MyKid i din app. 

Mandag 24. oktober blir det kunstutstilling/FORUT innsamlingsaksjon fra kl. 15.30-17.00. Det blir salg av barnas kunst.
Du betaler på Vipps til Forut.
Mer informasjon kommer når det nærmer seg.

Fredag 27 oktober er det planleggingsdag. Barnehagen er stengt.

Onsdag 1. november blir Søråsen barnehage 33 år.
Tradisjon tro feirer vi barnehagen sin bursdag med barna. Det blir bursdagsleker på hele huset. Da går Musehullet sammen rundt på hver av de andre avdelingene som har ulike leker. Vi begynner på egen avdeling kl 9.20

I år kommer Askeladden friteater og spiller forestillingen «Jeg fant, Jeg fant»

Til lunsj spiser vi pølser og frukt.

Det er hyggelig om barna pynter seg litt denne dagen.