Meny
Forside
Søråsen 20B 1356 Bekkestua Vis på kart
Telefon: 67 12 55 76 Send oss e-post
Redaktør: Merete Andersen
Juni

månedsskriv for juni

Måneden som gikk

 

I mai har vi vært i bursdagen til Mathilde. Det var et lite stykke å gå, men vi har en sporty gjeng, som vet at når man går mye blir man sterkere. I bursdagen var det lek i hagen og inne og som vanlig god stemning med den herlige gjengen! Tusen takk for oss J

 

Sosial kompetanse

 

Vi har hatt den siste temasamlingen om Bamse, verdens sterkeste bjørn. Årets temasamlinger ble som vanlig avsluttet med vårfest. Vi hadde leker for alle barna, grilling og is ved langbord.

Rollefigurene fra temasamlingene var alle tilstede og det hele endte med at skurken Krøsus lovte (med jugekors) å aldri stjele igjen. Barna lot han være med på festen. Fint å se at barna har troen på at noen kan forandre seg og fortjener en sjanse til.

 

Finn var ikke helt overbevist da... Han fikk hjelpe Lille Hopp å dele ut is til alle.

Da Krøsus ville ta to is, fikk han klar beskjed av Finn: «Nei! Èn til hver!!» mens han gjemte unna isen så ikke Krøsus skulle stjele en ekstra. En gutt med rettferdighetssans, som også har utviklet seg dette året når det gjelder selvhevdelse.

 

Fagområde «Etikk, religion, filosofi»

 

Vi voksne har en stund hatt mye fokus på hvordan vi snakker med barn. Vi har øvd oss på å stille flere åpne spørsmål og å ta lengre pauser, slik at barna får større mulighet til å tenke og svare.

Vi tilstreber å stille spørsmål som ikke har «intervjuform» der det er forventet riktig eller feil svar. Vi stiller heller undrende spørsmål for å få barna til å tenke og finne sine egne løsninger.

Når vi voksne får til dette, kan det ofte skape begynnende filosofiske tanker hos barna.

Det er ikke alltid så lett, for voksne har ofte lett for å gi barna svar og forklaringer ganske raskt.

Men å undre seg med barna og bli med på deres tanker.... det er nesten det aller morsomste med å være med barn!

 

 

Fagområde «Natur, miljø, teknologi»

Dette har vi på flere måter fått til å henge sammen. For eksempel teknologien barna opplever når vi viser dem hvordan vi kan se på en skjerm hva som skjer inne i en fuglekasse.

 

I starten trodde de at de så fugler og egg på tv, og var ikke særlig imponerte, men når de forstod at den fuglekassa rett utenfor inneholder det vi ser på skjermen, DA ble det mer interessant.

Barna løper litt ut og inn og ser at mamma og pappafuglene kommer og går. De ser at fuglungene sover og hører lyder når de er våkne.

 

På få uker har vi sett redebygging, egg, ruging og i pinsen klekket ungene. Det ble 9 unger.

En dag så vi hakkespetten som prøvde seg. Han stakk hele hodet inn i kassa og prøvde å få tak i ungene. Fuglemamma forsvarte dem, men dagen etter så vi en død fuglunge.

Hakkespetten har nok fått tak i noen. Nå ser vi ca 7 sultne fjærløse fuglunger, og to travle foreldre, og skal følge med på at de vokser og lærer å fly.

Barna har lært mye av denne fuglekassa. Om liv og død, hva skal til for å overleve, hva spiser de, osv.

 

 

Det skjer så mye i naturen om våren, og barna er veldig interessert i å lære mer om det de ser og finner ute. Insekter og småkryp er alltid populært. Finner de meitemark legger de det i plantekassene, for de hjelper til med å lage god jord.

 

En dag fant noen barn en død humle. Vi benyttet sjansen til å lære mer om humla og de andre insektene som har den viktige rollen med å pollinere. Vi så på humla og andre krypdyr i vårt digitale mikroskop. Da ser vi alt forstørret på iPaden.

