Publisert: 15. august 2025 | Sist endret: 15. august 2025 | Forfatter: Marthe Linn Skaali Gjørup
Barnas lille kjøkkenhage
“Gjennom
arbeid med fagområdet skal barna få mulighet til å sanse, oppleve, leke, lære
og skape med kroppen som utgangspunkt. Gjennom medvirkning i mat- og
måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få
grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.” Rammeplan for barnehagen
Gjennom
barnehageåret 2024–2025 har ett- og toåringene på Lille Roligheden hatt sitt
helt eget hageprosjekt: “Barnas lille kjøkkenhage.”
Prosjektet
startet høsten 2024, da vi fylte fire pallekarmer med ulike typer løk og ventet
spent på våren. I februar sådde vi frø inne, som barna ivrig vannet og passet
på. Da plantene var klare til å flytte ut, hjalp vaktmesteren vår til med å
sette opp et gjerde og en port slik at grønnsakene kunne vokse trygt og godt.
Underveis
fikk vi god hjelp fra hyggelige naboer på Lund, som bidro med jordbærstiklinger
og en stor rabarbraplante – som barna selv var med og hentet. I kjøkkenhagen
har barna hatt egne hagehansker, små redskaper og vannkanner, slik at alle
kunne delta aktivt i stellet.
Det
mest spennende av alt har vært å høste det vi har dyrket sammen! Kjøkkenhagen
bugnet av tomater, sukkererter, jordskokk, rødløk, rabarbra, jordbær, salat,
persille, gressløk, gulrøtter, nepe, poteter og reddiker. Prosjektet har
overgått alle forventninger – både i hvor mye vi har fått til å gro, og i hvor
mye glede og engasjement barna har vist.
Gjennom ‘Barnas lille kjøkkenhage’ har vi sett hvordan selv de yngste barna kan få nærhet til naturen, lære hvor maten kommer fra og oppleve gleden ved å skape og smake sammen. Nå gleder vi oss til å bruke råvarene i matlaging sammen med barna – og kanskje, hvis vi får det til, selge noen av godsakene på FN-kafeen.