Publisert: 29. februar 2024 | Sist endret: aldri | Forfatter: Kristin F. Haugland

Matsvinn-prosjekt

Nå har vi de siste fire ukene gjennomført matsvinn-prosjektet vårt i barnehagen – hvor målet var å bli mer bevisst på hvor mye spiselig mat vi kaster og å finne ut hvordan vi kan minske mengden mat vi kaster. 

I løpet av prosjektet vårt så har vi merket stort engasjement fra barna! Barna i Miljørådet har hver ettermiddag vært med å måle hvor mye mat vi har kastet, og da har vi målt både vekten og hvor mange syltetøyglass vi trengte for å få plass til alt som skulle kastes. Vi har reflektert mye rundt dette med mengde og vekt - for hvorfor veier ikke et glass med blaut havregryn det samme som et glass med skorper og ostebiter? Resultatet har så blitt notert på en plakat vi har hatt på kjøkkenet – og dagen etter var dette er stort samtaleemne rundt bordet når vi spiste. Barna snakket om hvor mye som var kastet og at «i dag må vi huske å spise opp så det ikke blir så mye søppel!». Vi har hatt mange samtaler rundt det å kjenne etter før man tar mer mat, for man kan ofte være mettere enn det man tror. Både barn og ansatte har blitt mye bedre på at man kan spise opp det som er på bordet istedenfor å finne noe nytt bare fordi at barna syns det er bedre. F.eks. dersom det er tomt for egg på bordet, så kan vi spise kyllingposteien eller osten som er på bordet istedenfor å finne mer egg i kjøleskapet, eller vi kan spørre på andre bord om vi kan få av dem 😊 

Oversikten vi har hatt fremme med mengden vi har kastet viser oss at vi har nådd målet vårt om å minske mengden mat vi kaster, det er det ingen tvil om! Den siste uka av prosjektet så holdt det å ha et syltetøyglass HVER DAG til å måle matsvinnet! (Bilde av oversikten ligger vedlagt som fil). Det er vi veldig fornøyd med, og vi kommer til å fortsette å jobbe med dette selv om prosjektet er over for denne gang 😊