Publisert: 04. oktober 2023 | Sist endret: 04. oktober 2023 | Forfatter: Cathrine Sørensen

Barns medvirkning og "Prosjekt i barnehøyde"

Slik jobber vi med barns medvirkning i Askeladden barnehage:

I rammeplanen står det: "Barnehagen skal ivareta barnas rett til medvirkning ved å legge til rette for og oppmuntre til at barna kan få gitt uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet, jfr. barnehageloven §1 og §3, Grunnloven §104 og FN`s barnekonvensjon art.12 nr.1. Barna skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planleggingen og vurderingen av barnehagens virksomhet. Alle barn skal få erfare å få innflytelse på det som skjer i barnehagen." (Rammeplan for barnehagen 2017, s. 27)

Å få medvirke i sin egen hverdag kan være å få påvirke hvordan dagene i barnehagen legges opp med turer, utelek, innelek, måltider, samlinger, innredning av lokalene osv. Med de eldre barna i barnehagen har vi samtaler og snakker med dem om hva de tenker, og hvordan de syns de har det i barnehagen. Hva er det gøyeste og kjedeligste? Hvor er det morsomst å leke? Syns du vi har for mange regler i barnehagen? osv. Med de yngre barna som ikke har like godt utviklet verbalspråk, blir det opp til oss ansatte og observere for å fange opp hva som er bra og interessant for barna, og hva som ikke fungerer så godt. Så justeres rutiner, organisering, og bruk av inne/uterom etter dette. 

Men vi vil også at barna skal få medvirke i innholdet i oppleggene våre. Derfor observerer vi jevnlig for å fange opp hva som rører seg i barnegruppene. Hva er spennende og gøy akkurat nå, hva viser barna oss at de trenger av kompetanse eller utstyr for å kunne leke enda bedre sammen, og hvordan får vi til at alle er inkludert? Det er disse observasjonene som blir utgangspunktet for det vi kaller for "Prosjekt i barnehøyde", altså prosjekter bygget på temaer som er tatt direkte fra barnegruppene, og som regel med stor inspirasjon til leken på avdelingen. I disse dager har vi to slike prosjekter gående på avdelingene. Stjernegruppa har prosjekt med musikk, dans og bevegelse, og Trekantgruppa er så vidt i gang med et spennende sjørøverprosjekt. Kjempestas for både små og store!