Ny i barnehagen

Når barnet skal begynne i barnehage er det noe nytt og spennende både for barnet selv, men også dere foreldre. For å få en så god oppstart som mulig ønsker vi at dere foreldre er mye involvert den første tiden. Den første uka når dere er her mye, vil vi forsøke å bli godt kjent med barnet deres og ta over flere og flere oppgaver for hver dag som går. Det skaper trygghet for barnet at dere er her og også at barnet ser at dere synes det er greit at noen andre leker, gir mat, gir ny bleie eller legger barnet når det skal sove. Etter hvert som dagene går, ønsker vi at dere tar små pauser fra barnet og gjerne setter dere litt på pauserommet vårt, før dere går tilbake til barnet og avdelingen. Men dette avtaler vi med dere om underveis. Dere må hjelpe oss å bli kjent med barnet deres. Fortell oss hva det liker, hva det “forteller nå” selv om det ikke har så mye ord, hvordan barnets rutiner er osv. Vi har utarbeidet en rutine for de første dagene hvor vi ser for oss at det kan se slik ut:

Dag 1 og dag 2:  
Varighet: 1 ½- 2 timer
Barnet kommer sammen med foreldre/foresatte til fastsatt tid. Tidspunkt avklares på forhånd mellom foreldre/foresatte og pedagogisk leder.
Foreldre deltar aktivt sammen med barnet denne dagen, både ift stell, aktiviteter og måltid.

Mål for dagene:
Barnet gjør seg kjent med kontaktperson, andre barn og barnehagens fysiske miljø, i trygg oppfølging av foreldre/foresatte. 

Dag 3: 
Varighet: 2-3 timer 
Personalet overtar gradvis oppfølgingen av barnet, i nært samspill med barnets reaksjoner.
Foreldre er fremdeles med på stell, måltider og aktiviteter, men kan gradvis trekke seg litt unna, gå inn i et annet rom, for så å komme tilbake
Foreldre/foresatte skal være tilgjengelig gjennom dagen, men kan etter hvert gå ut en liten tur, for så å hente barnet etter avtale med personalet.

Mål for dagen:
Barnet blir gradvis mer trygg på personalet og tar initiativ til egen lek eller lek med andre barn 


Dag 4-5: 
Varighet: 2-4 timer. Etter dialog med personalet kan barnet prøve soving i barnehagen
Dersom personalet og foreldre/foresatte ser at tilvenningen kan ta tid, skal heller ikke disse dagen være så lang
Dersom barnet viser tydelig tegn på trygghet i samspill med barn og voksne, kan foreldre/foresatte ta avskjed med barnet etter en avtalt tid
Foreldre/foresatte må holde seg i nærheten slik at personalet kan tilkalle dem ved behov

Mål for dagene: 
Barnet viser tegn på trygghet og trivsel i tett oppfølging av personalet 


Uke 2: 
Hvis det er muligheter for å ha kortere dager i uke 2 også, så anbefaler vi det. Vi har full forståelse for at foreldre ofte skal tilbake i jobb i forbindelse med oppstart i barnehagen, men for barnets beste så viser forskning at kortere dager i oppstarten har positiv effekt på barnets totale tilvenning. Kanskje besteforeldre eller andre som er barnet nær kan hjelpe til i denne uken?? Hvis ikke det er muligheter for dette, så skal vi ta godt vare på barnet deres til enhver tid. Uansett må foreldre være tilgjengelig og kunne komme på kort varsel om det blir behov for det.  

Det er viktig å merke seg at barna har individuelle behov. Retningslinjene ovenfor er generelle, og tilvenningsperioden kan derfor variere fra barn til barn. Foreldre/foresatte gjør egne avtaler med personalet på sin avdeling, i tråd med hvordan oppstarten fungerer. 


Oppstartsamtale 
De kommunale barnehagene i Kristiansand har oppstartsamtaler med foreldre/foresatte i løpet av de første dagene i barnehagen. Pedagogisk leder har ansvar for å klargjøre rammer for gjennomføring av disse samtalene. 
I disse samtalene avklares blant annet: 
Barnets favorittleker
Temperament, hva liker/liker ikke barnet
Viktigste omsorgspersoner utenom foreldre/foresatte
Måltider (hva liker/like ikke barnet)
Rutiner ift søvn/hvile
Eventuelle fysiske plager/allergier
Foreldres/foresattes tanker tilknyttet barneoppdragelse og oppstart i barnehage
Informasjon om barnehagens dags- og ukerytme, vaktplan o.l.

NB! Husk å ta avskjed med barnet ditt før du går fra barnehagen! 

Under er det også lenken til en video hvor ettåringens oppstart i barnehagen drøftes. Dette kan være en video det er fint å få med seg.