Skaret terrasse 1 4326 Sandnes
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Gå til Its Learning
De 8 klokskapene

I Skaarlia barnehage jobber vi med Howard Gardner sin teori om de 8 intelligenser (MI).

Vi tror at mangfold og mestring er viktig i barnehagen. Barna i Skaarlia barnehage får allsidige utfordringer, og alle får jobbe mest med det de liker og føler at de mestrer og oftest velger når de får muligheten til medbestemmelse. Alle finner sine sterke sider, og gjennom disse jobber vi mot de områdene hvor barna er svakere og styrker også disse. Fokuset på at alle har noe de kan og er gode på hindrer noen i å bli tapere i vår barnehage.

Vi har et mangfoldig personale som hver har sine sterke sider, på forskjellige områder. Dette utnytter vi i arbeidet vårt ved å bruke de ressursene hver enkelt voksen har. Mennesker som er menneske-kloke er glad i å være sammen med andre og de har mange gode venner. De liker godt å snakke med folk og er gode til å forstå andre. De har empati og er flinke til å forhandle.

De 8 klokskapene :

• Mennesker som er selv-kloke liker godt å dyrke sine egne interesser. De liker godt å arbeide alene og tenke igjennom ting. De har god selv innsikt, de følger sine egne tanker og verdier og de tørr å være den de er.
  • Mennesker som er menneskekloke er glad i å være sammen med andre og de har mange gode venner. De liker godt å prate med folk og er flinke til å fortå andre. De har empati og kan forhandle.

• Mennesker som er ord-kloke liker godt å lese, skrive, høre historier, fortelle og diskutere. De er flinke til å huske navn, steder og alminnelige ting.
  • Mennesker som er kropps-kloke liker å bruke kroppen aktivt. De er glad i sport, dans, teater, håndarbeid og sløyd.
  • Mennesker som er natur-kloke er glad i å være ute i naturen. De interesserer seg mye om naturen og kan mye om den. De liker godt å sortere ting etter størrelse og form.
  • Mennesker som er tall-kloke liker å undre seg over ting. De liker å undersøke og stille spørsmål. De liker å regne, eksperimentere, løse oppgaver og finne ut av hva som hører sammen.
  • Mennesker som er billed-kloke liker godt å tegne, male og bygge. De liker å dagdrømme, se på bilder og film. De liker å bruke fantasien, de liker gåter og de er glad i farger.
  • Mennesker som er musikk-kloke er glad i å synge, spille på instrument og i å høre på musikk. Musikk gir disse menneskene en god følelse. De er flinke til å oppfatte lyder, rytmer og melodier.

Rammeplanen for barnehagene :

Rammeplan for barnehagen pålegger barnehagen å jobbe med 7 ulike fagområder. Vi kobler alle disse fagområdene til de ulike klokskapene vi jobber med for å forenkle og gjøre vårt fagarbeid i barnehagen i MI stil:

• Nærmiljø og samfunn = menneskeklok, selvklok, bildeklok, naturklok Kommunikasjon,
  • språk og tekst = ordklok, menneskeklok, selvklok,
  • musikklok Etikk, religion og filosofi = naturklok, selvklok, menneskeklok, ordklok Kropp,
  • bevegelse og helse = kroppsklok, naturklok, musikklok Natur,
  • miljø og teknikk = naturklok, tallklok, bildeklok Kunst,
  • kultur og kreativitet = bildeklok, menneskeklok,
  • selvklok Antall, rom og form = tallklok, bildeklok

Alle de 8 intelligensene kan plasseres innen de ulike fagområdene, slik blir det tydelig at vi hver dag, hver uke, hver måned - hele året jobber med de ulike intelligensene og fagområdene. Planene for tema/prosjekt periodene våre lages ut fra en mal som sikrer at vi hver periode treffer alle de ulike læringskanalene (intelligensene og fagområdene). Slik vil hvert barn alltid møte "sin hjemmebane" , sin sterkeste intelligens, og kan lære noe nytt via denne. De voksne i barnehagen vil legge til rette for progresjon underveis, slik at barna hele tiden får utfordringer og oppgaver tilpasset alder og modenhet.

For å kartlegge hvert enkelt barns sterke sider og utviklingsområder lager vi en MI profil. I denne tydeliggjør vi hva barnet kan og hvordan vi kan gi utfordringer som styrker barnets utviklingsområder. MI profilen oppdateres to ganger pr. barnehageår i samarbeid med foreldrene i forbindelse med foreldresamtalene. Vi knytter også MI-arbeidet til hovedmålsetningen for barnehagen : Barna i Skaarlia barnehage skal utvikle et selvbilde som viser at de trives og er trygge.