Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
September

Trollpost 

 

Måneden som gikk

Første måned i dette barnehageåret har vært fullt av opplevelser! Vi har blitt godt kjent med alle de fire nye barna, og det føles nesten som de alltid har vært en del av gjengen. Tone har også blitt en populær voksen som barna har blitt glad i allerede.

Hverdagen har vært rammet inn med faste rutiner som samlingstunder, hvilestunder og måltider med faste plasser. Så har vi fyllt dagene med spennende innhold.

 

Sosial kompetanse: «Empati og rolletaking»

Denne måneden har vi lagt mest vekt på å vise omtenksomhet overfor hverandre. Barna på Trollstua har vist stor omtanke for de nye barna. Det handler ofte om de små tingene som betyr så mye:

 

Wiktor var lei seg og savnet mamma. Frida gikk litt fram og tilbake og så på han, før hun gikk på plassen hans i gangen og hentet smokken hans. Hun tok den med til Wiktor og puttet den rett inn i munnen hans.

 

Olav kom inn i samlingstunden der barna satt i ring. Finn og Tilja flyttet seg automatisk litt til siden så Olav fikk plass i ringen.

 

Temasamling:

Vi har akkurat hatt første temasamling der barna møtte Grevinnen fra en annen verden. Hun møtte selveste Askeladden, som var omtenksom og hjalp henne på vei med et labyrintkart. Dere kan lese mer om temasamlingene på MyKid

 

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

Hver dag leser vi bøker for barna i hvilestunden etter 3-maten. Denne måneden har barna blitt introdusert til stemming med stemmeklosser.

Før hvilestunden får de utdelt hver sin trekloss. Den voksne introduserer to eller tre bøker, og barna kan deretter legge sin kloss på den boka de helst vil at vi skal lese høyt. Tilslutt teller vi opp stemmene.

Vi har snakket med barna om at dette er en måte alle voksne er med å velge hvem som skal bestemme i Norge på Stortinget.

 

Vi har blitt litt mer kjent i nærmiljøet og ferdsel i trafikk, da vi gikk på tur til Felix og Nicolai sine hjem for å feire bursdager. En flott gjeng å ha med seg på tur! Når veien har vært lang å gå har vi sunget «Det er langt å gå» av Klovner i kamp. Det har blitt en favoritt hos noen.

 

 

Vi har også vært på bringebærtur og funnet både røde og gule bringebær. Vi har lært litt om sopp, og at det er viktig å ikke spise på soppen vi finner før vi har sjekket med voksne.

 

 

 

Fagområde «Kommunikasjon, språk, tekst»

Vi har brettspill og kortspill fremme hver dag. En stor favoritt er «Beverbanden» som vi fikk av Brage før sommerferien. Vi spiller også lotto, og snakker om ord og begreper. Vi leser bøker i sofaen hver dag, og bruker eventyrposer. Barna er godt igang med rollelek og teaterforestillinger. Karius og Baktus er fortsatt favoritt, så der skal vi begynne å inspirere med noe nytt.

Sanger vi har sunget: Dyrene i Afrika, Alle duene, Det er langt å gå, hode skulder kne og tå.

I samlingstunden har vi lekt språkleker med rimeord og overbegreper.

 

 

 Påstand fra et barn i utetiden: «Se, Anne, nå er jeg større enn deg!»

Vi begynte å undre oss sammen og forske på størreleser i forhold til hverandre, og i forhold til avstander. Eplet vi hadde i hånden så større ut enn eplet vi så der borte på treet.

Dette førte til morsomme eksperimenter med store og små gjenstander i ulik avstand.(Se bilde over)

 

Kosthold i Søråsen

Høsten er tiden for frukt, bær og grønnsaker. Vi har vært på bringebærtur og laget vårt eget bringebærsyltetøy.

Alle barna var med på å ta opp potetene som vi satt i potetbøtter i april. Det ble veldig mange, men de var små. Vi lagde ovnsbakte potetbåter med dip og hjemmelaget urtesalt.

