Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
September

Månedsskriv september

 Litt om august

Denne første måneden i dette barnehageåret har vært en fin måned med lek og aktiviteter. Erle, Herman, Vivian, Magnus og Aleksander har begynt nye hos oss. Noen trengte noen dager på å bli kjente og trygge, mens andre brukte kortere tid. De har funnet seg til rette hos oss og er med i lek og aktiviteter, og begynner å få nye venner. Samtidig har noen av de gamle barna brukt litt tid på å komme i gang igjen etter ferien, men nå ser vi god lek på tvers av alder og kjønn. Lego er populært, da sitter det mange sammen og bygger og prater sammen.

 

Denne måneden har vi lekt på Musehullet og hatt «rullerende valg». Rullerende valg betyr at alle barna på Musehullet (over 3 år) er to dager på hver av de andre avdelingene på formiddagen. Det har vært veldig populært å gå rundt å bli kjent med nye leker og å gjenoppdage hva de andre avdelingen har av leker. Nå har vi vært innom alle avdelingene, og ser mye god og variert lek.
Småbarna har samlet seg i Småbarnsgruppa med en voksen fra egen avdeling. De har vært ute på formiddagen og inne på Smørøyet etter formiddagsmaten og soving. Det kommer eget månedsskriv for Småbarnsgruppa.


Sosial kompetanse/tema
I år lager vi vår egen historie til temasamlingene – «Labyrintmysteriet». Den skal handle om Keiserinnen som kom fra en annerledes verden fylt med magi og fantasi. Hun følger en fantastisk regnbue og ender i vår verden. Keiserinnen oppdager at hun har mistet magien sin og uten magi er hun ingenting. Hun får etter hvert hjelp av ulike personer og figurer og må selv også løse noen oppgaver.

 

Vi har hatt den første temasamlingen, og da kom Keiserinnen ned til vår verden og hun følte seg forlatt, redd og ensom. Hun møtte på Askeladden, som akkurat hadde funnet et kart og et skriv om en Keiserinne. Hun viser Askeladden sin magiske krone som har mistet fargene, kappen som har mistet fargene og tryllestaven som ikke virker og er fargeløs. Askeladden forteller henne at hun må løse noen oppgaver, lære noe, være en venn og samle ferdighetsmerker. Han tipser Keiserinnen om at det kan være fint å få hjelp av andre. Askeladden gir henne et kart som gir henne hint om hvor hun skal og hvem hun vil finne der. Keiserinnen tar kartet og begynner å finne ut hvor hun skal gå.



 

Fagområdet - Natur, miljø og teknikk
Dette er et av de to fagområdene vi har med oss gjennom hele året. Barna lærer om naturen gjennom opplevelser i alle årstider og all slags vær. Vi har fokus på miljø og bærekraft i hverdagen ved å lære barna å ta vare på ting, ikke forsyne seg med mer enn de trenger, og holde naturen ren.
I våres var de fleste barna med på å ordne med jord og gjødsel i plantekassene våre. Barna var med på å så gulrotfrø, reddikfrø og sukkerertfrø. Det kom ikke så mange gulrøtter, så vi sådde en gang til litt senere. Det kom ingen reddiker, men masse sukkererter. Vi har begynt å høste litt fra plantekassene våre. Barna har kost seg med sukkererter. Vi har dratt opp noen gulrøtter, som noen barn har vasket og smakt på. De gulrøttene vi plantet senere er fortsatt veldig, veldig små. Vi fikk to maisplanter av Kasper Ram og pappaen og det kom tre mais. De har vi høstet. Men de var små og lite å spise på dem. Barna ble litt skuffet, så vi har snakket om at vi kan kjøpe mais når vi skal ha mat med grønnsaker.

 

Fagområdet - Nærmiljø og samfunn
Som visjonen i Søråsen sier, er barnehagen barnas første møte med det store samfunnet.
Det er her vi øver på alt vi skal møte resten av livet: Samhandling, ta plass i gruppa, vennskap, konflikter, håndtering av følelser osv.
Vi legger til rette for ulike opplevelser med barna der de får øve på alt dette.

 

I august var vi på tur hjem til Filippa og feiret hennes 5 årsdag. Det var stas å få se hvor hun bor og leke hjemme hos henne. I forkant snakket vi med barna om at det er hyggelig å vente på å bli servert mat og at alle får mat, så en trenger ikke å mase om mere. Barna koste seg med maten og ventet på tur til mer servering. Det var en fin gjeng å gå på tur med.
Når vi går på tur har vi fokus på trafikk og hvordan vi skal gå i trafikken.

 

Kosthold i Søråsen 
Denne måneden har vært en tilvenningsperiode, så vi har ikke prioritert å bake rundstykker på tirsdager og torsdager eller å lage rosa grøt på onsdager.

Barna har spist brødskiver, knekkebrød og variert pålegg, og frukt og grønt hver dag. Til formiddagsmaten smører de maten selv.

