Publisert: 23. august 2023 | Sist endret: 23. august 2023 | Forfatter: Gitte Syvertsen

I sentrum står et menneske -et lite menneske i starten av livet

Vi har et viktig samfunnsoppdrag i barnehagen, vi skal "fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering" (Lov om barnehager).
Da trenger vi kunnskap om hverandre, og gode relasjoner. Vi må hjelpe barna å forstå hvordan verden faktisk er. Ingen er trygge før alle er trygge. Vi er alle forskjellige og vi har alle noe å bidra med inn i felleskapet!

"Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering" (Lov om barnehager).

I barnehagen vår går det barn som er forskjellige på mange slags måter. Barn fra alle verdens hjørner, som ser ulike ut, har forskjellige morsmål, og som vokser opp i et mangfold av varierte familier. I nærmiljøet vårt er det barn som bor sammen med mamma og pappa, andre med to mødre, noen sammen med bestemor, andre kanskje hos en fosterfamilie. I samfunnet vårt lever alenemødre, alenefedre, kjernefamilier og storfamilier med tallrike søskenflokker side om side. Noen tror på Gud, eller Allah, andre er kanskje buddhister, og noen har nok med ha troen på seg selv. Sånn er verden i 2023, kompleks, mangfoldig, fargerik og sammensatt. Hvert enkelt menneske er unikt, verdifullt og med absolutt verdi.

"Barnehagen skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn. Barnehagen skal motvirke alle former for diskriminering og fremme nestekjærlighet" (Rammeplan for barnehager).

Vi som jobber i barnehager er også forskjellige, og representerer det samme mangfoldet som vi finner ellers i samfunnet, heldigvis- så barna blir kjent med, og får erfaringer med at selv om mye er forskjellig, så er vi først og fremst like. Alle mennesker trenger å bli sett og hørt, godtatt for den de er, uansett hva slags uttrykk det har, vi trenger kjærlighet og en opplevelse av å høre til i et fellesskap. Alle mennesker har behov for trygghet og aksept, og en følelse av å være verdifull.

For å bli kjent med hverandres liv, jobber barnehagen med å synliggjøre og vise fram ulike måter å leve på, de ulike religionenes høytider markeres, og det jobbes systematisk med å utvikle gode relasjoner og vennskap, gjennom aktiviteter og lek, for å utvikle gjensidig respekt og forståelse. Alle barna skal oppleve at deres identitet og kultur er viktig, derfor er det like naturlig å ønske hverandre "Eid Mubarak" som "God jul". Barnehagen ER mangfold.

Kommunens strategiplan "Sterkere sammen for barn og unge" har som formål at "Alle barn og unge skal oppleve at de er inkludert i fellesskapet". For å nå dette målet må vi ha særlig fokus på toleranse og forståelse for dem som er annerledes enn oss selv. 

I barnehagen foregår alle refleksjoner omkring forskjellighet på barnas premisser. Det at barn undrer seg over, eller slår fast at noen har to mammaer, eller lurer på om de skal ha gutt eller jentekjæreste når de blir større, gjør ikke barnehagen til en arena for ideologisk kamp, eller politisk påvirkning. Det at barn får innsikt i at noen feirer Eid, og lærer om andre kulturer, undergraver ikke deres egen kultur, - og hver familie står fremdeles fritt til å formidle hva slags verdier de vil vektlegge, og hva de vil tro på.

Dersom barnehagen skal oppfylle lovens krav, trengs refleksjon sammen med barna, samtale og informasjon om hvordan verden faktisk ser ut. Vi kan ha ulike tanker om hvordan vi skulle ønske verden var, men vi må ta utgangspunkt i hvordan samfunnet faktisk er, i 2023. Bare med kunnskap om hverandre og samfunnet vi lever i kan barnehagen klare å "fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering" (Lov om barnehager).

Regnbuen er et symbol som er viktig i ulike miljøer. I kristendommen er den et symbol på fredspakten mellom Gud og menneskene etter syndefloden, men også et freds- og håp symbol. Dette så vi tydelig i koronaperioden, hvor barnetegninger med regnbuer symboliserte at " alt blir bra". Pride er feiring av skeiv kjærlighet og kjønnsmangfold, og mange bruker regnbueflagget for å markere dette. Kristiansand kommune og barnehager som har heist  regnbueflagget begrunner dette med at de ønsker å markere at mangfold er en viktig ressurs og at de aktivt vil signalisere at det er plass til alle. Ingen er trygg før alle er trygge.