 

Vi trakk opp gulrøtter og polkabeter, som var skikkelig fine. De kuttet vi opp og bakte i ovnen.

 

Tomater har vi også fått, men ikke mer enn en smakebit til hver innimellom. Vi har hatt både brune, gule og røde tomater.

 

Vi har ikke bakt rundstykker denne måneden, men vi har laget kald kjøleskapsgrøt to ganger (kalt rosagrøt)

 

Begge bursdagene har vært gjennomført med vann i koppen og is eller kake. Ingen godteposer, og gjett hva: Barna har storkost seg!!!

 

Leketilbud

De minste barna har lekt med alle lekene ute, og er ekstra glad når vi sykler med tilhenger eller trekker dem i tralla. Det har også vært mye vann å leke med.

Barna over tre år har rullert mellom alle avdelingene for å bli kjent med lekene der.

 

Barna på Trollstua har vært to formiddager på hver av de andre avdelingene. Nå har de oversikt og kan velge som de vil hver dag.

 

September:

 

Sosial kompteanse «Empati og rolletaking»

 

Barna skal lære å kjenne igjen ulike følelser. Temasamlingen denne måneden handler om Sint og Glad.

 

Fagområde «Kropp, bevegelse, mat og helse»

Barna skal lære om hygiene og smittevert. Vi øver på hvordan vaske hender, med en dose såpe, og gni hendene sammen før skylling. Vi har håndvaskrutiner i barnehagen før hvert måltid, og etter toalettbesøk.

Vi ønsker også at dere foreldre sender barna til håndvask hver morgen når dere leverer. Eventuelt bruk desinfiseringsskum som henger på veggen ved inngangsdøra.

Månedens mat i september er grønnsaker. Vi kommer til å servere ulike typer grønnsaker til måltidene, og lære om dem. Vi skal ta frø fra tomatene og solsikkene, og spare til neste vår.

Det blir også hjemmebakte grove rundstykker hver tirsdag og torsdag, og «rosagrøt» på onsdager.

 

 

Trafikkuker

 

I september arrangerer vi to trafikkuker, der barna skal lære om trygg ferdsel i trafikk, enten det er som fotgjengere, passasjerer i bil, eller syklister. Vi minner om at det er vi voksne som er barnas viktigste forbilder, og at det derfor er viktig å skape gode vaner med refleks, hjelm og sikring i bil (uavhengig av hvor langt eller kort dere kjører)

 

Aldersinndelte grupper onsdager fra kl. 9.30-11.30

Småbarnsgruppa går på tur i nærmiljøet (Anne M, Line, Janet, Bodil, Mari)

2020-barna møtes på Musehullet eller ute (Adele, Vegard, Martin)

2019-barna møtes på Regnbuen eller ute (Marianne, Anne, Andrea, Ida)

Maxibarna skal på svømmekurs. (Axel, Tone, Inga, Ella,)  NB:Viktig å lese informasjon i Nyhetsbrev i MyKid

 

Informasjon:

 

Kalender i MyKid:

husk å følge med på hva som skjer i kalenderen.

 

Beskjeder i MyKid:

Bruk «Dagspåminnelser» og ikke «send melding» når dere sender oss beskjeder. Vi bruker ikke sms-tjenesten i MyKid. Dersom det haster, så ta en telefon.

 

Foreldremøte: 12. september

Fra kl. 19.00-21.00 (starter felles, før vi går på avdeling)

Høstfest for barn og foreldre: Su arrangerer høstfest 21. september. Egen invitasjon kommer i MyKid.

 

Utviklingsamtaler: Det blir satt opp tider til utviklingssamtaler i MyKid i september, som dere kan melde dere på.

 

Skolens høstferie i uke 40:

Barnehagen er åpen som normalt, men vi ønsker at dere legger inn i MyKid «Kommer» eller «Ferie» i uke 40, så fort dere vet hva som gjelder for deres barn. På den måten kan vi planlegge ferie for personal.