 

I plantekassen vokser og gror det, og vi har lært barna at i tillegg til jord, sol og vann så trenger plantene næring. Det er jo ekstra morsomt, for næringen de liker best er jo bæsj.

Hønsegjødsel og kugjødsel skal fylles på, og det stinker!

 

I år har vi sådd: Tomat, sukkerert, bønner, rødbeter, gulrøtter, poteter, grønnkål og kjempegresskar! Litt i overkant mye i kun to plantekasser, men vi ble litt ivrige med disse frøene.

 

Kosthold i Søråsen

 

I mai hadde vi ikke noe «Månedens mat» men det ble kjøttboller på kinodagen, og grilling på vårfesten. I tillegg har vi plukket ramsløk med 3-åringene og laget grønt ramsløksmør til alle. Det er kjempegodt, og ble fort spist opp!

Vi har jevnlig bakt rundstykker, spist «rosagrøt» og smoothie.

 

Juni

 

Sosial kompetanse

 

Vi jobber med dilemmaer: Skal/skal ikke, hva føles riktig og hva føles galt. Vi skal støtte barn i å ta egne valg, og ikke «følge strømmen» eller skylde på hverandre.

 

 

Fagområde «Nærmiljø og samfunn»

 

Juni er bursdagsmåned på Trollstua! Vi skal i 4 bursdager før ferien, og barna får masse erfaring i å gå på tur i trafikken, være på besøk hos noen, sitte til bords, forholde seg til ulike grenser og regler i ulike hjem, og si hei, takk og hadet.

Tusen takk for at dere inviterer, og gir alle barna denne muligheten!

 

Informasjon:

 

Følg med i kalenderen i MyKid for å se hvilke dager vi skal i bursdag, tur eller annet.

 

Vangen leirskole 5.-7. juni

Alle maxibarna reiser på leirskole til Vangen skistue, med 2 overnattinger.

Informasjon og pakkeliste til de det gjelder ligger i MyKid

 

Felles sommertur 14. juni

Hvert år drar hele barnehagen på felles sommertur. I år som i fjor drar vi til Hauger gård i Heggedal. Det er en kjempefin besøksgård der barna kommer tett på dyrene, lærer mye og får kjøre hest og vogn og hoppe i høyet.  Ta med sekk med mat, drikke og sitteunderlag denne dagen. Klær etter vær!

Vi blir som alltid hentet i busser i Søråsen og kjørt til døra på Hauger gård

 

Sommerfest 12. juni 15.30-17.00

Velkommen til sommerfest i Søråsen. Ta med piknikkurv og pledd eller stoler og møt opp i barnehagen innen 15.30. Vi møtes på forsiden for å ta imot maxibarna som kommer i prosesjon med fane for å motta sitt diplom. Etterpå blir det underholdning med sang fra alle barna før vi samles på baksiden av barnehagen og har piknik.

NB: Det er begrenset med parkeringsplasser på disse dagene da alle samles. Vær ute i god tid, og kom uten bil om mulig. Maxibarna går presis 15.30

 

Trollets skattejakt 2. juni

Vi går ut i lilleskogen og leter etter spor fra gamledagers troll. De har jo blitt til stein for lengst, men vi kommer nok til å finne noen forsteinete kroppsdeler.

Vi skal lete etter den gamle trollsekken, og må gjennom noen tester: smake på trollets grøt, drikke styrkedrikk og kanskje slimet fra trollet.

 

Tur til Krokvollen 9 juni

Vi går på tur til Krokvollparken, og stikker innom Anne sin hage og griller til lunsj. Barna trenger ikke å ha med seg noe.

 

Sommeruker

I uke 27 og 28 er det sommeråpent for de som er påmeldt, og vi slår sammen avdelingene.

Informasjon om disse ukene blir sendt ut til de det gjelder når det nærmer seg.

I uke 28 er barnehagen åpen fra 8-16

 

Vurdering av dette barnehageåret, og informasjon om neste barnehageår kommer 15. juni