Publisert: 04. februar 2024 | Sist endret: 20. februar 2024 | Forfatter: Hilde Grimm

Skolen og foresatte kan sammen skape trygt miljø på skolen og i fritid

Havlimyra skole har litt bedre resultater enn gjennomsnittet i Kristiansand kommune og på landsbasis, på de fleste punktene i elevundersøkelsen. Det er bra, men vi ønsker likevel å bli bedre. For oss er det at en elev rapporterer om mobbing en for mye! 

Vi har laget en plan for tiltak, både for å forebygge mobbing, men også for å forstå hva som ligger bak de som har svart at de føler seg mobbet. Lærerne vil snakke om dette i klassene, og i utviklingssamtaler der det er naturlig. 

Det er viktig for oss at det er lav terskel for å si ifra, og vi jobber for at det å hjelpe hverandre når noen blir plaget er en moden og klok handling. En ungdom som melder ifra om krenkelser er ikke en snitch, men en som bryr seg. Slik kan vi også hjelpe de som krenker og de som blir krenket. 

Det er avgjørende at vi får avlært negative handlinger mot andre, i prosessen mot videregående og voksenlivet. Som vi pleier å si til de vi må korrigere: Vi forventer mer på ungdomskolen. Det er ikke kult og gøy, men faktisk ganske barnlig å ha det morsomt på andres bekostning. 

De aller fleste elevene på Havlimyra skole er gode og hyggelige med hverandre. Mange hjelper hverandre, både med læring inne i klasserommet, og om noen er ensomme. Vi har mange gode aktiviteter i friminuttene, også på tvers av klasser og trinn. Det liker vi! 

Så trenger vi dere foresatte til å hjelpe oss i kampen mot mobbing:

Vi oppfordrer dere alle til å snakke åpent hjemme: "Hvordan reagerer du om andre slenger negative kommentarer, ikke inkluderer eller dytter og gjør krenkende handlinger mot andre?" Ler du og klapper, går du bort fra stedet, eller sier du faktisk "kutt ut"? Det siste er ikke lett, men vi forventer i hvert fall at man ikke heier på mobbing.

Snakk også om oppførsel i sosial medier. I elevundersøkelsen sier mange at det er der de blir mobbet, og da handler det ofte om fritiden. Sender ditt barn bilder av andre på snap, negative kommentarer, eller blander seg inn i konflikter og "hjelper til" ved å true noen? Å dele et helt vanlig bilde av andre er ulovlig uten samtykke. Her må vi voksne også gå i oss selv. 

Jeg vil anbefale dere å lese denne korte kronikken av Ingrid Lund , der hun får frem hvor lett det er å "være kødd", uten at noen griper inn!

"Æ bare kødda" har jeg som rektor snakket om på alle foreldremøter de siste årene. Det holder ikke å bruke det som forklaring for mobbing! Våre elever vet som oftest når de trykker på riktige knapper og krenker medelever. Det må vi sammen hjelpe dem med å se alvoret i. Da er ikke straff det viktigste virkemiddelet, men at alle rundt tar avstand fra handlingen, slik at de ikke får positiv oppmerksomhet for det som faktisk er en krenkelse.

Vi heier på alle elever, foresatte og ansatte som hver dag bidrar og tar gode valg! Og så ber vi dere fortsette å melde ifra om en elev ikke har det bra, eller om man vet at medelever er med på å gjøre skolen eller skoleveien utrygg. 

Ingrid Lund avslutter kronikken slik: 

Skal vi klare å legge til rette for robuste og trygge fellesskap for barn og unge i barnehage og skole, må vi voksne gå foran som gode eksempler på hva som er rett og hva som er galt. Vi må lede med store hjerter og kloke hoder, og vi må heie frem verdier som gjør at «kødd» som krenker andre, møter motstand og ikke bagatellisering og likegyldighet.

Ser frem til en god uke, med mye læring i trygge klasserom og positive aktiviteter i friminutt! 

Hilsen rektor Hilde