Heddeveien 137 4034 Stavanger
30010203040506
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Førstehjelp rettet mot barn

Temaer: Fremmedlegeme i halsen, hjerte-lunge-redning, feberkrampe, falsk krupp, brannskade.

Se nærmere forklaring ved å trykke på Les mer knappen nedenfor.

Fremmedlegeme i halsen: Om babyen/barnet setter noe fast i halsen og ikke klarer å få det opp, så skal en gjøre følgende:

-Hold barnet opp ned og dunk babyen/barnet 5 ganger på øvre del av ryggen (mellom skulderbladene)

- Snu barnet rundt og trykk 5 ganger på brystet (mellom brystvortene).

- Sjekk om fremmedlegemet er kommet opp. Hvis det ikke er kommet opp, fortsett med samme prosedyre til fremmedlegemet kommer opp. Om fremmedlegemet ikke kommer opp etter litt og barnet får problemer med pusten, så ring 113. De vil veilede deg i fht. å avgjøre når du må starte hjerte-lunge-redning (HLR).

Kontakt alltid lege for å få sjekket barnet i etterkant av en slik hendelse for å forsikre deg om at alt er i orden med barnet.

Hjerte-lunge-redning: Start alltid med kompresjoner først. -Start med 30 kompresjoner og deretter 2 innblåsinger. Trykk ca.5-6 cm. ned i brystkassen. Det er ikke farlig å trykke for hardt.  Ikke farlig om babyen/ barnet brekker et ribben. Viktigere at barnet overlever. Ved innblåsing, husk at du ikke skal blåse inn altfor mye luft. Tell høyt og jevnt. En og to og.. osv. Frekvens på ca. 100 i minuttet. Under 1 år: Bruk 2 fingre ved kompresjoner. Innblåsinger gjennom nese og munn samtidig. Barnets hode er så stort at det kan være vanskelig å få frie luftveier når det ligger på ryggen. Legg en hånd/ bygg opp under hodet, slik at babyen har frie luftveier. Over 1 år: Bruk hånden ved kompresjoner. Innblåsinger gjennom munnen.

Feberkrampe: Feberkrampe er ikke en farlig tilstand. Det er viktig å kjøle ned babyen/ barnet, ha på lette klær og være i et avkjølende rom, evt. gå ut i frisk luft. Avkjøl gjerne med en kald klut og vurder behov for å gi paracet som febernedsettende. Følg med på barnet ved stigende temperatur.

Falsk krupp: Kjennetegnes med «bjeffende» hoste. Viktig å få barnet ut i frisk luft.

Brannskade: Ved brannskade, ta den kroppsdelen som er skadet og hold under rennende iskaldt vann i 3-5 min.. Så over til vann som er 25-30 grader. Hold kroppsdelen under i 30 min. Obs! Hvis vannet blir for kaldt over lang tid blir barnet nedkjølt i tillegg til brannskaden.

Vaskemidler og batterier: Om barnet svelger vaskemiddel ring 113. Om barnet har svelget salmiakk eller annen væske som er etsende, ikke framprovoser oppkast. Det vil etse i spiserør og svelg ved oppkast også. Ring etter hjelp. Vær obs på batterier! Hvis de svelges, kan de gi stygge etseskader innvendig. Kontakt 113 øyeblikkelig! Dersom barn har tatt for mange tabletter av et legemiddel, kontakt 113. Følg ellers pakningsvedlegget for vanlig bruk.