Ny i barnehagen

Ny i barnehagen  

Kristiansand kommune har opparbeidet en rutine for oppstart i barnehagen. Denne heter oppstarts rutine for de yngste barna og er ny fra 2023. Rutinene legger føringer for hvordan vi skal jobbe med oppstart på de yngste barna i barnehagen. I Øvre Slettheia barnehage er vi er opptatt av en god og trygg oppstart for nye barn i vår barnehagen. Tilvenningsperioden varierer alt etter hva det enkelte barnet har behov for. Vi inviterer til besøk i tiden før oppstart og tilbyr gradvis tilvenning over flere uker, noen ganger måneder for de som ønsker det. Dette avtales i samråd med foreldre den første dagen, eventuelt i tiden før oppstart. Barnehagen har en norm på tilvenningstid på 5 dager med foreldrene til stede. Å bli helt trygg i barnehagen kan ta lang tid, og primærkontakten tilrettelegger for å kunne være til stede/være nær og ta imot barnet hver dag så lenge det oppleves at barnet trenger det. 

I Øvre Slettheia barnehage bruker vi primærkontakt ordning. Det betyr at hver ansatt har spesiell tett oppfølging av sine 3/6 barn den første tiden. Det legges vekt på godt og trygt samarbeid mellom barnehagen-hjem fra første møte i barnehagen. Å trygge foreldre og barnet gjennom å vise hvordan vi jobber på avdeling samtidig som vi utveksler nyttig og god informasjon underveis. Vi følger Kristiansand kommunes føringer om å bruke språkstandarden. Så den første samtalen som er en oppstarts samtale (Del 1 i Språkstandarden) skjer mellom pedagogisk leder og foreldre etter en kort stund inn i tilvenningstiden. Hvordan går det med barnet og tilvenningsfasen? Vi blir bedre kjent med familien og barnet gjennom å følge løpet i Språkstandard for Kristiansand kommune. 

Kristiansand kommune har utarbeidet en plan for overganger for barn i barnehage og skole, - en plan for samarbeid og sammenheng. Den er grunnlaget for våre rutiner i alle overganger vi har i barnehagen. Der er det føringer på at vi skal jobbet etter Trygghetssirkel-modellen (The Circle of Security). Modellen beskriver en metode som personalet bruker for å være tett på barna i lek og aktiviteter på gulvet gjennom dagen. Anerkjennende kommunikasjon, varme og trygge voksne er fokuset i trygghets-modellen. 
 
Søk barnehageplass hos oss

Vi bruker Visma Min Barnehage for enkel kommunikasjon mellom hjem og barnehage