 

September

Sosial kompetanse/tema
I september skal vi ha ekstra fokus på empati og rolletaking og følelsene glad og sint. Barna skal lære seg å kjenne igjen sine egne følelser og vite hva de trenger for å håndtere disse. De skal også lære om andres følelser og hva de kan gjøre for å hjelpe andre. Temasamling 2 vil handle om dette og vi følger opp med samtaler i hverdagen.
Grønne tanker –glade barn. Vi arbeider med dette psykologiske førstehjelpsprogrammet parallelt med sosial kompetanse. Det handler om hvordan man kan bli mer bevisste sine egne tanker og følelser, og takle de. Her har vi tenkebamsen grønn (gode tanker) og tenkebamsen rød (vanskelige tanker) som vi kan bruke sammen barna. Alle har både gode tanker og vanskelige tanker, det er viktig å få fram. Men ofte kan man hjelpe fram de grønne tankene når de røde er der, så finner de strategier på å komme ut av de vanskelige tankene. Vi vil se på bildene i heftet og snakke om de ulike følelsene.

Fagområdet - Kropp, bevegelse, mat og helse
I september og oktober vil vi ha ekstra fokus på fagområdet kropp, bevegelse, mat og helse. Vi skal ha bevegelsessanger, hinderløype, gå på turer, lære om kroppen, lære om sunt kosthold og lære om smittevern og hygiene. 

September
Hygiene: Mange av barna er gode på å vaske hendene når de kommer og går. Vi ser at noen barn er veldig raske med å vaske hendene. Så nå skal vi ha fokus på å vaske hendene godt. De skal lære seg hvordan og hvorfor. Vi vil jobbe for at håndvask skal bli noe barna gjør automatisk når de kommer, når de går, etter toalettbesøk, før alle måltider og etter utetid.

NB! Det er en desinfeksjonsdispensere ved hver av inngangene. Vi ber om at dere foreldre bruker denne hver gang dere kommer inn i barnehagen. Dette er med på å redusere smitte. Disse dispenserne er uten sprit og skånsomme for hendene.


Kropp: vi vil snakke om, se på, tegne kroppen og bruke kroppen i hinderløyper og på tur.

Mat: vi vil snakke om sunn og usunn mat og smake på ulike grønnsaker og frukt (se mer under punktet Kosthold i Søråsen)

Fagområdet Natur, miljø og teknikk
Naturfenomen: På høsten blir det kjøligere, vi trenger mer klær og tidligere mørkt, vi trenger refleks. Vi vil reflektere og undre oss litt sammen om dette, hvordan jorda og sola er i forhold til hverandre. Vi samtaler om temperatur og klær. Vi vil bruke skogen ved barnehagen til å se på forandringene i naturen utover høsten.

Bærekraftig utvikling: Barna deltar i sortering av papp og papir fra annet søppel. Vi bruker oransje pose og pappcontaineren ute. Vi jobber også for at barna skal redusere forbruk av blant annet tegnepapir. Barna øver seg på å fylle arkene, og gjerne bruke baksiden også. Vi snakker også om at en forsyner seg med den maten en skal spise, så på slutten av måltidet er det lurt å kjenne etter om man virkelig trenger mer mat.


Torsdag 28 september skal vi lage mat på bål. I forkant snakker vi med barna om hvordan vi tenner bål og at vi må være forsiktige i nærheten av bålet og om hvorfor vi må være forsiktige ved bålet.

Fagområdet Nærmiljø og samfunn
I september vil vi ha trafikkuker i Søråsen. Barna skal gjennom lek og aktiviteter lære om trafikksikkerhet som fotgjenger, syklist og bilist. Vi skal tegne opp sykkelbane på uteområdet og gå tur i trafikken.

Kosthold i Søråsen
I september vil vi igjen bake grove rundstykker til lunsj tirsdager og torsdager. På onsdager lager vi «rosagrøt» som er veldig populær. Dette er kald kjøleskapsgrøt lagd av havregryn, eplejuice, banan, bær, rosiner, kanel og yoghurt naturell.

Fredag 8 september skal vi lage mat med grønnsaker. Vi har ikke helt bestemt hva vi skal lage ennå. I forkant vil vi snakke med barna om ulike grønnsaker og om hva vi kan lage. Kanskje barna har noen gode forslag til hva vi kan spise denne dagen.

Torsdag 28 september lager vi varm mat på bål. Da går vi ut på bålplassen i skogen og tenner bål. Vi vil snakke med barna om hva som er sunn mat og hva slags mat som vi kan lage på et bål.

Aldersdelte grupper onsdager.
Denne dagen samles alle barna som er født i samme årskull for å leke og ha aktiviteter sammen i tidsrommet 9.30-11.30.

2020 barna, med: Adele (Smørøyet), Vegard (Trollstua) og Martin

2019 barna, med: Anne (Trollstua), Ida (Regnbuen), Andrea (Smørøyet) og Marianne

Maxigruppa, 2018 barna, med: Axel
(Smørøyet), Inga (Regnbuen), Tone (Trollstua) og Ella

Småbarnsgruppa er sammen hver dag med: Anne M (Trollstua), Janet (Smørøyet), Mari (Regnbuen) og Line

Litt informasjon

Tirsdag 12 september er det foreldremøte kl 19.00. Det kommer mer informasjon og påmelding i MyKid.


Torsdag 21 september kl 15.30 arrangerer SU høstfest for barna, foreldrene og personalet. Det kommer egen informasjon og påmelding.